Zwaar
Makalu Everest Traverse met East+West Col & Mera Peak
We vliegen van Kathmandu naar Tumlingtar, van waar we via de klassieke route over de Shipton La naar het Makalu basiskamp lopen. Alleen deze tocht naar het Makalu basiskamp is er al een van uitersten. De onvergetelijke route voert vanuit een van de laagste punten van Nepal over vochtige bospaden tot midden in een ijzige arena van achtduizenders met uitzicht op de Makalu (8481m), de Mount Everest (8848m) en de Lhotse (8511m).
Volledig geacclimatiseerd, zal de beklimming van Mera Peak bij goede condities geen problemen opleveren. Weinig plekken leveren een beter uitzicht op op het ‘Dak van de Wereld’ dan de top van Mera Peak. Via het Hinku dal en de Ztrwa La komen we aan in Solo Khumbu, ook wel het Everestgebied genoemd. Van Lukla vliegen we terug naar Ramechhap en met de bus verder naar Kathmandu.
- Alpiene doorsteek van uitermate afgelegen valleien.
- Oversteek van East en West Col.
- Beklimming Mera Peak (6461m)
- 28 daagse volledig verzorgde trektocht
Makalu Everest Traverse dag tot dag
Een avontuurlijke reis naar een land als Nepal kan nooit van minuut tot minuut worden gepland. Het ‘nieuwe en onbekende’ (en daarmee ook het onverwachte) zal voor ons altijd een belangrijk element blijven. Deze routebeschrijving is daarom slechts een leidraad, waarvan onderweg kan worden afgeweken.
De sirdar (de verantwoordelijke lokale gids) beslist hoe lang de looptrajecten zijn en waar de kampen worden opgezet; indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden, zoals het weer, de dragers en de beschikbaarheid van stromend water.
Karakter : Alpiene doorsteek van uitermate afgelegen valleien met beklimming van twee steile cols en een 6000-er.
Helaas een tocht die maar voor zeer weinig mensen, met heel veel tijd is weggelegd… In 2000 verliep de door ons uitgevoerde traverse van Tumlingtar tot Lukla zo succesvol – alle 14 deelnemers bereikten de top van Mera Peak (6461m) – dat we besloten hebben om deze zware hoogalpiene trektocht van Makalu naar Everest in het programma op te nemen.
Alleen de trektocht naar het Makalu basiskamp is al een tocht van uitersten. De onvergetelijke route voert vanuit een van de laagste punten van Nepal over vochtige bospaden tot midden in een ijzige arena van achtduizenders met uitzicht op de Makalu (8481m), de Mount Everest (8848m) en de Lhotse (8511m).
Het dal van de Arun-rivier, waar het eerste deel van de tocht doorheen voert, loopt ver door tot in Tibet. In sociaal-geografisch opzicht diende dit dal ooit als een belangrijke verbinding voor Sherpa’s die van het Tibetaanse plateau naar Nepal migreerden. Eenmaal in Nepal verspreidden de Sherpa’s zich verder naar het westen, naar gebieden zoals Solu Khumbu. In geologisch opzicht is het Arun-dal een typisch voorbeeld van een doorbraakdal; de Arun-rivier bestond al voordat de Himalaya tot zijn huidige niveau werd opgeduwd. De rivier sneed zich minstens even snel in als het land werd opgeduwd, waardoor de Arun haar loop kon handhaven.
Route
We vliegen van Kathmandu naar Tumlingtar, van waar we via de klassieke route over de Shipton La naar het Makalu basiskamp lopen. Na een warme eerste etappe langs de Arun op minder dan 500 meter boven de zeespiegel stijgt de route naar een lange kam, waar we al snel uitzicht hebben op de hoge toppen van de Himalaya. Langs Khandbari stijgt het pad – omzoomd door bamboestruiken en rijstvelden – geleidelijk naar Che Che La, met een fascinerend uitzicht op de Makalu-keten. Vanaf Num dalen we door jungle (met apen!) af naar de Arun, steken deze rivier over en klimmen naar Seduwa. Via Tashigaon en twee passen van meer dan 4000 meter hoogte, de Shipton en de Tutu La, dalen we af naar de Barun Khola.
De ongerepte vallei met zijn oerbossen volgen we tot de eerste morenen van de Lower Barun-gletsjer ons de weg versperren. Bij Sherson op 4600 meter hoogte, krijgen we een indrukwekkende blik op de Makalu zuidwand, die tot in het basiskamp het decor blijft bepalen. In het basiskamp genieten we een dag van de enorme ijsmassa’s die omhoog leiden naar de top van de op vier na hoogste berg ter wereld en kunnen een uitzichtheuvel beklimmen om natuurlijk de Makalu, maar ook de Everest en de Lhotse te bewonderen.
Het basiskamp -recht onder de enorme Makalu zuidwand gelegen- is een schitterende plek om te acclimatiseren en om ons op te maken voor het ijzige hooggebergtetraject dat gaat volgen. Via een steile, van vaste touwen voorziene klim bereiken we East Col en het enorme ijs- en sneeuwbekken dat de ‘Lower Barun Glacier’ voedt. Al abseilend van West Col komen we via het Baruntse basiskamp aan in de Hongu-vallei die we volgen tot de Mera La. Volledig geacclimatiseerd, zal de beklimming van Mera Peak bij goede condities geen problemen opleveren. Weinig plekken leveren een beter uitzicht op op het ‘Dak van de Wereld’ dan de top van Mera Peak. Via het Hinku dal en de Ztrwa La komen we aan in Solo Khumbu, ook wel het Everestgebied genoemd. Van Lukla vliegen we terug naar Ramechhap om met de bus terug te rijden naar Kathmandu.
REISSCHEMA
Dag Kamp Uren Hoogte (m)
01. Vlucht A’dam – KTM |
02. Aankomst KTM, transfer naar hotel, relax/sightseeing |
03. Vrije dag Kathmandu, relax/sightseeing, briefing |
04. 01. Vlucht Kathmanu-Tumlingtar – Kandbari 3uur (1040m) |
05. 02. Chichilla 6uur (1700m) |
06. 03. Num 5uur (1450m) |
07. 04. Seduwa 5uur (1510m) |
08. 05. Tashigaon 5uur (2070m) |
09. 06. Rustdag – extra dag – (2070m) |
10. 07. Kauma kharka 6uur (3440m) |
11. 08. Mumbuk 6uur (3500m) |
12. 09. Nehe kharka 5uur (3450m) |
13. 10. Langmale kharka (Yak Kharka) 4uur (4300m) |
14. 11. Makalu basecamp 4uur (4700m) |
15. 12. Acclimatisatiedag – extra dag – (4700m) |
16. 13. Upper Barun glaciercamp (Sandy kamp) 5uur (5250m) |
17. 14. East glacier camp 5uur (5700m) |
18. 15. Acclimatisatiedag – extra dag – (5700m) |
19. 16. Over East- en Westcol – Baruntse basiskamp (5300m) 12uur (6150m) |
20. 17. Thulichar – (White Lake) 4 uur (4900m) |
21. 18. Kongme Dingma 6uur (4850m) |
22. 19. Mera La – basecamp 4uur (5350m) |
23. 20. Mera Peak – highcamp 4uur (5800m) |
24. 21. Mera Peak (6461m) – Khare 12uur (4950m) |
25. 22. Khote 6uur (3700m) |
26. 23. Rustdag – extra dag – (3700m) |
27. 24. Thuli kharka 6uur (4350m) |
28. 25. Via Ztrwa La (4610m) naar Chutanga 6uur (3050m) |
29. 26. Lukla 2uur (2750m) |
30. 27. Rustdag – extra dag – (2750m) |
31. 28. vlucht Lukla-Ramechhap en bus naar Kathmandu |
32. Vrije dag, relax/sightseeing |
33. Transfer naar luchthaven, vlucht van Kathmandu naar NL |
34. Aankomst A’dam |
Vertrek Amsterdam
Aankomst Kathmandu
Kathmandu
Vertrek Amsterdam
Dag 1Vlucht vanaf Schiphol naar Nepal
Aankomst Kathmandu
Dag 2Deze dagen zijn gereserveerd voor een vlucht van Amsterdam naar Kathmandu.
Het laatste uur van de vlucht naar Kathmandu heb je al een prachtig uitzicht op de Himalaya, bij goed weer tenminste! Het laatste stukje vlieg je over beboste kammen en rijstvelden de Kathmandu vallei binnen. Je landt op de luchthaven van Kathmandu en een uur later vind je jezelf in eens terug midden in de drukke chaos van de Nepalese hoofdstad.
Kathmandu
Dag 3Kathmandu is de legendarische hoofdstad van het koninkrijk Nepal. Het ligt vrij centraal in Nepal in een vallei op ongeveer 1200 meter hoogte.
Nog geen 60 jaar geleden was Kathmandu niet bereikbaar over de weg en de toenmalige koning Mahendra liet zijn Rolls Royce aan de grens helemaal demonteren en op de ruggen van dragers naar Kathmandu brengen. Daar werd de wagen weer in elkaar gezet om door de koning gebruikt te kunnen worden voor ritjes in de stad. Ook in Kathmandu staat de ontwikkeling niet stil. Veel mensen komen naar de stad om er een betere toekomst te zoeken. In vrij korte tijd is het inwoneraantal omhooggeschoten tot rond de 1 miljoen.
Wat je direct opvalt als je van het vliegveld naar de stad rijdt is de chaos: geiten en schapen lopen op straat, men schijnt zowel links als rechts te rijden; er zijn fietsers, fietsrickshaws, scooter en motorrijders, taxi`s, vrachtwagens en scheef op de wielen staande bussen. De meeste voertuigen zijn ouder dan 15 jaar en uit sommige komen vervaarlijke zwarte roetwolken die beslist onaangenaam zijn als je er net achter rijdt. Bij het inhalen wordt niet gelet op de middenstreep (als die er al is) en met ware doodsverachting zwiept men net voor de aanrijding weer terug op de eigen rijstrook. Gevaarlijk is het overigens nauwelijks want bij nader onderzoek wordt er in Kathmandu niet harder gereden dan 40 kilometer per uur, vaak langzamer, alleen het lijkt in deze drukte wel hard. Veel gebouwen zijn vervallen, maar er wordt ook veel nieuw gebouwd. De vrouwen dragen meest een saree (lange omslagdoek) en het duurt even voordat je alles wat zich aan geuren aanbiedt op een rijtje hebt: wierook, uitlaatgassen, mest, benzine, bloemen, zweet en rottend afval zijn het meest voorkomende. Kortom: een pandemonium aan indrukken dat je in eerste instantie (als je nog nooit buiten Westers gebied bent geweest) een cultuurshock kan bezorgen.
Vlucht Kathmanu-Tumlingtar - Kandbari 3uur
Chichilla 6uur (1700m)
Num 5uur (1450m)
Vlucht Kathmanu-Tumlingtar - Kandbari 3uur
Dag 4Doordat we in ongeveer 40 minuten vanuit Kathmandu naar Tumlingtar vliegen, hebben we nauwelijks het gevoel hoe afgelegen het Makalu-gebied is. Met de bus zou het twee dagen rijden en drie dagen lopen zijn om Tumlingtar te bereiken. Het in deze bergachtige omgeving ongewoon vlakke plateau van Tumlingtar (460m) is al vanuit de lucht te zien. Tussen de rijstvelden liggen verschillende dorpjes. Meestal zal de sirdar besluiten om al een stuk te gaan lopen naar Khandbari. De weg tussen Tumlingtar en Khandbari is onderdeel van een drukke handelsroute. In de toekomst zal hier wellicht een verharde weg gaan lopen als het Arun-hydro-elektrische project alsnog gerealiseerd zal worden. In eerste instantie lopen we nog door velden, maar weldra volgt de weg een heuvelrug omhoog met theehuizen en schaduwrijke rustplekken. We zien de Chamlang (7290m) in de verte. We bereiken een bronnetje, waarna we even de rechterflank van de kam insteken. Als we weer op de rug van de kam uitkomen, zijn we in Khandbari, een Newardorp. Khandbari is behalve een belangrijke marktplaats eveneens het districtscentrum. Er is een politiepost en tevens bevindt zich hier het hoofdkwartier van het ‘Makalu-Barun Conservation area project’. (3 uur, 1040m ).
Chichilla 6uur (1700m)
Dag 5We lopen naar Mani Bhanjyang (1100m) en klimmen geleidelijk tussen landbouwterrassen en door bamboebosjes en grote rotsblokken naar Bhotebas. We verlaten de gecultiveerde velden en klimmen naar een pas op 1850 meter. Hiervandaan hebben we spectaculaire uitzichten op Chamlang, Makalu en Jaljale Himal. Door rododendronbossen gaat het verder licht dalend naar Chichila (6 uur 1700m).
Num 5uur (1450m)
Dag 6Chichila ligt op een rug die we verder volgen naar Kuwapani (1910m) en Sakurate (1860m). Na Sakurate dalen we af door het rododendron-bos naar Hururu. We klimmen terug naar de kam, waar we aankomen in Mure (1980m). Mure is een verspreid dorpje dat zowel door Sherpa’s en Rais wordt bewoond. We lopen verder omlaag over de rug richting Num. Num ligt hoog boven een S-bocht in de Arun-rivier. Dit is de plek waar het Arun hydro-elektrisch project was gepland. Behalve een school zijn er wat winkels en hotels aan het dorpsplein (5 uur, 1450m).
Seduwa 5uur (1510m)
Tashigaon 5uur (2070m)
Rustdag - extra dag - (2070m)
Seduwa 5uur (1510m)
Dag 7We dalen verder af door maïsvelden. Hierna wordt het pad erg steil, glibberig en bovendien slecht beloopbaar. Goed oppassen dus! We steken de Arun-rivier over via een smalle hangbrug op een hoogte van 680 meter (2 uur vanaf Num).Aan de overkant klimmen vervolgens weer net zo steil omhoog, totdat we een paar maïs- en boekweitvelden betreden. Het landschap is hier rotsachtig; de terrassen zijn erg klein. Een lange klim brengt ons naar Seduwa, boven op de kam tussen de Kashua Khola en de Arun Khola. We kampeeren bij een van de lodges (5 uur, 1510m).
Tashigaon 5uur (2070m)
Dag 8Door het stroomgebied van de Kashua Khola vervolgen we onze weg omhoog. Het is typisch Sherpa-gebied: Narbugaon (2 uur) heeft een boeddhistisch klooster en er staan chortens. Voorbij dit dorp volgen we een gebedsmuur (links passeren!) van mani-stenen naar de hutjes van Kharsing Kharka. Tashigaon ligt in bosrijk gebied en is de laatste permanent bewoonde nederzetting. We kamperen bij een van de lodges (5 uur, 2070m).
Rustdag - extra dag - (2070m)
Dag 9Rustdag
Kauma kharka 6uur (3440m)
Mumbuk 6uur (3500m)
Nehe kharka 5uur (3450m)
Kauma kharka 6uur (3440m)
Dag 10Vandaag staat ons een zeer lange klim te wachten. Veel langer dan de kuitenbijters van de dagen ervoor. Het pad wordt even iets vlakker en voert vervolgens naar een volgende kam met een eenzaam hutje, Chipla genoemd. Door bossen (eerst bamboe, later rododendron) stijgen we verder naar de kam. Langs Dhara Kharka (2900m) stijgen we verder naar het zadel met de kleine weide Unshisa (3300m). Over steile heuvels bereiken we de kampplaats Kauma met een lodge (6 uur, 3440m).
Mumbuk 6uur (3500m)
Dag 11We klimmen door naar de top van de kam met – bij helder weer – prachtige uitzichten op de Chamlang (7290m), Peak 6 (6739m) en Peak 7 (6105m). Sommigen vinden dit het beste uit- en overzichtszichtspunt van de hele tocht. Er staat ons echter nog heel wat meer hooggebergte te wachten! We zien iets verder weg ook de Makalu in het noordwesten en de Kangchenjunga in het noordoosten.
De Shipton pass bestaat eigenlijk uit twee aparte pasovergangen: de Keke La (4127m) en de Tutu La (4080m). Na een paar ‘fake’-passen en ‘false summits’ komen we bij een klein meertje. Hiervandaan klimmen we door een ondiep, rotsachtig couloir naar de Keke La. We dalen af naar een iets groter meertje en klimmen naar de Tutu La. Vanaf de Tutu La gaat het tussen verspreide rododendrons omlaag naar wat vlakker terrein en omlaag richting Mumbuk. Omdat er in Mumbuk weinig goede kampeerplaatsen zijn overnachten we een eindje daarvoor bij een eenvoudig theahouse tussen de rododendrons (6 uur, 3500m).
Nehe kharka 5uur (3450m)
Dag 12We dalen verder af en volgen een stroompje in een steil couloir en steken vervolgens linksaf de Barun-vallei in. Het slechte pad voert door afwisselend modderig en rotsachtig terrein, mede door de vele aardverschuivingen die in dit gebied hebben plaatsgevonden. We komen dichterbij de Barun Khola en krijgen uitzicht op Peak 6. Voorbij Tematatan Kharka (2-3 uur vanaf de kampplek) verandert de begroeing (rododendronstruiken en berken). Van Yangre Kharka stijgen we verder en vlak voor de kampplaats Nehe Kharka steken we de Barun rivier over. We kamperen op een grasvlakte tussen de granieten rotswanden bij een paar lodges (5 uur, 3450m).
Langmale kharka (Yak Kharka) 4uur (4300m)
Makalu basecamp 4uur (4700m)
Acclimatisatiedag - extra dag - (4700m)
Langmale kharka (Yak Kharka) 4uur (4300m)
Dag 13We verlaten Nehe Kharka in noordelijke richting langs de beboste oever (vooral rododendrons en sparren). De vegetatie wordt steeds schaarser en we betreden meer en meer het hooggebergte. Aan beide kanten van de granieten dalwand storten watervallen omlaag. De toppen van de bergen waar we de eerste dagen tegen aankeken zien we nu van hun achterkant: Pyramid Peak, Peak 4, Chamlang, Peak 6, Peak 3 en Peak 5. We kamperen in Langmale Kharka (Yak Kharka) bij een paar lodges en een paar manimuurtjes (4 uur, 4300m).
Makalu basecamp 4uur (4700m)
Dag 14Het spoor splitst zich in vele vage sporen, die allen min of meer parallel aan de rivier lopen. We nemen het bovenste spoor. We steken een paar witte zandvlaktes over met zicht op de Lower Barun Glacier. Het laatste stuk gaat langzaam doordat de hoogte zich hier duidelijk doet gelden en het belangrijk is om zo rustig mogelijk te lopen. Het is nu niet ver meer naar het Makalu Basiskamp. Langs de oostkant van het dal ronden we de zuidoostgraat van de Makalu. We beklimmen een morene van de Barun-gletsjer en komen op een zadel. Hier vandaan torent de Makalu eindelijk in zijn geheel boven ons uit. Het basiskamp ligt ongeveer 100 meter lager, aan de overkant van een stroompje (1 uur lopen vanaf Shershon). We bevinden ons nu in één van de meest afgelegen uithoeken van de Himalaya en worden aan alle kanten afgesloten van de buitenwereld door hoge passen (4 uur, 4700m).
Acclimatisatiedag - extra dag - (4700m)
Dag 15Rustdag/acclimatisatiedag. Vanuit het basiskamp kunnen degenen die nog adem over hebben één of meerdere uitzichtspunten in de omgeving beklimmen. Het beste is de uitloper van de Makalu zuidoostgraat. Hiervoor steken we het riviertje weer over en klimmen gedurende 1-2 uur naar een uitzichtspunt. Hier vandaan hebben we 360° uitzicht rondom op onder meer de Makalu, de Mount Everest, en de Lhotse (4700m).
Upper Barun glaciercamp (Sandy kamp) 5uur (5250m)
East glacier camp 5uur (5700m)
Acclimatisatiedag - extra dag - (5700m)
Upper Barun glaciercamp (Sandy kamp) 5uur (5250m)
Dag 16Vanuit het Makalu basiskamp trekken we noordwestwaarts door het dal van de Upper Barun Glacier. Hoog boven de gletsjer wordt het pad steeds slechter tot er uiteindelijk niet veel meer dan een vaag spoor overblijft. Het karakter van de tocht verandert zienderogen; stonden we in de ochtend nog op een vriendelijk aandoende grasweide, nu lopen we steeds verder het ruige hooggebergte in. Onderweg hebben we steeds uitzicht op de Nuptse, Lhotse en Everest. Op de zijmorene hoog boven de Upper Barun Glacier maken we kamp, recht tegenover de imposante Makalu. De bijnaam van dit kamp is Sandy-kamp. Dit vanwege de zand- en stofstormen bij harde wind (5 uur, 5250m)
East glacier camp 5uur (5700m)
Dag 17Een zware dag….Er is geen sprake meer van een pad of spoor. We beginnen de dag met een steile klim over losliggend puin en zeer grote rotsblokken. We proberen we de juiste weg omhoog te vinden. We traverseren enkele ijsvelden. Verder omhoog naar de gletsjer die van East Col en de omringende bergen naar beneden stroomt. Nog een laatste zeer zware klim door grote blokken en we komen bij de gletsjer. Vlak onder de laatste meters ijs is een onwaarschijnlijk vlakke plek waar we uitstekend het kamp op kunnen zetten! Het uitzicht op de Makalu tijdens de zonsondergang kan in één woord fantastisch zijn (5 uur, 5700m).
Acclimatisatiedag - extra dag - (5700m)
Dag 18Rustdag/acclimatisatiedag. We gebruiken de dag voor de verkenning van de gletsjer en de beklimming van East Col. De sherpa’s zullen al een keer omhoog gaan om vaste touwen aan te brengen op de East Col. (5 uur 5700m).
Over East- en Westcol - Baruntse basiskamp (5300m) 12uur (6150m)
Thulichar - (White Lake) 4 uur (4900m)
Kongme Dingma 6uur (4850m)
Over East- en Westcol - Baruntse basiskamp (5300m) 12uur (6150m)
Dag 19Na de voorbereidingen van gisteren zijn we vandaag – hopelijk!- klaar voor de oversteek van de twee hoogste passen van de tocht, de traverse van East Col en West Col. In het donker ontbijten we. Met de hoofdlampjes aan klimmen we eerst steil door blokkenterrein. Na een half uurtje staan we op de vlakkere gletsjer. Het spoor brengt ons tot onderaan de steile rots-, sneeuw- en ijsopbouw van de oostzijde van de East Col, die de sherpa’s gisteren reeds van vaste touwen hebben voorzien. Aan de touwen klimmen de dragers al voor ons uit en we volgen ze tot de uitklim op zo’n 6150 meter hoogte. Een prachtige witte wereld strekt zich naar het westen uit. Aan de westkant dalen we af via vaste touwen (abseilen). We nuttigen eerst de packet-lunch en daarna lopen we over het sneeuw en ijsbekken onder de Baruntse stijgend naar de West Col (6050m). Het is fascinerend om hier op ruim 6000 meter hoogte te wandelen tussen vele bergen van 7000 meter hoogte. De West Col is vanaf deze kant gemakkelijk te beklimmen zonder touwen. De West Col vormt de toegang tot het Honku dal en Panch Pokhri – één van de zeer vele Panch Pokhris (5 of meer meertjes) in Nepal. Eerst zullen we de uiterst steile (tot 55 graden) sneeuwflank van West Col moeten afdalen. Natuurlijk doen we dit aan vast touw. Na vele uren ‘afdaalwerk’ zal de laatste aan de afdaling beginnen. Het zal niet verbazen dat dit al wel eens in het halfduister van de invallende avond zou kunnen zijn. Kamperen doen we bij het grote meer – Baruntse Basecamp (10 – 12 uur, 5300m)
Thulichar - (White Lake) 4 uur (4900m)
Dag 20Na de inspanningen van gisteren staan we niet al te vroeg op. We checken eens rustig alle bagage en na een goede ochtendmaaltijd gaan we op pad voor de heerlijke, eenvoudige wandeling door de Honku vallei. De gehele dag blijven we naar het noorden toe zicht houden op de route naar de Amphu Labtsa waarboven de Lhotse zuidwand en zelfs de top van de Mount Everest te zien zijn. We zien weer gras en ook het kamp dat we zo’n 4 uur later betrekken ligt op een ‘zachte’ grasweide bij een eenvoudig theahouse. De kampplaats Thulichaur ligt bij een (White Lake) meertje (4 uur, 4900m)
Kongme Dingma 6uur (4850m)
Dag 21Het redelijke pad loopt vandaag wat op en neer en we moeten een paar keer een stroompje oversteken. Uiteindelijk moeten we de hoofdrivier van het dal oversteken om aan de westkant (orografisch rechts) van het dal te komen. Over soms steilere hellingen klimmen we naar een col hoog boven het Honkudal. Een fantastisch gelegen blauw-groen meertje diep onder ons en een mooi uitzicht op de Mera Peak, het laatste hoge doel van deze tocht. Allereerst dalen we van de rotsuitlopers echter af naar weer zo’n onwaarschijnlijk mooi kamp: Kongme Dingma. We kamperen bij een paar theahouses op een prachtige grasvlakte met af en toe een enorm rotsblok en hier en daar een helder stroompje. Tegenover ons (oost) staat de machtige Chamlang (6 uur, 4850m).
Mera La - basecamp 4uur (5350m)
Mera Peak - highcamp 4uur (5800m)
Mera Peak (6461m) - Khare 12uur (4950m)
Mera La - basecamp 4uur (5350m)
Dag 22We klimmen vandaag naar het Mera La basiskamp. Eerst flink omhoog door grashellingen naar een pas. Daar kunnen we genieten van de Mera Peak die nu echt dichtbij komt. Even afdalen en een laatste steile helling die ons onder de Mera La brengt. We merken dat we nu in het drukkere gedeelte zijn aangekomen. Meer groepen en tenten. Al naar gelang de beschikbaarheid van plaatsen zullen we het kamp vandaag iets hoger of lager opbouwen. Helaas zijn de meeste plaatsen wat matig en liggen op of tussen tussen rotsen. We kunnen in de middag het laatste deel van de route verkennen naar de Mera La (5400 m). Deze is niet altijd even eenvoudig (4 uur, 5350m).
Mera Peak - highcamp 4uur (5800m)
Dag 23Daar de route nu dus bekend is, klimmen we over bekend terrein naar de Mera La (5400m). De meeste dragers dalen af aan de westelijke kant van de Mera La naar Khote. De klimmers, Sherpa-begeleiding en een aantal dragers zullen zich zuidwaarts richting hoogtekamp van de Mera Peak begeven. Met klimmen heeft dit weinig te maken daar het pad over de gletsjer gemakkelijk is en vrij vlak. Pas het tweede deel van de klim wordt de route iets steiler om uiteindelijk op zo’n 5800 meter hoogte een rotsplateau te bereiken. Hier zetten we ons hoogtekamp op, en wat voor een kamp! De bekende Britse klimmer Bill O’Connor noemde het hoogtekamp op Mera Peak ooit een van de mooiste kampen op een berg ter wereld. Het uitzicht dat zich uitstrekt van Kangchenjunga in het oosten, via Chamlang, Makalu, Lhotse, Everest enzovoorts tot de bergen van Rolwaling Himal in het westen is met geen pen te beschrijven! (4 uur, 5800m)
Trekking-peaks zijn geen wandelbergen!
De term trekking-peak wekt de indruk alsof dit wandelbergen zijn. Niets is echter minder waar! In Nepal is een aantal ‘heuvels’ te vinden zoals Kala Pattar en Gokyo Ri, die tot boven de 5000m hoogte bewandeld kunnen worden. Voor de trekking-peaks is echter kennis van alpiene technieken onontbeerlijk en er zal tijdens een trektocht voorafgaande aan de beklimmingen voldoende tijd moeten worden ingelast om te acclimatiseren. Wij spreken daarom liever van non-expedition peaks, waarvoor geen peperdure expeditiepermit nodig is.
Mera Peak (6461m) - Khare 12uur (4950m)
Dag 24De beklimming van Mera Peak!! We staan omstreeks 2–3 uur ’s nachts op. We ontbijten in het donker en beginnen met de klim met onze hoofdlampjes aan. We zijn vertrokken voor de topbeklimming van de Mera Peak! In het donker klimmen we eerst nog wat vlak maar al snel door een steilere flank recht omhoog. Bij het allereerste licht aan de oostelijke horizon komen we bovenaan een vlakker gedeelte. De beklimming blijft technische gezien eenvoudig, al zal de hoogte de beklimming steeds zwaarder maken. Het laatste stuk voert naar de Mera voortop (6425 mtr). Afhankelijk van de omstandigheden zal de klim naar de hoofdtop iets meer of minder technisch zijn. Meestal is er een grote bergschrund. Deze kan met de door de sherpa’s aangelegde vaste touwen beklommen worden naar de Central Summit van de Mera Peak (6461m). Het zal zwaar geweest zijn, maar het uitzicht vanaf de top rondom vergoedt werkelijk alles!
Na deze onvergetelijke ervaring is er nog de lange afdaling….. Deze voert over dezelfde route terug naar het hoogtekamp en verder via de Mera La naar het reeds gisteren door de afgedaalde begeleiding opgezette kamp in Khare. Een lange uiterst vermoeiende dag is ten einde! (10-12 uur 4950m).
Khote 6uur (3700m)
. Rustdag - extra dag - (3700m)
Thuli kharka 6uur (4350m)
Khote 6uur (3700m)
Dag 25De laatste dagen staan blijvend in het teken van nagenieten. Vanaf Khare lopen we naar Tangnag door het Hinku dal. Een prima pad leidt ons door prachtig bos met baardmossen en rododendron. In de kleine nederzetting Khote (lodges, theahouses en telefoon) zetten we de tenten op (6 uur, 3700m).
. Rustdag - extra dag - (3700m)
Dag 26Rustdag voor de dragers en deelnemers (3700m).
Thuli kharka 6uur (4350m)
Dag 27We maken ons op voor de laatste klim van de tocht, namelijk de overgang naar Lukla. Die gaat over een aantal passen, waaronder nog een hoge: Ztrwa La, 4610m. We zijn nu goed geacclimatiseerd, dus dat zal niet veel problemen meer veroorzaken. Vanuit Khote dalen we eerst een paar honderd meter af. Bij de rivier aangekomen zal het steile pad omhoog ons toch nog menige zweetdruppel kosten. We krijgen hier ook nu weer prachtig uitzicht voor terug. De nog nooit beklommen zuidwand van de Mera Peak torent hoog uit het Hinku dal. Het is bijna vreemd te beseffen dat we een paar dagen eerder nog over de noordflank van de berg liepen. We passeren een aantal passen op van ruim 4300 meter hoogte. Tussen twee passen kamperen we in Thuli Kharka (6 uur, 4350m).
Via Ztrwa La (4610m) naar Chutanga 6uur (3050m)
Lukla 2uur (2750m)
Rustdag - extra dag - (2750m)
Via Ztrwa La (4610m) naar Chutanga 6uur (3050m)
Dag 28Vanuit het kamp eerst steil en later afgevlakt omhoog naar een eerste pas. Vervolgens naar de tweede pas Ztrwa La, 4610m. Deze pasovergang is een hele mooie. Een met gebedsvlaggen behangen rotstopje vormt als het ware de toegangspoort van Lukla. Daar hebben we een mooi uitzicht op de klassieke Everestroute die in Jiri start. We zien in de verte de Tragshindo La en de Lamjura La aan de overkant van de Bhote Kosi die ontspringt aan de voet van de Mount Everest. Een zeer steile afdaling leidt ons naar dit uit de voegen gegroeide dorp. Helaas zien we al snel ook de keerzijde van de groei in het Solu Khumbu gebied: de ontbossing boven Lukla is enorm! In Chutanga kamperen we bij een van de lodges (6 uur, 3050m).
Lukla 2uur (2750m)
Dag 29We dalen verder af naar Lukla. We komen weer in de bewoonde wereld. We kamperen bij de lodge van het trekkingbureau. ’s Avonds is er ruimschoots tijd om de begeleidingsgroep te bedanken voor de goede zorgen. De oostelijke helft van de ‘grote doorsteek’ zit er op en hiermee is een prachtig avontuur ten einde. (3 uur, 2750m)
Rustdag - extra dag - (2750m)
Dag 30Verschuifbare reservedag.
Lukla-Ramechhap, bus Kathmandu
Kathmandu, vrije dag
Vertrek uit Nepal
Lukla-Ramechhap, bus Kathmandu
Dag 31Het wachten op deze vliegtuigjes is altijd een wat nerveuze bezigheid. Het is nooit zeker of het weer goed blijft of dat er toch weer meer wachtenden voor ons zijn. Uiteindelijk is het dan zover. We zitten in het 19-persoons vliegtuigje en stuiteren de steile startbaan af. Spectaculair! De Twinotters vliegen af en aan.
Sinds najaar 2019 worden er eigenlijk geen vluchten meer uitgevoerd van Lukla naar Kathmandu (grote spelbreker is mist / slecht weer), maar vlieg je naar Ramechhap en vervolgens in ong 5 uur naar Kathmandu. Mocht het wel weer mogelijk worden om direct van Lukla naar Kathmandu te vliegen, dan zullen we samen met onze agent naar de omboekmogelijkheden kijken. Idealiter laten we iedereen direct van Lukla naar Kathmandu vliegen, maar het risico dat je vertraging oploopt is wezenlijk. Op de terugweg kan het ronduit funest zijn in verband met mogelijk missen van de intercontinentale retourvlucht. Dus om de logistiek van de trektocht maximaal te kunnen garanderen, is de prijs die je betaalt dat je een oncomfortabele busrit voor lief moet nemen (welke ten koste gaat van een halve dag Kathmandu).
We vliegen naar Ramechhap waar de bus ons opwacht en weer terugbrengt naar Kathmandu, waar de drukte na ruim drie weken in de bergen, ons rauw op het dak valt. Mocht je om een of andere reden niet met de reguliere vlucht kunnen vertrekken dan kunnen we alsnog een helikopter inschakelen. De meerkosten voor deze operatie wordt over de deelnemers verdeeld.
Kathmandu, vrije dag
Dag 32Douchen, souvenirs kopen, genieten op één van de vele terrasjes in de stad, even naar huis bellen om vast verhaal te doen, e-mailen in één van de cybercafé`s, stoere verhalen vertellen aan degenen die net zijn aangekomen, nog even naar die tempel die we nog niet gezien hadden of luieren in de tuin van het hotel.
Vertrek uit Nepal
Dag 33Vertrek uit Kathmandu, de volgende dag komen we aan in Amsterdam.
Aankomst in Nederland
Aankomst in Nederland
Dag 34Aankomst in Amsterdam.
Makalu Everest Traverse Prijzen/Data
Een prijs voor 2025 kunnen we nog niet geven.
Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).
Inclusief/exclusief
- 4 overnachtingen in hotel in Kathmandu
- Groepsvervoer vanuit Kathmandu naar start klimtocht v.v.
- Binnenlandse vlucht(-en) incl tax
- Voorbereidingsbijeenkomst
- Lokale briefing op bestemming
- Reserveringskosten
- Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
- Bijdrage Calamiteitenfonds
- Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
- 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
- Overnachtingen in tweepersoonstenten (incl. slaapmatje)
- Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
- Eettent, tafels & stoelen.
- Engelssprekende Nepalese gids(en)
- Klimsherpa's
- Kok, keukenjongens
- Dragers (voor bagagevervoer klimtocht: max 17 kg per persoon)
- Alle benodigde peak en/of trekking permits, entree Conservation Area, TIMS (Tourist Information Management System)
- Algemene klimmaterialen (zoals bijv touwen)
- Algemene medicijn- / EHBO-kit
- NL reisleider vanaf 10 deelnemers!
Optioneel
- Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
- Co2 compensatie (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
- Luchthaven transfers in Nepal (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
- Evt. toeslag eenpersoonstent € 140
- Evt. toeslag eenpersoonskamer (ong euro 20pppn)
- Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas, klimmateriaal)
- Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
- Lunch + diner bij hotelovernachtingen
- Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
- Vervoer naar en van Schiphol
- Fooien begeleidingsploeg (± € 45 tot 75,--, afh van groepsgrootte)
- Visum
- Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
- Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
- Vaccinaties
- Persoonlijke klimuitrusting (evt. in NL te huur via Base Camp)
- Entree voor sights in Kathmandu zoals bijv. Durbar Square, musea en tempels (€ 1,-- tot € 5,--, Bhaktapur € 15,--)