Markha Vallei mét TakTok festival!

Expeditie Kang Yatse II (6250m)
Niveau

Gemiddeld
Reisduur
18 dagen
Hoogste punt
5180m
Aantal loopdagen
8 dagen
vanaf € 1925,-
Tibetaans Boeddhistisch festival en fraaie trektocht

Via een mooie vlucht over de Himalaya komen we aan in de ‘hoofdstad’ van Ladakh: Leh. De eerste dagen in Leh en omgeving bezoeken we o.a. de prachtige boeddhistische kloosters van Tikse en Hemis en wonen we het spectaculaire Tibetaans Boeddhistische Tak Tok festival bij! Na deze acclimatisatiedagen beginnen we aan de trektocht door de Markhavallei.

De Markha-vallei biedt het beste van het Ladakh-landschap. We lopen door diepe ravijnen, over passen met gebedsvlaggen en bewijs van een veel oudere beschaving waarvan de geschiedenis verloren is gegaan. In de valleien zijn ruïnes van kloosterforten en het is interessant te zien dat sommige zijn gebouwd op onverwachte plaatsen!

De trektocht hier beschreven kan worden gelopen in iets minder dan twee weken en heeft als hoog(s)te punt de oversteek van de 5180m hoge Gongmaru La. Tevens kan er vanuit Nimaling een bezoek worden gebracht aan het basiskamp van de hoogste top van het Zanskar gebergte: Kang Yatze, 6400 meter hoog.

Tibetaans Boeddhistisch festival
Tijdens de reis met vertrekdatum 7 augustus 2019 bezoek je het Tak Tok festival in de Indusvallei
Het kunnen bijwonen van een Tibetaans Boeddhistisch festival is altijd onder voorbehoud van wijzigingen van festivaldata.

  • Indrukwekkend en hectisch New Delhi
  • Mooie Himalaya retourvlucht naar Leh
  • Bijzondere droge landschappen van de Indus vallei
  • Boeddhistische cultuur in Ladakh
  • Bijwonen Tibetaans Boeddhistisch Tak Tok festival!

Markha Vallei mét TakTok festival! dag tot dag


Een avontuurlijke reis naar een land als India kan nooit van minuut tot minuut worden gepland. Het ‘nieuwe en onbekende’ (en daarmee ook het onverwachte) zal voor ons altijd een belangrijk element blijven. Deze routebeschrijving is daarom slechts een leidraad, waarvan onderweg kan worden afgeweken.
De verantwoordelijke lokale gids beslist hoe lang de looptrajecten zijn en waar de kampen worden opgezet; indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden, zoals het weer, de dragers en de beschikbaarheid van stromend water.

Ladakh ligt geografisch gezien in de westelijke Himalaya. Het landschap heeft het meeste weg van dat op het Tibetaanse hoogplateau en het is dan ook niet vreemd dat Ladakh ook wel Klein-Tibet genoemd wordt. Ladakh ligt ten noorden van de hoofd-bergketen en ontvangt daardoor weinig neerslag. In de diepe valleien zijn de dorpjes vaak groene oases waar zich veelal in de nabije omgeving een indrukwekkend Tibetaans-boeddhistisch klooster bij bevindt. De dorpjes kenmerken zich door met modder afgemetselde huizen met platte daken, omringd door bergen met hier en daar een sneeuwtop.

De Markha-vallei biedt het beste van het Ladakh-landschap. We lopen door diepe ravijnen, over passen met gebedsvlaggen en bewijs van een veel oudere beschaving waarvan de geschiedenis verloren is gegaan. In de valleien zijn ruïnes van kloosterforten en het is interessant te zien dat sommige zijn gebouwd op onverwachte plaatsen!

In vergelijking tot Nepal tref je in Ladakh relatief weinig bergwandelaars aan, ookal biedt de Markha vallei prachtige wandelmogelijkheden. De trektocht hier beschreven kan worden gelopen in iets minder dan twee weken en heeft als hoog(s)te punt de oversteek van de 5180m hoge Gongmaru La.

Reisschema
01. Vertrek uit Nederland, aankomst in Delhi
02. Sightseeing Delhi
03. Vlucht naar Leh (3500m)
04. Sightseeing Leh (3500m)
05. Bezoek TakTok festival (3500m)
06. Rit via o.a. Alchi naar het Lamayuru klooster (3600m)
07. (1) Rit van Lamayuru naar Zinchen, start trek naar Urutse  (5 uur 3800m)
08. (2) Trek naar Shingo ( 6-7 uur 4150m)
09. (3) Trek naar Skiu (5 uur 3400m)
10. (4) Trek naar Markha (6 uur 3700m)
11. (5) Trek naar Tahungtse (6-7uur 4150m)
12. (6) Trek naar Nimaling (6 uur 4720m)
13. (7) Rustdag in Nimaling (4720m)
14. (8) Trek over Gongmaru La naar Shang Sumdo (7 uur 3660m), rit naar Leh (2 uur 3500m)
15. Leh (3500m)
16. Vlucht naar Delhi
17. Halve dag sightseeing, verder vrije dag tot vertrek naar Amsterdam
18. Aankomst Amsterdam

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Vertrek uit Nederland, aankomst in Delhi

Dag 1

Vertrek vanuit Nederland naar Delhi waar we – afhankelijk van de maatschappij ‘s avonds laat of in het begin van de nacht aankomen.

Sightseeing Delhi

Dag 2

Na het ontbijt gaan we met bus, chauffeur en gids op pad om de meest interessante plekken van Old & New Delhi te bezichtigen. Een bezoek waard zijn bijvoorbeeld het Gandhi Memorial Park, het door de Moghuls gebouwde Red Fort, de Qutab Minaret, de Birla tempel, de grote Moskee en de in engelse stijl aangelegde avenue waaraan de regeringsgebouwen staan.

Vlucht naar Leh (3500m)

Dag 3

Een zeer vroege transfer naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Leh. Het zal zeker een spectaculaire vlucht worden. We vliegen over de toppen van de Himalaya-keten voordat we dalen in een serie van scherpe bochten om te landen op het kleine vliegveld bij Leh. De vliegreis duurt ongeveer anderhalf uur. Op het vliegveld worden we opgewacht en nadat we alle bagage hebben ingeladen in een jeep worden we naar het hotel gereden. Leh ligt op een hoogte van 3500 meter en het is daarom noodzaak om het de rest van de dag rustig aan te doen om te wennen aan de hoogte.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6
3500M

Sightseeing Leh

Dag 4

Vandaag bezichtigen we Leh zelf. Leh is in veel opzichten een Tibetaans stadje; de nationale jurk, ‘stove-pipe’ hoeden en wandelschoenen met omhooggekrulde tenen zijn hiervan het bewijs. Het Koninklijk Paleis dat boven de stad ligt is vergelijkbaar met de Potala in Lhasa en lijkt op een Tibetaans-boeddhistische klooster.

3500M

Sightseeing Indus vallei, bezoek Tak Tok festival

Dag 5

Bezoek aan het TakTok festival. De monniken van dit boeddhistische klooster doen kleurrijke maskerdansen. De mogelijkheid om het TakTok festival bij te kunnen wonen is mede afhankelijk van de planning: Soms wil de hoofdlama op het laatste moment het festival met 1 of 2 dagen verzetten. We proberen ter plekke dan de beste oplossing te vinden. Kans is echter aanwezig dat het festival tijdens de trekkingdagen plaatsvindt en dus niet bezocht kan worden.

3500M

Sightseeing Indus vallei o.a. Alchi en Lamayuru (3500m)

Dag 6

We maken vandaag een spectaculaire rit naar het Lamayuru klooster en bezoeken onderweg nog enkele kloosters zoals het beroemde Alchi klooster.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9
3800M

(1) Rit naar Zinchen, Trek naar Urutse (5 uur, 10km)

Dag 7

Na een vroeg ontbijt rijden we terug en afhankelijk van de tijd kunnen we eventueel nog even naar Spitok Gompa voordat we aan onze trektocht beginnen. Spitok Gompa is zo’n 5 eeuwen geleden gebouwd door Gyalpo Bumide. Eén tempel is zelfs al 900 jaar geleden gebouwd ter nagedachtenis van Mahakala. Ongeveer 125 geelkap-monniken zijn bij Spitok aangesloten al wonen er minstens de helft van hen in Spitok’s onafhankelijke kloosters bij Sankar, Stok en Sabu. Alle lamas komen wel samen op grote festivals. De naam Spitok is hoogstwaarschijnlijk afgeleid uit de Centraal-Tibetaanse taal en betekent “effectief als voorbeeld”. Dit wijst waarschijnlijk op het feit dat dit een van de eerste Tibetaanse kloosters in Ladakh was. Het hoofd van de lamas van Spitok is de hoofd-lama van Ladakh en vertegenwoordigt Ladakh als lid van het parlement. Hij spendeert het merendeel van zijn tijd in Delhi. Spitok Gompa heeft zowel oude tempels als tempels uit de jaren ’70. Oude thankas worden hier onderhouden. Sommige zijn meegenomen van de Potala in Lhasa nadat de Chinezen Tibet binnenvielen. Onze trekking begint in de buurt van Zinchen.

Het pad van Zinchen daalt gestaag langs de Rumbak Nala totdat we Rumbak, de grootste stad in de Zinchen vallei, bereiken. Als de velden geïrrigeerd zijn, moeten we de rivier een paar keer doorwaden totdat we bij het Rumbak-kruispunt zijn aangekomen. Wij zullen daarna het goedgemarkeerde pad op de linkeroever van de Rumbak Nala volgen. We zullen langs geïrrigeerde velden en verspreide huizen komen totdat we een zijvallei binnentreden die naar het zuiden leidt. De witgewassen huizen van Yurutse liggen verderop in de vallei. (3800m, 5 uur)

4150M

(2) Trek naar Shingo ( 6-7 uur, 20km)

Dag 8

Onmiddellijk nadat we het kamp hebben verlaten krijgen we een lichte verhoging opgevolgd met een steile klim die ons naar Ganda La (4900m) leidt. Vanaf de pas is er een prachtig vergezicht op de witbesneeuwde toppen opdoemend uit de nabijgelegen Karakoram. Het pad leidt naar de bovenloop van de Skiu vallei, waar kleine beekjes samenkomen en één grotere stroom vormen. De brede grassige bodem van de vallei vernauwd snel tot een smalle kloof bij Shingo. Hier liggen enkele huizen en velden bij de samenloop van enkele smalle stroompjes met de Skiu Nala. We zullen hier kamperen. (4150m, 6-7 uur)

3400M

(3) Trek naar Skiu (5 uur, 9km)

Dag 9

Vanaf hier stroomt de rivier in een klein, nauw ravijn, volop begroeid met wilgen en wilde rozen. We volgen het spoor dat loopt van oever naar oever helemaal naar het dorpje Skiu, gelegen op de oever van de Markha-rivier. Het dorpje ligt in een imposante vallei in het aangezicht van omhoog torenende rotsformaties. Skiu ligt op slechts 3050 meter hoogte en de temperatuur is hier dus betrekkelijk hoger dan de afgelopen dagen. Bij zonsondergang, wanneer de avond valt, doemt schaduw op in de vallei. Het is het waard terug te lopen langs het pad waar de Skiu Nala de Markha tegenkomt om een klein klooster te bezoeken. Het kloostertje wordt onderhouden door een oude non die elke morgen en avond de boterlampen belicht bij het altar van Chamba – de Boeddha van de Toekomst. (3400m, 5 uur)

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12
3700M

(4) Trek naar Markha (6 uur, 20km)

Dag 10

Een erg plezierige wandeling naar één van de mooiste plekjes van de Markha vallei. Houtige bebossing groeit vrij dicht langs de rivier. We passeren de rivier via een brug en lopen langs de rivier naar Thinlespa. Het pad gaat verder naar het oosten en loopt gestaag omhoog naar het fotogenieke dorp Markha. Markha heeft een mooi klooster dat zeker een bezoek waard is. Vanuit het zuiden komt een pad van de Rubering La, een van de routes vanaf Zangla. Het kamp ligt voorbij dit kleine dorpje op de rechteroever van de rivier. (3700m, 6 uur)

4150M

(5) Trek naar Tahungtse (6-7uur, 13km)

Dag 11

Vanaf Markha verandert het landschap en we verlaten het warmere, relatief flink begroeide deel van de Markha-vallei. Tussen Markha en Tahungtse is een ruïne van een kloosterfort dat we kunnen beklimmen. Het uiteindelijke doel is de oude uitkijktoren. Let wel, degene die dit onderneemt moet geel last van hoogtevrees hebben! Vanaf Hankar klimt het pad naar een smalle vallei, voorbij enkele kleine arme dorpjes. In het kamp achter het dorpje Tahungtse is het opmerkelijk koeler dan in Markha. (4150m, 6-7 uur)

4720M

(6) Trek naar Nimaling (6 uur, 7km)

Dag 12

De Nimaling-vlakte is een uitgestrekt golvende weide die omhoog leidt naar de ijsvlakte van de Kang Yatze die het gebied domineert. In de zomer voorziet Nimaling, met kleine vijvertjes en beekjes stromend door de weide, de hier aanwezige dieren van een prima graasgebied. Onder de dieren hier aanwezig zijn: yaks, schapen, geiten, dzos en paarden. Deze behoren niet alleen toe aan de bewoners van het rijke Markha maar ook van de dorpjes die om Nimaling heen liggen. Himalaya-marmotten en hazen met witte staarten zijn te zien en niet zelden een blauwe schaap. Zeldzamer is de wolf. (4720m, 6 uur)

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15
4720M

(7) Rustdag in Nimaling

Dag 13

Een kans om te relaxen in Nimaling en te genieten van de prachtige omgeving. Geïnteresseerden hebben vandaag de mogelijkheid om te wandelen naar het basiskamp van Kang Yatze, de hoogste berg in het Zanskar gebergte.

3500M

(8) Trek Gongmaru La naar Shang Sumdo, rit Leh (7uur, 16km)

Dag 14

We lopen naar het noorden richting de bovenloop van de Markha-vallei. Het pad wordt steiler tot we na enkele vermoeiende uurtjes de top van de 5180 meter hoge Gongmaru La bereiken. Het uitzichten vanaf de top is ook hier weer geweldig. Sneeuwtopjes omringen ons en, op een heldere dag, zien we de reuzen van de Karakoram (sommigen mensen beweren dat je zelfs de K-2 kunt zien!). De afdaling leidt naar de bovenloop van de Martselang-vallei.

Het pad daalt geleidelijk en volgt het Martselang-stroompje naar het dorpje Sumdo of Shang Sumdo, gelegen aan de samenloop van de Shang Nala en de Martselang. (3660m, 7 uur)

We zijn weer terug in de Indus-vallei. Onze bus zal klaar staan voor de rit naar Leh, die ongeveer 2 uur duurt. Indien gewenst kan er onderweg nog een stop gemaakt worden bij de kloosters van Hemis, Shey of Thikse (2 uur, 3500m)

3500M

Leh

Dag 15

Vrije dag in Leh

+
Dag 16
+
Dag 17
+
Dag 18

Vlucht naar Delhi

Dag 16

Vandaag vliegen we terug naar de drukte van Delhi.

Sightseeing Delhi, vrij tot vertrek naar Amsterdam

Dag 17

Halve dag sightseeing. Verder vrije dag in Delhi. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij vlieg je ’s ochtends of ’s avonds terug naar Nederland.

Aankomst Amsterdam

Dag 18

Aankomst in Nederland.

Markha Vallei mét TakTok festival! Prijzen/Data


 


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


  • Overnachtingen in Delhi (***) op basis van logies en ontbijt.
  • Overnachtingen in Leh (***) (logies en ontbijt, plus diner)
  • Luchthaven transfers in India
  • Binnenlandse vlucht(-en) incl tax
  • Alle interlokale vervoer (conform programma + naar begin trektocht en aan einde retour naar Leh)
  • Airco vervoer in Delhi, non-airco vervoer in Leh
  • Voorbereidingsbijeenkomst
  • Lokale briefing op bestemming
  • Co2 compensatie gehele reis, dus incl vlucht en landarrangement!
  • Reserveringskosten
  • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
  • Bijdrage Calamiteitenfonds
  • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
  • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
  • Overnachtingen in tweepersoonstenten
  • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
  • Eettent, tafels & stoelen.
  • Engelssprekende gids(en)
  • Kok, keukenjongens
  • dragers en/of lastdieren (voor bagage vervoer: max 12 kg p.p.)
  • Alle benodigde trekking permits, overige fees
  • Algemene medicijn- / EHBO-kit
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
  • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
  • Evt. toeslag eenpersoonstent (€75)
  • Evt. toeslag eenpersoonskamer Delhi en Leh (€295)
  • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas)
  • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
  • Lunch + diner bij hotelovernachtingen in Delhi ( en lunch in Leh)
  • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
  • Vervoer naar en van Schiphol
  • Fooien begeleidingsploeg (± € 45 tot 75,--, afh. van groepsgrootte)
  • Visum
  • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
  • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
  • Vaccinaties
  • Entree voor sights in Delhi
  • Entrees voor kloosters / sights in Leh + Indus Vallei (soms ook video/fotocamera fee)

Markha Vallei mét TakTok festival! files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

volgt



Algemene reisinformatie
Algemene reisinformatie

Algemene reisinformatie incl paklijst.





Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!