Gemiddeld
vanaf € 2095,-
Trektocht in Tibetaans landschap
Autonoom Koninkrijkje
Een tocht om van de Tibetaanse cultuur en natuur te proeven, zonder naar Tibet te gaan. Het autonome koninkrijkje Upper Mustang met zijn hoofdstad Lo Manthang is pas sinds 1992 opengesteld voor buitenlandse bezoekers. Om de culturele en natuurlijke rijkdom te bewaren, gelden strikte voorwaarden voor dit boeddhistische gebied, zoals een (dure) speciale vergunning en de begeleiding van een liaison’s officer (toezichthouder).
Onder Nepalgangers is Mustang een legende. Gelegen aan de droge noordkant van het Annapurnamassief ligt een fascinerend landschap van diep uitgesneden canyons, prachtig geërodeerde zandsteenformaties in mooi oplichtende paletkleuren en bergplateaus met uitzicht op blinkend witte gletsjers. Deze tocht is nu overigens goed te doen terwijl je in lodges overnacht.
Mustang
Het gebied is grotendeels woest, kaal en verlaten, maar heel indrukwekkend. De winderosie heeft wonderlijke sculpturen in het zachte kleurrijke gesteente gevormd. Van de vele forten en kloosters, voor het grootste deel overigens ruïnes, is een aantal nog dagelijks in gebruik. De trektocht naar Mustang startte voorheen in Jomson (2800m). De natuurlijke weg door het dal van de Kali Gandaki, van het groene zuiden van Nepal tot op de Tibetaanse hoogvlakte, was vroeger een van de belangrijkste Trans-Himalaya-karavaanroutes. Voorbij de checkpost van Kagbeni betreden we verlaten gebied met geërodeerde vlaktes, zandsteen-pilaren en bergstructuren in een kleurrijk mozaïek van rood, geel en bruin.
De laatste jaren wordt de aangelegde weg naar de Chinese grens wel een steeds storender factor. Voor ons reden om het reisprogramma eens op de schop te nemen. In plaats van een deel heen en terug te lopen, maken we nu weer een heel rondje. Complicerende factor is dat er op één plaats geen lodge staat. Voor die gelegenheid nemen we dan ook tenten mee en faciliteiten om in de maaltijden daar te kunnen voorzien. Het eerste stuk tot aan Samar nemen we nu de jeep, dat scheelt een paar dagen stof happen. Vanaf Samar nemen we de route langs het grotkloostertje Chungsi Cave naar Shyammochen. Elke dag is weer een hoogtepunt, in Ghiling staat een prachtig klooster, Ghemi is een oase, de rode rotsen van Dhakmar met de ontelbare nu ontoegankelijke grotwoningen, het uitzicht op Tsarang van Gar Gompa uit de 12e eeuw waar in de donkere ruimtes aparte beelden je aanstaren. We komen langs prachtige plekken zoals het diep in een wirwar van kloven verscholen heilige grot, het meer dan 1000 jaar oude klooster van Lo Gekar en de unieke manimuur, de prachtige stupa`s en rode rotswanden tussen Ghemi en Dhakmar.
Lo Manthang
De hoofdplaats van Mustang, Lo Manthang ligt op 3800 meter en is omgeven door een dikke hoge muur met vierkante torens. De witte huizen hebben op de hoekpunten van de platte daken roodgeverfde chörten met daarop gebedsvlaggen, die aan lange stokken naar beneden wapperen. In vijf dagen lopen we volgens een andere route terug naar Jomsom. We bezoeken onderweg o.a. het afgelegen klooster van Luri dat midden in een absurd landschap ligt van kale pinakels en vreemde rotswanden.
Zomermaanden
Mustang is één van de weinige wandelgebieden in Nepal dat ten noorden van de Himalaya-keten ligt, in de zogenaamde regenschaduw van de Himalaya.
Daardoor heeft dit gebied niet of nauwelijks last van de vele Moesson regenbuien die in andere delen van Nepal kunnen vallen in de zomermaanden.
Mustang is daarom – samen met de Dolpo regio – prima te bezoeken in de zomermaanden.
Tiji festival
De reis met vertrek op 7 mei 2021 is zo gepland dat we een paar dagen in Lo Manthang zijn en het bijzondere en spectaculaire Tiji Festival kunnen bijwonen. Uit alle windstreken komen de Mustangi in hun mooiste kleren naar dit festival toe. Oeroude dansen worden uitgevoerd door verklede monniken met maskers op die de strijd symboliseren tussen goed en kwaad.
Exacte data festival zijn altijd onder voorbehoud van wijzigingen.
- 'Middeleeuws' Lo Manthang
- Zowel groene zuidzijde van de Himalaya als de droge noordkant
- Bijzondere vluchten Pokhara - Jomson v.v.
- In de regenschaduw van de Himalaya, dus óók geschikt in de zomermaanden!
Reiservaringen
Nepal | Mustang (zomer 2019)
Upper Mustang een prachtige ervaringEen hele mooie trekking voor mensen die houden van prachtige, afwisselende natuur in een gebied van Nepal dat uitermate geschikt is om in de zomer te verblijven. Daarnaast kom je in nog authentieke dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en krijg je een indruk van het leven in dit gebied.Nepal | Mustang (juli 2019)
Upper Mustang een prachtige ervaringEen hele mooie trekking voor mensen die houden van prachtige, afwisselende natuur in een gebied van Nepal dat uitermate geschikt is om in de zomer te verblijven. Daarnaast kom je in nog authentieke dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en krijg je een indruk van het leven in dit gebiedUpper Mustang dag tot dag
Onder Nepalgangers is Mustang een legende. De reden hiervoor is dat voor 1959 slechts één westerling voet had gezet in Mustang. Sindsdien is het gebied verboden geweest en daarop is in een zeer incidenteel geval een uitzondering gemaakt. Sinds het voorjaar van 1992 is het gebied opengesteld voor buitenlanders.
Door erosie zijn aan de zuidrand van het Tibetaanse plateau canyonachtige dalen uitgesleten. Mustang ligt aan weerszijden van de bovenloop van een dergelijk canyongebied. Jonge afzettingsgesteenten in de vorm van zandsteen, grindlagen en conglomeraten lichten in allerlei kleuren op: paars, bruin, roze, groen en geel. Het zijn oude zeebodems kompleet met fossielen die nu het intrigerende Tibetaanse randgebergte vormen. Dit gebied is om nog een aantal redenen heel bijzonder. Sinds enkele eeuwen hoort het gebied officieel bij Nepal en daarom is het een van de weinige stukjes van het Tibetaanse plateau dat bezetting door China bespaard is gebleven en daarmee ook de verwoestingen die daar mee gepaard gingen. Van oudsher is de noord-zuidroute die door dit gebied loopt een belangrijke handels en pelgrimsroute geweest. We vinden er talloze forten en kloosters, voor een groot deel overigens leeg en verlaten of halve ruïnes. Maar verscheidene kloosters en een enkele fort zijn nog springlevend en dagelijks in gebruik. Vanwege het winderige klimaat en de aanwezigheid (tot niet zo heel erg lang geleden) van rovers, zien de huizen en miniatuurstadjes als Kagbeni en Mustang er uit als gefortificeerde vestingen. Hoewel Mustang vroeger formeel altijd deel uitmaakte van Tibet en nu van Nepal, heeft het feitelijk altijd als een onafhankelijk koninkrijkje gefunctioneerd. Ook nu nog is het de koning van Mustang die grote invloed heeft op het dagelijkse leven in dit afgelegen stukje Nepal.
Ook aan Mustang gaat echter de moderne tijd niet voorbij. Vanuit China is een weg aangelegd. Deze vormt nu een verbinding van de grens met Tibet via Lo Mantang en Tsaparang tot aan Jomosom. Omdat we heen meestal de paden volgen op de westelijke kant van de Mustang vallei en terug de oostelijke kant kunnen we de weg voor het grootste deel vermijden en we hebben er in principe niet veel “last” van.
Opzet van de reis
Na aankomst in Kathmandu heb je een dag om rond te kijken in deze schitterende vallei. Daarna vliegen we van Pokhara tussen Annapurna en Dhaulagiri door over de machtige Kali Gandaki (rivier) naar Jomosom. Jomosom ligt op ongeveer 2800 meter hoog zo goed als helemaal in de regenschaduw van de Himalaya. Het is er ineens stoffig droog en veel koeler. Op de eerste dag rijden we gelijk door naar een mooi authentiek dorpje Kagbeni. Omdat we wat aan hoogtegewenning willen doen maken we de volgende dag een uitstapje naar het op 3800 meter gelegen dorpje Muktinath.
Vanaf Kagbeni begint de reis door het Mustang gebied. Onderweg treffen we enkele nederzettingen aan die met hun groene velden ware oases zijn temidden van een maanlandschap van kleurige klippen en besneeuwde bergtoppen. Tevens passeren we vele forten en kloosters. In het gefortificeerde Mustang zijn we terug in de Middeleeuwen. We hebben hier de tijd om dit unieke Tibetaanse koningsstadje (of ook het gebied ten noorden ervan) te exploreren. Via een andere route keren terug naar Jomosom. De trek eindigt met een spectaculaire vlucht van Jomosom naar Pokhara, waar je wat kunt bijkomen van de inspanningen en indrukken aan het Fewameer.
In Kathmandu en Pokhara verblijven we in eenvoudige, maar toch comfortabele hotels. Tijdens de trek overnachten en eten we in lodges.
Een opmerking vooraf
Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.
Reisschema
01. Vlucht A’dam – KTM
02. Aankomst KTM, transfer naar hotel, relax/sightseeing
03. Vrije dag Kathmandu, relax/sightseeing, briefing
04. Rit van Kathmandu naar Pokhara, transfer naar hotel
05. Vlucht van Pokhara naar Jomson, rijden naar Kagbeni (2850 m)
06. Reservedag i.v.m. vlucht, anders dagwandeling mogelijk naar Muktinath
07. Kagbeni – Chuksang – Chele – Samar (jeep), 6 uur (3600 m)
08. Samar – Syangbochen, 4 uur (3800 m)
09. Syangbochen – Ghami – Dhakmar, 5-6 uur (3450 m)
10. Dhakmar – Lo Gekar – Lo Manthang, 7 uur (3800 m)
11. Lo Manthang (3800 m). Tijdens de reis van april/mei met het Teeji festival blijven we een extra dag in Lo Manthang. Dan schuiven dus alle hieronder beschreven dagen 1 dag op.
12. Lo Manthang – Yara, 7 uur (3800 m)
13. Luri Gompa en terug naar Yara, 5 uur (3800 m)
14. Yara – Tangye, 5 uur (3500 m)
15. Tangye – Pa, 5 uur (4500m, overnachting in tent)
16. Pa – Tetang – Chuksang – Jomsom, 7 uur + 2 uur rijden (2750m)
17. Vlucht naar Pokhara
18. Vrije dag in Pokhara
19. Rit met bus naar Kathmandu
20. vrije dag Kathmandu, relax/sightseeing
21. Transfer naar airport, vlucht naar NL
22. Aankomst in NL
Vlucht van Amsterdam-Kathmandu
Aankomst in Kathmandu
Kathmandu
Vlucht van Amsterdam-Kathmandu
Dag 1Vertrek Amsterdam naar Kathmandu
Aankomst in Kathmandu
Dag 2Aankomst Kathmandu
Kathmandu
Dag 3KATHMANDU, VRIJE DAG + BRIEFING TREKTOCHT
Kathmandu is de legendarische hoofdstad van het koninkrijk Nepal. Het ligt vrij centraal in Nepal in een vallei op ongeveer 1200 meter hoogte.
Nog geen 60 jaar geleden was Kathmandu niet bereikbaar over de weg en de toenmalige koning Mahendra liet zijn Rolls Royce aan de grens helemaal demonteren en op de ruggen van dragers naar Kathmandu brengen. Daar werd de wagen weer in elkaar gezet om door de koning gebruikt te kunnen worden voor ritjes in de stad. Ook in Kathmandu staat de ontwikkeling niet stil. Veel mensen komen naar de stad om er een betere toekomst te zoeken. In vrij korte tijd is het inwoneraantal omhooggeschoten tot rond de 1 miljoen.
Wat je direct opvalt als je van het vliegveld naar de stad rijdt is de chaos: geiten en schapen lopen op straat, men schijnt zowel links als rechts te rijden; er zijn fietsers, fietsrickshaws, scooter en motorrijders, taxi`s, vrachtwagens en scheef op de wielen staande bussen. De meeste voertuigen zijn ouder dan 15 jaar en uit sommige komen vervaarlijke zwarte roetwolken die beslist onaangenaam zijn als je er net achter rijdt. Bij het inhalen wordt niet gelet op de middenstreep (als die er al is) en met ware doodsverachting zwiept men net voor de aanrijding weer terug op de eigen rijstrook. Gevaarlijk is het overigens nauwelijks want bij nader onderzoek wordt er in Kathmandu niet harder gereden dan 40 kilometer per uur, vaak langzamer, alleen het lijkt in deze drukte wel hard. Veel gebouwen zijn vervallen, maar er wordt ook veel nieuw gebouwd. De vrouwen dragen meest een saree (lange omslagdoek) en het duurt even voordat je alles wat zich aan geuren aanbiedt op een rijtje hebt: wierook, uitlaatgassen, mest, benzine, bloemen, zweet en rottend afval zijn het meest voorkomende. Kortom: een pandemonium aan indrukken dat je in eerste instantie (als je nog nooit buiten Westers gebied bent geweest) een cultuurshock kan bezorgen.
van Kathmandu naar Pokhara
naar Pokhara-Jomosom-Kagbeni, 20 minuten vliegen, jeep Kagbeni, 2850 meter
Kagbeni naar Muktinath en terug 5 uur lopen, 3750 meter
van Kathmandu naar Pokhara
Dag 4Een ongeveer 7 uur durende rit door het boeiende berglandschap van centraal Nepal brengt ons naar het toeristenstadje Pokhara. Bij helder weer heb je prachtig uitzicht op de zuidwanden van de diverse Annapurna`s (waaronder de Machhapuchhare) en Dhaulagiri. In Pokhara overnachten we in een hotel.
naar Pokhara-Jomosom-Kagbeni, 20 minuten vliegen, jeep Kagbeni, 2850 meter
Dag 5Vroeg in de ochtend vliegen we, zwevend tussen de Annapurna en de Dhaulagiri, door de Kali Gandaki vallei noordwaarts. Je krijgt zo eenheel goed beeld van de grootte en grootsheid van deze enorme Himalayareuzen. Na ± 20 minuten landen we op de geasfalteerde baan van Jomosom en al bij het uitstappen voel je meteen dat je een andere wereld binnengaat. Het is koeler, kaler, stoffiger en de hoge bergen (de Nilgiri’s) zijn heel dichtbij. We blijven hier niet omdat het stadje op zich niet zo interessant is. Door de keiige Kali Gandaki vallei rijden we noordwaarts tot het vestingdorpje Kagbeni, waar het district Upper Mustang begint. We krijgen vandaag de tijd om eens goed rond te kijken in het stadje. Hier begint Upper Mustang en dat is aan alles al te zien: de kleding van de mensen, het klooster, de smalle kruip-door-sluip-door steegjes en de woestijnomgeving. Dit is de laatste plaats waar we ook toeristen tegenkomen die de tocht rond de Annapurna lopen.
Kagbeni naar Muktinath en terug 5 uur lopen, 3750 meter
Dag 6Vanuit de lodge lopen we in heel rustig tempo omhoog naar Muktinath. Vanaf de andere kant is dit de eerste pleisterplaats wanneer je de Thorung La bent overgestoken, de ruim 5400 m hoge pas in het Annapurna massief. Muktinath is een heilig centrum: is een tempeltje gebouwd over een gasvlammetje en het is een bedevaartplaats zowel voor Hindoes als voor Boeddhisten. Je kunt dus veel pelgrims tegenkomen op het pad. Het is vandaag voor ons een inlooptocht, niet ver maar wel vermoeiend, doordat je al snel op grote hoogte bent. In de middag daal je weer af naar de lodge in Kagbeni zodat het gevaar op hoogteziekte minimaal is. Deze route voert je wel in z’n geheel over een weg, de ene helft wat drukker, de andere helft minder druk.
Kagbeni-Chuksang-Chele-Samar jeep, dorp en Gompa bekijken
Samar-Chungso Cave – Shyangmochen 4,5 uur lopen
Shyangmochen, Ghemi naar Dhakmar 6,5 uur lopen
Kagbeni-Chuksang-Chele-Samar jeep, dorp en Gompa bekijken
Dag 7De weg van Pokhara via Jomosom naar Lo Mantyhang en de Chinese grens is al sinds een jaar of 15 in aanleg. Op een paar verbeter-bruggen na is de weg nu helemaal redelijk goed berijdbaar. Toen we er vorig jaar rondliepen bleek er een volgende fase ingetreden namelijk dat de reeds bestaande weg nu wordt verbreed. Op dit stuk, tussen Kagbeni en Samar is de weg 12 meter breed geworden en de jeeps die er overheen rijden rijden niet meer stapvoets, maar 40-60 km/u. De weg is niet geasfalteerd dus voorbij razend verkeer brengt grote stofwolken met zich mee en het is voor een groot deel ook niet meer mogelijk de weg te vermijden. Kortom noodgedwongen hebben wij ook besloten om dit deel ook per jeep af te leggen. In een paar uur rij je van Kagbeni naar het kleine dorpje Samar waar we onze intrek nemen in een lodge. Op zich is de route ook best wel mooi met kleurige rotswanden, hier en daar een dorpje, besneeuwde toppen en de Kali Gandaki, maar vanuit de jeep vliegen die bijzondere landschappen toch eigenlijk te haastig voorbij. Samar is een prachtig dorp met mooie authetieke huizen en iets hoger op de berg staat een klein kloostertje dat een bezoek zeker waard is. Hier stappen we uit en we bevinden ons eindelijk op de plek vanwaar we morgen kunnen gaan lopen.
Samar-Chungso Cave – Shyangmochen 4,5 uur lopen
Dag 8Na wat uitgesleten rivierdalen te zijn overgestoken, klimmen we boven Samar uit naar de top van een kam. Gelukkig is de weg hier niet, die loopt ver boven ons en buiten gehoors- en zicht afstand. Dan komt er een prachtige afdaling in een gigantische kloof langs een grote chörten in de kleuren rood, zwart, geel en wit; de kleuren van de omringende gesteentes. Langs een paar grote grotten dalen we af in de krochten van de aarde waar je helemaal door loodrechte rotswanden bent omgeven. Een klein stukje een zijdal in en je vindt er het verscholen heiligdom: de Chungsi Cave. Het verhaal gaat dat de grote Guru Rinpoche hier zo’n 14 eeuwen geleden al heeft gemediteerd. Een trap-paadje leidt je naar de ingang van de heilige grot. Binnenin zijn bijzondere voorwerpen, afbeeldingen, beeldjes en een natuurlijke stupa te zien. Na dit indrukwekkende bezoek beginnen we met de klim naar het pleisterplaatsje Syangboche op 3800m. Dit ligt weer aan de weg en het heeft een paar eenvoudige lodges.
Shyangmochen, Ghemi naar Dhakmar 6,5 uur lopen
Dag 9We beginnen vandaag wederom met een stijging naar een pas op 3700m. We betreden een volgend zijdal en houden bij een splitsing links aan om via een hoge route (langs Zaite) aan te komen op de Nyi La (4000m). Deze pas vormt de zuidelijke grens van Lo. De afdaling vanaf de Nyi La is geleidelijk en ongeveer een half uur vanaf de pas komen we wederom op een splitsing. De rechtervork is de route naar Charang, wij houden links aan naar de Ghemi La en dalen daarna af naar Ghemi waar we lunchen (3500m). Op dit traject zullen we hier en daar wel over de weg moeten lopen maar omdat hier alles heel ruim is heb je daar toch niet zoveel last van.
Ghami is een groot dorp met witte huizen en een groot areaal aan landbouwgrond. Een deel van deze grond kan echter maar gebruikt worden vanwege problemen met het irrigatiesysteem. Behalve een politie-checkpost is er in dit dorp een gompa (klooster) die gerestaureerd wordt met lokaal geld.
Van Ghemi naar Dhakmar is slechts een wandeling van 2 uur. We moeten echter wel eerst een stukje afdalen naar de rivier en daarna weer omhoog. We lopen nu langs één van de meest bijzondere mani-muren van Mustang met mooie stenen die zorgvuldig zijn geplaats in nissen in de muur. Kort daarna stuiten we op een groepje voortreffelijke Stupa’s, die perfect harmoniëren met het omgevende landschap. Eén van de mooiste plekken in Mustang! Na de stupa’s krijgen we een onwerkelijk rode rotswand in zicht waarin holen zijn gemaakt voor vroegere bewoning. Dit is Dhakmar gelegen in een lieflijk groen dal met een brede, meanderende stroom. De meeste omringende heuvels hebben grijze en gele pasteltinten, maar één reusachtige wand van rood gesteente, versneden in ontelbare pilaren zorgt voor een schitterend contrast.
Dhakmar - Lo Gekar - Lo Manthang 7 uur lopen, via 4250 meter
Lo Manthang en omgeving
Lo Manthang - Yara 7 uur
Dhakmar - Lo Gekar - Lo Manthang 7 uur lopen, via 4250 meter
Dag 10We wandelen eerst door de uitgestrekte nederzetting alvorens naar het noorden een smalle kloof binnen te gaan. We zien weer prachtige zand-schelpen-steen sculpturen en waarschijnlijk zal de begeleiding ons wijzen op blauwschapen die we zelf, vanwege hun schutkleur, nog niet hadden opgemerkt. De klim naar de pas is hier en daar steil en de hoogte doet zich bemerken. Een rustig tempo aan houden is dus belangrijk. Aan het einde van de helling lijkt het pad te worden afgesloten door grote rotsen. Tussen de wapperende gebedsvlaggen herkennen we echter de mogelijkheid om tussen de rotsen door te klimmen naar de top van de pas, op de meeste kaarten Mola Bhanjyang genoemd, 4200 m hoog.
Na de pas dalen we af naar een klein dorpje waar we lunchen, Lo Gekar genaamd. Hoewel klein, is in het dorpje één van de belangrijkste kloosters van Upper Mustang te vinden: Ghar Gompa (ghar=huis gompa = klooster). De gompa is versierd met allerlei schilderingen, beelden en grote gebedsmolens. De belangrijkste rijkdommen van de gompa zijn de honderden geschilderde en bewerkte stenen die in houten frames aan de muren hangen. Helaas weten we nooit of er een sleutel-bewaarder in de buurt is en we weten dan ook nooit zeker of we de Gompa kunnen binnengaan.
Na de lunch klimmen we vrij steil naar de laatste pas van de dag, de Marang La, 4250 m hoog, waarna we op een soort van weidse hoogvlakte komen. We laten de pas achter ons en wandelen over de verder richting noorden. Het pad is duidelijk niet de hoofd-karavaanroute naar Lo Manthang. Die route verlieten we in Ghami en loopt via Tsarang waar nu de dirtroad langs loopt noordwaarts naar Lo Manthang.
Het pad stijgt geleidelijk naar een breed zadel of toch pas, die gemarkeerd is met een hoop stenen. Vanaf deze pas zien we de ommuurde stad Lo Manthang in de verte liggen. Het is een moment om even bij stil te staan. We proberen ons voor te stellen hoe het leven hier eeuwen geleden was, toen Lo Manthang nog niet de door ‘toeristen’ bezochte stad was die we nu bezoeken…….
De afdaling voert ons naar een rivier vlak voor de stad en als we deze oversteken en weer omhoog lopen komen we aan op het plateau van Lo Manthang op 3800 m gelegen. De muur om Lo heeft de vorm van een noord-zuid georiënteerde rechthoek waarvan een stukje uit de rechterbovenhoek ontbreekt. Er zijn ongeveer 150 huizen binnen de stadspoort, naast verschillende behuizingen voor de monniken. Het zuidelijk deel bevat de huizen, het paleis en de tempels, terwijl het noordelijk deel de vertrekken van de monniken en twee kloosters bevat. Dit laatste gedeelte van de stadsmuur is rood geschilderd. Vroeger was de stadsmuur een stuk imposanter dan nu: tegenwoordig zijn er aan de buitenkant veel huizen, stallen en ommuurde veldjes tegenaan gebouwd. Een klein kanaaltje loopt rondom de stadsmuur en bevloeit een paar wilgen en wat velden. Door de stad zelf loopt ook een kanaaltje. De school, de medische post, de politie-checkpost en een paar belangrijke chörtens zijn buiten de stadsmuren geplaatst, precies waar het stuk uit de rechthoek mist. Vroeger was de enige ingang van de stad aan de noordoostelijke kant te vinden, nu zijn er meerdere stadspoorten open. (7 uur, 3800 m)
Lo Manthang en omgeving
Dag 11Bij de reis met vertrek 9 mei 2020 is deze dag de eerste dag van het Teeji festival. We bijven op deze reis dan ook 2 dagen in Lo Manthang. Tijdens dit festival gaan de lama’s voor in eeuwenoude ceremonies om de demonen te verjagen uit de stad. Dat gaat gepaard met versierde menselijke schedels, het zingen van mantra’s en door het uitvoeren van wel 50 verschillende religieuze dansen. De voorstellingen worden afgewisseld met optredens van gemaskerde “demonen” die met hun rondzwaaiende houten zwaarden de toeschouwers angst aanjagen. Op de laatste dag worden ouden musketten (geweren) afgevuurd in dichtbij gelegen velden terwijl een hoge lama een pijl afvuurt op een rode demonpop die is neergelegd op een verweerde tijgervacht. Hij gooit nog 5 demonen in het zand waarmee hij uitbeeldt dat de stad wordt bevrijd van demonen.
Hoogtepunten Lo Manthang
Hoogtepunten in de stad Lo Manthang zelf om te bezoeken zijn de grote Lakhangs, kloosters en het koninklijk paleis. De koning is inmiddels oud, maar als hij aanwezig is en zich fit voelt kunnen we nog steeds vragen voor een audiëntie. Het aanbieden van een witte sjaal, de kata, met daarin enkele honderden roepies als geschenk, is gebruikelijk.De Champa Lhakang is een hoge tempel die dateert uit de vijftiende eeuw, en kan alleen via de tweede verdieping betreden worden. De tempel heeft een groot kleibeeld van Matreia, de toekomstige boeddha, zittend op een voetstuk dat gehele benedenverdieping beslaat. De muren van de tempel zijn beschilderd met mandala’s (symbolische figuren die gebruikt worden voor meditatie) die bijna twee meter in doorsnee zijn.
De Thugchen Gompa is een rode tempel in het hart van de stad. De centrale hal wordt gedragen door grote houten pilaren die uit dezelfde periode als de Champa Lakhang dateren. De schilderingen in beide tempels zijn ook door dezelfde artiesten gemaakt. De tempel bevat verder standbeelden van Sakyamuni (de historische Boeddha), omringd met beelden van Avelokiteshvara (een duizend-armige bodhisatthva; iemand die de verlichting al heeft bereikt maar op aarde terugkeert om de mensen uit hun lijden te helpen), Vaisravana (de god van de rijkdom) en Padhmasambhava (de heilige die het Boeddhisme in Tibet een plaats heeft gegeven en die de ‘boze geesten’ van het Bon Po geloof heeft verjaagd). Eén van de muren van de tempel is geheel verwoest, en op de andere muren zijn fresco’s in verschillende staat van verval te zien. De aankomsthal bevat reusachtige beelden van Lokapala, de beschermers van de vier windrichtingen.De twee andere tempels bevinden zich in het noorden van de stad. De Chyodi Gompa is de belangrijkste tempel en bevat tientallen bronzen en koperen standbeelden, waarvan er velen in Lo Manthang zelf zijn gebouwd. Het is niet toegestaan om deze beelden te fotograferen, aangezien het bekend worden van deze beelden tot diefstal zou kunnen leiden.
Het paleis van de koning is een indrukwekkend gebouw van vier verdiepingen in het centrum van de stad. De huidige koning heet Jigme Parbal Bista. Deze man beheert de beste paarden en fokt verschillende soorten honden. Hoewel zijn plichten voornamelijk ceremonieel zijn, wordt hij zeer gerespecteerd door de bevolking, en wordt hij vaak geconsulteerd bij conflicten en politieke zaken. Een interessant detail is dat de koning zijn oorspronkelijk Tibetaanse naam veranderd heeft in een Nepalese naam. Dit is een fenomeen wat ook bij Manangi’s en Khampa’s die in Nepal wonen is te zien. Het is een poging om beter in de Nepalese samenleving te integreren (3730 m)
Buiten Lo Manthang is een bezoek aan Tinkhar, waar het zomerpaleis van de koning is, maar vooral aan de regio Chosar de moeite waard. In Chosar zijn een aantal prachtige Gompa’s waarvan één in de rotsen gebouwd en vele oude hol-woningen. De hol-woningen zijn onder leiding van een gids te bezoeken. Een zeer bijzondere ervaring voor diegenen die zich in gedachten enigszins kunnen verplaatsen naar (wederom) het leven dat zich hier eeuwen geleden afspeelde. De wandeling naar Chosar duurt heen en terug zo’n 6 uur.
Lo Manthang - Yara 7 uur
Dag 12Omdat we de reis aan het begin iets hebben ingekort door met de jeep te reizen, hebben we nu meer tijd om de route af te maken aan de andere kant van de vallei. Dat geeft je ook weer heel andere vergezichten. Dit stuk van de trek is veel minder toeristisch en zeker zo spectaculair!Vandaag vangen we de terugreis aan met de tocht naar Yara. We moeten de grote Mustang rivier over naar de oostelijke oever. Maar eerst voert het pad je over een hooggelegen route waarbij de uitzichten fantastisch zijn. De steile afdaling naar de rivier is net zo spectaculair en de brug bestaat slechts uit 2 losse balken. Oppassen dus. Je kunt eventueel ook te paard de rivier over. Na de rivier oversteek gaan we direct een zijvallei in om na een stevige stijging te overnachten in het dorpje Yara.
Dagtocht naar Luri Gompa, 5 uur lopen
Yara naar Tangye, 5 uur lopen via 4100 m
Tangye naar Pa, 5 uur stijgen
Dagtocht naar Luri Gompa, 5 uur lopen
Dag 13De tocht naar Luri Gompa duurt zo’n 2,5 uur heen en 2 uur terug en we volgen wederom een vrijwel (meestal) droge rivierbedding. Luri Gompa is een bijzondere plek met twee kleine kloosters, waarvan er één grotendeels in de rotsen ligt. Dit is één van die plaatsen in de Himalaya waar woorden te kort schieten. In een absurd landschap van roze en gele pinnakels en bulten liggen 2 kloostertjes. Eén van de kloosters is ondergebracht in een grot. Deze grot wordt dan weer bijna geheel gevuld met een stupa waarvan de lokale mensen zeggen dat hij op natuurlijke wijze is ontstaan. Het geheel is omlijst met fantastische rotstekeningen uit lang vervlogen tijden en ook heel anders dan de voorstellingen die je normaal in boeddhistische kloosters ziet.
Yara naar Tangye, 5 uur lopen via 4100 m
Dag 14Tussen Yara en Tangye is er geen enkel dorp of huis. Je loopt zuidwaarts en steekt twee keer een schouder van de berg over. De eerste is een lage en stelt niet zoveel voor. Na een rivieroversteek door kniediep water begin je aan een tweede klim. Dat duurt een stuk langer. Wederom prachtige vergezichten rondom op het hoogste deel van het pad. Vanaf het plateau leidt het pad door een gang van staketsels naar het dal. Deze gang fungeert als een soort trekgang waar de wind aan kan wakkeren tot orkaankracht. Gelukkig duurt dit slechts kort waarna Tangye al gauw in het vizier komt. Tangye is een heel mooi sfeervol dorp met een rij schitterende stupa’s. We gaan slapen in een eenvoudige lodge.
Tangye naar Pa, 5 uur stijgen
Dag 15Het is ongeveer 5 uur lopen waarvan het grootste gedeelte klimmen. Bovenaan gekomen vinden we er geen lodge dus dit is de enige keer dat we in een tent gaan slapen. Er gaan extra paarden of dragers mee speciaal voor deze ene nacht. De maaltijd zal eenvoudig zijn alles bij elkaar wordt het zo mogelijk om van de de Mustangtrek weer een mooi en compleet rondje te maken. Dit is de hoogste plek op de hele tocht.
Pa - Tetang - Chusang - Jomosom, 7 uur + 2 uur rijden
Jomosom naar Pokhara
Verblijf in Pokhara
Pa - Tetang - Chusang - Jomosom, 7 uur + 2 uur rijden
Dag 16We blijven hoog op de flanken van de bergen. Het pad volgen we naar het zuiden. De hele dag kijken we uit op de rest van de route en de uitzichten zijn fantastisch. Voor je de witte massieven van Dhaulagiri, Nilgiri, Annapurna 1, de witte wand van de Great Barrier en links de toppen van de Damodar keten. Het is een lange afdaling naar het laatste dorp op deze tocht in het gebied van de special permit. Tetang heeft een als vesting gebouwde kern waar de middeleeuwen voortduren. Dan dalen we nog een kleine twee uur af naar de weg. Een jeep of bus brengt je dan naar Jomosom, naar een comfortabele lodge met een lekker bed en warm water!
Jomosom naar Pokhara
Dag 17We vliegen in een 18-persoons vliegtuigje door het diepste dal der aarde tussen Annapurna en Dhaulagiri door en over “Poon Hill” naar Pokhara dat nu wel erg groen en tropisch aandoet en aanvoelt.
Verblijf in Pokhara
Dag 18Pokhara is een geweldig stadje om bij te komen van de vermoeienissen van een tocht. Het klimaat is uiterst aangenaam, de uitzichten schitterend. Je kunt er zwemmen in het meer en je te goed doen aan allerlei ongelooflijk lekkere gerechten in de talloze restaurants.
Pokhara naar Kathmandu
Kathmandu
Vlucht naar NL
Pokhara naar Kathmandu
Dag 19Vandaag rijden we per bus terug naar Kathmandu.
Kathmandu
Dag 20Nog een dagje heerlijk bijkomen, eventueel nog wat bezichtigen en/of souvenirs kopen.
Vlucht naar NL
Dag 21`s Avonds vertrek uit Kathmandu, de volgende dag komen we aan in Amsterdam.
Aankomst in NL
Aankomst in NL
Dag 22Upper Mustang Prijzen/Data
Er zijn diverse factoren die deze reis relatief prijzig maken. Omdat dit zo`n bijzonder (en kwetsbaar) gebied is wil de Nepalese overheid slechts een handvol groepen per jaar toelaten. De kosten voor de trekkingpermit voor dit gebied zijn dan ook hoog. Voor het Upper Mustanggebied bedragen de permitkosten $ 50,– per persoon per dag met een minimum van tien dagen. Wij gaan bewust zoveel dagen omdat je dan goed kunt genieten van het Teeji festival in het voorjaar (zie andere reis) en/of een mooie route ten noorden van Lo Mantang tot bijna aan de Chinese grens. De kosten voor deze permit is bij de reissom inbegrepen.
De reis met vertrek april-mei bezoekt het Tiji festival in Lo Manthang. We blijven een dag langer in Lo Mantang.
Deze reis duurt daarom 23dgn (ipv 22) en terugkomst in Nederland is 1 dag later dan de datum hieronder aangeeft.
Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).
Inclusief/exclusief
- Groepsvervoer vanuit Kathmandu naar start trektocht v.v.
- Binnenlandse vlucht(-en) incl tax Pokhara-Jomosom-Pokhara
- 4 overnachtingen in Kathmandu en 3 overnachtingen in Pokhara o.b.v. logies en ontbijt in tweepersoonskamers
- Voorbereidingsbijeenkomst
- Lokale briefing op bestemming
- Co2 compensatie gehele reis, dus incl vluchten en volledige landarrangement
- Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
- Reserveringskosten
- Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
- Bijdrage Calamiteitenfonds
Op trek
- Overnachtingen in lodges
- 1x overnachting in tent, incl eten.
- Engelssprekende Nepalese gids(en)
- Dragers (voor bagagevervoer trektocht: max 14 kg per persoon)
- Alle benodigde peak en/of trekking permits, entree Conservation Area, TIMS (Tourist Information Management System)
- Algemene medicijn- / EHBO-kit
- Special permit voor Mustang voor 10 dagen (± USD500,--), reis incl Tiji festivaal 11-dgn special permit USD550
Optioneel
- Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
- Luchthaven transfers in Nepal (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
- Evt. toeslag eenpersoonskamer
- Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas)
- Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
- Alle maaltijden tijdens de trek en lunches en diners in Pokhara en Kathmandu (samen ± € 250,-- / € 350,--)
- Extra vervoerskosten op de weg tussen Jomsom en Pokhara (wanneer vlucht onverhoopt geannuleerd wordt)
- Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
- Vervoer naar en van Schiphol
- Fooien begeleidingsploeg
- Visum
- Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
- Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
- Vaccinaties
- Entree voor sights in Kathmandu zoals bijv. Durbar Square, musea en tempels (€ 1,-- tot € 5,--, Bhaktapur € 15,--)