Mooie korte trektocht in Bhutan
Tussen Paro en Thimpu ligt een oud pad dat beide valleien met elkaar verbindt. Deze tocht leidt je in 5 dagen over een aantal bijna onbewoonde bergkammen van rond 4000 meter hoog. Bovenop heb je bij helder weer prachtige uitzichten op een groot deel van de Bhutanese Himalaya. Onder weg kampeer je op mooie vlakke bergweiden bij een klooster of bij meertjes. Op een hoog punt kun je naar een “sky-burial” place, een plek waar de lichamen van overledenen aan de vogels gevoerd worden. Natuurlijk bezoeken we Paro en Thimpu ook en altijd staan er één of meerdere festivals op het programma.
Algemeen over deze reis
Op de reizen met alle vertrekdata kun je een kloosterfestival meemaken. Bij de voorjaarsreis gaat het om het kloosterfestival van Paro. Tijdens beide najaarsreizen kun je meegenieten van een of meerdere kloosterfestivals. Bij de reis die eind september vertrekt bezoeken we het Thimpu Festival en tijdens de reis in oktober bezoeken we het Jambay Lakhang Festival in de centraal gelegen vallei van Bumthang. Die laatste reis is dan ook 3 dagen langer en € 550,- duurder. Beide reizen laten je op een rustige manier kennis maken met de vele landschappelijke en culturele aspecten van wat Bhutan te bieden heeft.
- 1 of 2 festivals in reisschema
- de mooiste korte trektocht van Bhutan!
- bezoek de bekende & bijzondere Dzongs en kloosters
Druk Path dag tot dag
Een avontuurlijke reis naar een land als Bhutan kan nooit van minuut tot minuut worden gepland. Het ‘nieuwe en onbekende’ (en daarmee ook het onverwachte) zal voor ons altijd een belangrijk element blijven. Deze routebeschrijving is daarom slechts een leidraad, waarvan onderweg kan worden afgeweken.
De gids beslist hoe lang de looptrajecten zijn en waar de kampen worden opgezet; indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden, zoals het weer en de beschikbaarheid van stromend water.
Reisbeschrijving Bhutan: Druk Path van dag tot dag
Een opmerking vooraf
Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan echter besluiten om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen ingegeven door noodzaak of op basis van wensen van deelnemers.
3 verschillende reizen
We proberen bij alle reizen een kloosterfestival mee te maken. Die festivals zijn op verschillende locaties op verschillende data. De reizen worden daarop aangepast. In het voorjaar bezoeken we het kloosterfestival in Paro, op de eerste reis in het najaar is dat het festival in Thimpu. De tweede reis in het najaar gaat naar 2 festivals in de veel oostelijker gelegen vallei van Bumthang. Die laatste reis is dan ook 15 dagen i.p.v. 12 en natuurlijk ook wat duurder.
Dag 1 Amsterdam – Delhi
’s Morgens vertrek vanaf Schiphol, aankomst in Delhi net na middernacht. Afhankelijk van de overstaptijd vroeger of later, kun je een makkelijke stoel opzoeken bij de gate of in een hotel verblijven of even gaan liggen in één van Sam`s Snoozepods op Delhi Airport.
Dag 2 Delhi – Paro
`s Ochtends checken we in voor de Druk Air vlucht naar Paro. Het laatste deel van de vlucht is bijzonder spectaculair. De hoge toppen van Oost Nepal glijden, als het tenminste niet teveel bewolkt is, links van je voorbij: Mt. Everest, Makalu en Kanchenjunga zijn bij helder weer goed te zien en schuin voor je uit zie je de Bhutanese toppen waaronder o.a. Chomolhari en Tserim Kang. Dan zwenkt het toestel al dalend een aantal keren naar links en naar rechts over bosrijke bergkammen tot in de vallei van Paro. Ineens zie je meer huizen en landerijen en voor je uit de grote Dzong en het Museum van Paro.
De bus die ons opwacht bij het vliegveld, brengt je naar Paro waar tijdens deze reis het kloosterfestival plaatsvindt.
Dag 3 Paro festival
Tijdens de voorjaarsreis wordt het kloosterfestival in Paro gehouden. Deze dagen kun je genieten van voorstellingen van gemaskerd dansende monniken. Zij beelden de strijd uit tussen goed en kwaad met dieren, mensen en goden. In grote getale is de bevolking uitgelopen om dit geweldige schouwspel gade te slaan. Om de Dzong heen is er een soort kermis met marktkramen en goktenten.
Dag 4 Paro: Tiger’s Nest, 3110 meter, 600 m stijgen en dalen, 4,5 uur lopen
Vandaag gaan we voor ’t eerst lekker op stap. We rijden eerst weer terug naar Paro en een half uurtje verder stoppen we op de parkeerplaats net voor de klim naar Bhutan’s bekendste klooster. Dan lopen we over een breed pad gestaag omhoog door het bos. Af en toe passeren we een heiligdommetje en we zien op uitzichtpunten het Taktsang klooster al liggen. Het is aangeplakt tegen een steile rotswand zo’n 1000 meter boven de dalbodem. Vanaf de parkeerplaats voor de bus is het voor ons een klim van ongeveer 600 meter, heerlijk om even de benen los te schudden. Vlak voor je bij het klooster bent sta je op een punt waarbij je er bovenop kijkt. Om helemaal bij het klooster te komen moet je langs een steile trap afdalen tot voorbij een waterval en dan weer iets omhoog tot de poort van het gebouw. Naast een aantal mooie ruimtes met beelden, thanka’s andere relieken wordt je gewezen op de plaats waar de mythische tijger op de uitkijk lag terwijl Guru Rinpoche in de grot aan het mediteren was. Afhankelijk van de tijd die we besteden in Tigers Nest zullen we halverwege de afdaling in het restaurantje lunchen of bij terugkomst in Paro. De rest van de dag is vrij te besteden.
Dag 5 Paro start trek naar Jele Dzong, 3450 m, 5 uur lopen,
De trektocht die we in Bhutan maken is een klassieke: we lopen over eeuwenoude paden die het stadje Paro met de hoofdstad Thimpu verbinden. Het is een afwisselende tocht door een schitterend landschap met zicht op besneeuwde Himalaya toppen en langs een dzong en een klooster. Omdat we door de eerste trek van de reis al goed aan de hoogte gewend zijn en het aantal wandeluren niet zo hoog is, hoeven we geen rust-of akklimatisatiedag in te lassen.
We beginnen onze vijfdaagse trek bij de Ta Dzong waar we gisteren het museum bezochten. De eerste keer dat alles moet worden opgeladen kost het even tijd om dat goed te organiseren. Het is beter als we geen haast hebben.
We klimmen vandaag vrijwel constant en stijgen zo’n 1050 meter. De route begint in bewoond gebied langs boerderijen met fruitboomgaarden. De mensen zijn buiten bezig met hun dagelijkse beslommeringen van werken op het land of de verzorging van de beesten. Hogerop lopen we afwisselend door gemengde bossen en naaldwouden tot bovenop een pas. Links omhoog zie je de imposante maar van binnen sfeervolle dzong. Afhankelijk van het tijdstip van de dag bezoeken we dit klooster meteen vandaag of morgenvroeg. De kampeerplaats is vanaf de pas een paar minuten naar beneden op een mooie vlakke plaats tussen de bomen. Het kan hier soms flink waaien en fris zijn. Soms kan je ’s avonds in je tent de muziekinstrumenten horen waarop de monniken in de dzong spelen. Er is hier overigens te weinig water om je te wassen.
Dag 6 Jele Dzong naar Tsokham, 3700 m, 3 uur lopen
Vandaag lopen we zo’n drie uur en we klimmen met ups en downs zo’n 500 meter. Meestal voert het pad langs de bergflanken, soms over de kam waarbij je dan steeds zicht hebt op de Chomolhari en de vallei van Paro in het westen en de vallei van Gida en de bergkam vóór Thimpu in het oosten. Je loopt soms door bos, dan weer over open stukken. Tshokam is een grote yakweide waar in het seizoen een familie bivakkeert die er yakboter en yakkaas maakt.
Dag 7 Tsokham naar Jimilang Tsho, 4000 m, 5 uur lopen
We klimmen vandaag verder omhoog en volgen deels de kam naar het noorden. Soms zijn de rododendrons wat groter dan weer is het struikgewas. Over kleine pasjes bereiken we het hoogste punt op ongeveer 4185 meter. Vlakbij gebruiken we de lunch met een prachtig zicht op de 7200 meter hoge Chomolhari en het Jimilang Tsho, een bergmeer waar we zullen kamperen. Ook hier houdt een familie zich bezig met het hoeden van de yaks.
Dag 8 Jimilang Tsho naar Labanna, 4100 m, 5 uur lopen
Een mooie dag met nogal wat ups en downs. Na het verlaten van de kampplaats bij het meer klimmen we vrij snel langs behoorlijk steile paden omhoog. De lager gelegen bossen gaan over in graslanden met hier en daar laag struikgewas. De diverse pasjes liggen rond de 4200 meter hoogte en veelal vinden we tussen de passen in een groter of kleiner meertje We kamperen op een plek die Labanna heet. Als je een klein stukje omhoog loopt dan he je een fenomenaal uitzicht op het hele oostelijke deel van de Bhutanese Himalaya, van Masagang tot voor bij de Gangkar Punsum met bijvoorbeeld ook de bergen van Lunana, van de snowmantrek.
Dag 9 Labanna, via Phajoding klooster naar Thimpu, 6 uur lopen, 100 m stijgen en 1300 m dalen
In de ochtends lopen we net als gisteren op en neer over een aantal kleine pasjes boven de 4000 meter. Steeds weer dat prachtige uitzicht. Vlak voor de laatste pas kun je 100 meter hoger klimmen naar uitkijkpunt waar een aantal gebedsvlaggen zijn opgesteld. Dit is een “luchtbegraafplaats” waar overleden mensen, met name kinderen, aan de gieren laten. Hier en daar zie je een stukje beddengoed of een stuk van de kleren van de kinderen, wat dit uitstapje een emotioneel tintje geeft. Het is voor de Bhutanezen een bijzonder heilige plek en we verwachten van de deelnemers dat ze hier met respekt zich gedragen, (bijvoorbeeld door stil te zijn of in ieder geval niet luidruchtig). Na deze bijzondere ervaring dalen we steil, al klimmend en elkaar helpend af naar het hoofdpad. Op de laatste pas kijken we over de kam heen in het dal van Thimpu. Je kunt de stad bijna 2000 meter lager zien liggen. Wie zin heeft kan het Phajodingklooster, dat halverwege de afdaling ligt, bezoeken. Bij de weg aangekomen op ongeveer 2800 meter staat vervoer klaar om je naar het hotel in Thimpu te brengen. De rest van de dag is vrij te besteden.
Dag 10 verblijf in Thimpu
Thimpu is een charmante hoofdstad. Het verkeer is rustig en de rivier die er doorheen stroomt is bijzonder schoon met helder doorzichtig water. Je kunt met de gids mee om een aantal bezienswaardigheden te bezoeken of natuurlijk ook op eigen gelegenheid de stad ingaan. Je kubnt de grote Dzong bekijken, naar een Tibetaans Medisch centrum, er is een leuke markt en ook de bedrijfjes die de prachtig gekleurde doeken maken zijn leuk om te bezoeken.
Dag 11 Thimpu naar Delhi
’s Morgens bij tijds op. De bus staat klaar om je in ongeveer 1 uur naar het vliegveld in Paro te rijden. Na het opstijgen glijden de Himalayareuzen van Bhutan en Oost Nepal weer aan je voorbij en na een eventuele tussenlanding met een oponthoud van ongeveer 1 uur in Kathmandu vlieg je verder naar Delhi. Je laat nu de Himalaya achter je en de trektocht in Bhutan wordt weer een droom waar je nog vaak aan zal terugdenken. In Delhi is het dan nog lang wachten voordat je kunt instappen op je vlucht naar Amsterdam.
Dag 12 Delhi naar Amsterdam
Net na middernacht stijg je op en 7-8 uur later land je op Schiphol, waar het dan net dag begint te worden.
Schema van de 2dgn langere reis
In Paro en Thimpu zijn er op dat moment geen festivals zodat dag 3 in de bovenstaande beschrijving wordt overgeslagen.
Dag 9 verblijven we dan geen hele dag in Thimpu. We reizen die dag naar Punakha, de veel lager gelegen winterhoofdstad. Hier bevindt zich een mooie en grote Dzong met verschillende binnenpleinen en statige kloostergebouwen versierd met prachtige muurschilderingen.
Dag 10 Vandaag rij je naar de Bumthangvallei over een bochtige weg met een aantal kleine pasjes. Onderweg is er genoeg te beleven aan bijzondere dorpjes, Stupa`s, watervallen en mooie uitzichten.
Dag 11 Het festival van Jambay Lakhang
De hele dag hebben we tijd om aanwezig te zijn bij dit kleurrijke festival. Er is de hele dag wat te doen en je kunt deels ook meedoen in de ceremonies. Er zijn rij-dansen, gemaskerde dansen, er is een markt om het geheel heen. Er zijn reinigingsrites, er wordt een gigantische Thanka uitgerold en je kunt door een bepaald rondje door het klooster te lopen een zegening ontvangen van een monnik. Kortom een hele belevenis.
Dag 12 Langs het festival van Prakhar rijden we naar Trongsa.
Op de terugweg komen we na korte tijd langs Prakhar. Dit heeft een kleiner en intiemer festival. We blijven er nog even alvorens we doorrijden naar Trongsa. In Trongsa staat een bijzondere Dzong die het bekijken ook meer dan waard is.
Dag 13, 14 en 15: 1 dag terugrijden naar Thimpu en dan 2 dagen terugreis naar Nederland.
Amsterdam – Delhi
Delhi - Paro, sightseeing Paro
Paro festival
Amsterdam – Delhi
Dag 1’s Morgens vertrek vanaf Schiphol, aankomst in Delhi net na middernacht. Afhankelijk van de overstaptijd vroeger of later, kun je een makkelijke stoel opzoeken bij de gate of in een hotel verblijven of even gaan liggen in één van Sam`s Snoozepods op Delhi Airport.
Delhi - Paro, sightseeing Paro
Dag 2`s Ochtends checken we in voor de Druk Air vlucht naar Paro. Het laatste deel van de vlucht is bijzonder spectaculair. De hoge toppen van Oost Nepal glijden, als het tenminste niet teveel bewolkt is, links van je voorbij: Mt. Everest, Makalu en Kanchenjunga zijn bij helder weer goed te zien en schuin voor je uit zie je de Bhutanese toppen waaronder o.a. Chomolhari en Tserim Kang. Dan zwenkt het toestel al dalend een aantal keren naar links en naar rechts over bosrijke bergkammen tot in de vallei van Paro. Ineens zie je meer huizen en landerijen en voor je uit de grote Dzong en het Museum van Paro.
De bus die ons opwacht bij het vliegveld, brengt je naar Paro waar tijdens deze reis het kloosterfestival plaatsvindt.
Paro festival
Dag 3Tijdens de voorjaarsreis wordt het kloosterfestival in Paro gehouden. Deze dagen kun je genieten van voorstellingen van gemaskerd dansende monniken. Zij beelden de strijd uit tussen goed en kwaad met dieren, mensen en goden. In grote getale is de bevolking uitgelopen om dit geweldige schouwspel gade te slaan. Om de Dzong heen is er een soort kermis met marktkramen en goktenten.
Paro: Tiger’s Nest, 600 m stijgen en dalen, 4,5 uur lopen
Paro start trek naar Jele Dzong, 5 uur lopen
Jele Dzong naar Tsokham, 3 uur lopen
Paro: Tiger’s Nest, 600 m stijgen en dalen, 4,5 uur lopen
Dag 4Vandaag gaan we voor ’t eerst lekker op stap. We rijden eerst weer terug naar Paro en een half uurtje verder stoppen we op de parkeerplaats net voor de klim naar Bhutan’s bekendste klooster. Dan lopen we over een breed pad gestaag omhoog door het bos. Af en toe passeren we een heiligdommetje en we zien op uitzichtpunten het Taktsang klooster al liggen. Het is aangeplakt tegen een steile rotswand zo’n 1000 meter boven de dalbodem. Vanaf de parkeerplaats voor de bus is het voor ons een klim van ongeveer 600 meter, heerlijk om even de benen los te schudden. Vlak voor je bij het klooster bent sta je op een punt waarbij je er bovenop kijkt. Om helemaal bij het klooster te komen moet je langs een steile trap afdalen tot voorbij een waterval en dan weer iets omhoog tot de poort van het gebouw. Naast een aantal mooie ruimtes met beelden, thanka’s andere relieken wordt je gewezen op de plaats waar de mythische tijger op de uitkijk lag terwijl Guru Rinpoche in de grot aan het mediteren was. Afhankelijk van de tijd die we besteden in Tigers Nest zullen we halverwege de afdaling in het restaurantje lunchen of bij terugkomst in Paro. De rest van de dag is vrij te besteden.
Paro start trek naar Jele Dzong, 5 uur lopen
Dag 5De trektocht die we in Bhutan maken is een klassieke: we lopen over eeuwenoude paden die het stadje Paro met de hoofdstad Thimpu verbinden. Het is een afwisselende tocht door een schitterend landschap met zicht op besneeuwde Himalaya toppen en langs een dzong en een klooster. Omdat we door de eerste trek van de reis al goed aan de hoogte gewend zijn en het aantal wandeluren niet zo hoog is, hoeven we geen rust-of akklimatisatiedag in te lassen.
We beginnen onze vijfdaagse trek bij de Ta Dzong waar we gisteren het museum bezochten. De eerste keer dat alles moet worden opgeladen kost het even tijd om dat goed te organiseren. Het is beter als we geen haast hebben.
We klimmen vandaag vrijwel constant en stijgen zo’n 1050 meter. De route begint in bewoond gebied langs boerderijen met fruitboomgaarden. De mensen zijn buiten bezig met hun dagelijkse beslommeringen van werken op het land of de verzorging van de beesten. Hogerop lopen we afwisselend door gemengde bossen en naaldwouden tot bovenop een pas. Links omhoog zie je de imposante maar van binnen sfeervolle dzong. Afhankelijk van het tijdstip van de dag bezoeken we dit klooster meteen vandaag of morgenvroeg. De kampeerplaats is vanaf de pas een paar minuten naar beneden op een mooie vlakke plaats tussen de bomen. Het kan hier soms flink waaien en fris zijn. Soms kan je ’s avonds in je tent de muziekinstrumenten horen waarop de monniken in de dzong spelen. Er is hier overigens te weinig water om je te wassen.
Jele Dzong naar Tsokham, 3 uur lopen
Dag 6Vandaag lopen we zo’n drie uur en we klimmen met ups en downs zo’n 500 meter. Meestal voert het pad langs de bergflanken, soms over de kam waarbij je dan steeds zicht hebt op de Chomolhari en de vallei van Paro in het westen en de vallei van Gida en de bergkam vóór Thimpu in het oosten. Je loopt soms door bos, dan weer over open stukken. Tshokam is een grote yakweide waar in het seizoen een familie bivakkeert die er yakboter en yakkaas maakt.
Tsokham naar Jimilang Tsho, 5 uur lopen
Jimilang Tsho naar Labanna, 5 uur lopen
Labanna, via Phajoding klooster naar Thimpu, 6 uur lopen, 100 m stijgen en 1300 m dalen
Tsokham naar Jimilang Tsho, 5 uur lopen
Dag 7We klimmen vandaag verder omhoog en volgen deels de kam naar het noorden. Soms zijn de rododendrons wat groter dan weer is het struikgewas. Over kleine pasjes bereiken we het hoogste punt op ongeveer 4185 meter. Vlakbij gebruiken we de lunch met een prachtig zicht op de 7200 meter hoge Chomolhari en het Jimilang Tsho, een bergmeer waar we zullen kamperen. Ook hier houdt een familie zich bezig met het hoeden van de yaks.
Jimilang Tsho naar Labanna, 5 uur lopen
Dag 8Een mooie dag met nogal wat ups en downs. Na het verlaten van de kampplaats bij het meer klimmen we vrij snel langs behoorlijk steile paden omhoog. De lager gelegen bossen gaan over in graslanden met hier en daar laag struikgewas. De diverse pasjes liggen rond de 4200 meter hoogte en veelal vinden we tussen de passen in een groter of kleiner meertje We kamperen op een plek die Labanna heet. Als je een klein stukje omhoog loopt dan he je een fenomenaal uitzicht op het hele oostelijke deel van de Bhutanese Himalaya, van Masagang tot voor bij de Gangkar Punsum met bijvoorbeeld ook de bergen van Lunana, van de snowmantrek.
Labanna, via Phajoding klooster naar Thimpu, 6 uur lopen, 100 m stijgen en 1300 m dalen
Dag 9In de ochtends lopen we net als gisteren op en neer over een aantal kleine pasjes boven de 4000 meter. Steeds weer dat prachtige uitzicht. Vlak voor de laatste pas kun je 100 meter hoger klimmen naar uitkijkpunt waar een aantal gebedsvlaggen zijn opgesteld. Dit is een “luchtbegraafplaats” waar overleden mensen, met name kinderen, aan de gieren laten. Hier en daar zie je een stukje beddengoed of een stuk van de kleren van de kinderen, wat dit uitstapje een emotioneel tintje geeft. Het is voor de Bhutanezen een bijzonder heilige plek en we verwachten van de deelnemers dat ze hier met respekt zich gedragen, (bijvoorbeeld door stil te zijn of in ieder geval niet luidruchtig). Na deze bijzondere ervaring dalen we steil, al klimmend en elkaar helpend af naar het hoofdpad. Op de laatste pas kijken we over de kam heen in het dal van Thimpu. Je kunt de stad bijna 2000 meter lager zien liggen. Wie zin heeft kan het Phajodingklooster, dat halverwege de afdaling ligt, bezoeken. Bij de weg aangekomen op ongeveer 2800 meter staat vervoer klaar om je naar het hotel in Thimpu te brengen. De rest van de dag is vrij te besteden.
verblijf in Thimpu
Thimpu naar Delhi
Delhi naar Amsterdam
verblijf in Thimpu
Dag 10Thimpu is een charmante hoofdstad. Het verkeer is rustig en de rivier die er doorheen stroomt is bijzonder schoon met helder doorzichtig water. Je kunt met de gids mee om een aantal bezienswaardigheden te bezoeken of natuurlijk ook op eigen gelegenheid de stad ingaan. Je kubnt de grote Dzong bekijken, naar een Tibetaans Medisch centrum, er is een leuke markt en ook de bedrijfjes die de prachtig gekleurde doeken maken zijn leuk om te bezoeken.
Thimpu naar Delhi
Dag 11’s Morgens bij tijds op. De bus staat klaar om je in ongeveer 1 uur naar het vliegveld in Paro te rijden. Na het opstijgen glijden de Himalayareuzen van Bhutan en Oost Nepal weer aan je voorbij en na een eventuele tussenlanding met een oponthoud van ongeveer 1 uur in Kathmandu vlieg je verder naar Delhi. Je laat nu de Himalaya achter je en de trektocht in Bhutan wordt weer een droom waar je nog vaak aan zal terugdenken. In Delhi is het dan nog lang wachten voordat je kunt instappen op je vlucht naar Amsterdam.
Delhi naar Amsterdam
Dag 12Net na middernacht stijg je op en 7-8 uur later land je op Schiphol, waar het dan net dag begint te worden
Druk Path Prijzen/Data
3 verschillende reizen
We proberen bij alle reizen een kloosterfestival mee te maken. Die festivals zijn op verschillende locaties op verschillende data. De reizen worden daarop aangepast. In het voorjaar bezoeken we het kloosterfestival in Paro, op de eerste reis in het najaar is dat het festival in Thimpu. De tweede reis in het najaar gaat naar 2 festivals in de veel oostelijker gelegen vallei van Bumthang. Die laatste reis is dan ook 15 dagen i.p.v. 12 en natuurlijk ook duurder.
Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).
Maatwerk
Inclusief/exclusief
- alle hotelovernachtingen op basis van tweepersoonskamers
- alle maaltijden in Bhutan
- alle transfers en verder binnenlands vervoer
- volledig verzorgde trektocht
- voorbereidingsbijeenkomst
- medicijn- / EHBO-kit
- toegang Nationaal Park
- Engelssprekende lokale gids
- Nederlandse reisbegeleider vanaf 11 deelnemers
- Co2-compensatie gehele reis!
- Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
- Reserveringskosten
- Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
- Bijdrage Calamiteitenfonds
Op trek
- 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
- Overnachtingen in tweepersoonstenten
- Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
- Eettent, tafels & stoelen.
- Engelssprekende lokale gids(en)
- Kok, keukenjongens
- Paarden (voor bagagevervoer trektocht: max 12 kg per persoon)
- Algemene medicijn- / EHBO-kit
Optioneel
- Retourvlucht Schiphol via Kathmandu of Delhi naar Paro (uiteraard boekbaar via ons)
- Evt. toeslag eenpersoonstent € 30,-
- Evt. toeslag eenpersoonskamer ca. € 325,- (12dgs reis), of €450 (15dgs reis)
- Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
- Alle entrees in Bhutan
- Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
- Vervoer naar en van Schiphol
- Fooien begeleidingsploeg (± € 50 tot 75)
- Visum Nepal
- Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
- Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
- Vaccinaties
Druk Path files en detail
documenten & informatie
Visum
Het visum voor Bhutan wordt voor je geregeld.
Algemene reisinformatie
Volgt