Santo Antao is het meest noordelijke eiland van de archipel en hét wandeleiland van Kaapverdië. Tijdens deze bijzondere wandelreis lopen we in twaalf dagen een bijna aaneengesloten traject. Op drie plekken is er een korte transfer met een busje zodat we een uitzonderlijke mix van wandelplekken met elkaar kunnen verbinden. We vliegen aan op het nabijgelegen eiland Sao Vicente met de aantrekkelijke havenplaats Mindelo, een uur varen van Santo Antao. Tijdens deze 15-daagse reis wordt er volop gewandeld, maar wie wil kan op drie dagen een rustdag nemen of het iets rustiger aan doen. Effectief wordt er dagelijks 4 ½ tot 6 uur gelopen, een enkele keer iets minder en enkele keren wat meer.
- hét wandeleiland van Kaapverdië
- uitzonderlijke mix van wandelplekken
- aantrekkelijke havenplaats Mindelo
- relaxte sfeer
Reiservaringen
Kaapverdië, Karel Drijvers (2018)
Santo AntaoDe wandelreis op Santo Antao is pittig, mooi, groen, droog, geplaveide paden, zandpaden, bospaden, veel 30 tot 40 graden helling, daardoor zwaar, let op de knieën en afwisseling met iets vlakker, mooie uitzichten, beukende golven op de kust, vriendelijke bevolking, veel visgerechten, kleine flesjes bier, fijne eetgelegenheden waar veel en goed eten wordt geserveerd.Kaapverdië | Santo Antao Rond dag tot dag
Enkele opmerkingen vooraf
(1) Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.
(2) Bij deze beschrijving van dag-tot-dag is steeds het aantal effectieve loopuren aangegeven, d.w.z. het aantal uren waarop op een ontspannen wijze, maar effectief wordt gelopen; korte uitblaaspauzes zijn daarbij inbegrepen, maar langere zitpauzes en de lunchpauze niet. In de praktijk ben je dus per dag vaak 1,5 uur of nog wat langer onderweg dan aangegeven. Per dag is het aantal te stijgen en dalen meters globaal aangegeven. Gezien de vulkanische ontstaanswijze van het eiland is het onvermijdelijk dat er per dag vaak fors geklommen en gedaald wordt.
(3) Kamperen is op het zeer bergachtige Santo Antao alleen bij grote uitzondering mogelijk. Qua accommodatie wordt daarom gebruik gemaakt van een diversiteit aan onderweg beschikbare accommodaties: vaak een eenvoudige hotel, vakantiehuisjes, een grote woning met diverse kamers, enz. Drie keer wordt er op zeer afgelegen plekken zelfs overnacht op matrassen in een lokaal van een schooltje of een gemeenschapshuis, om de eenvoudige reden dat er ter plekke geen geschikte alternatieve accommodatie is. Bij de meeste accommodaties zijn er goede sanitaire voorzieningen, maar op dag 8 (schooltje) zijn deze zeer primitief; ook de overnachtingsplek op dag 10 en 11 is heel eenvoudig. Alle maaltijden – ontbijt, lunch en diner – op dag 2 t/m 13 zijn bij de prijs inbegrepen; op dag 14 alleen ontbijt en lunch en op dag 15 alleen het ontbijt.
Vlucht Amsterdam – Mindelo op het eiland Sao Vicente
Veerboot Mindelo naar Porto Novo op eiland Santo Antao. Looptijd 6 uur. Dalen +/- 1800m, stijgen +/- 350m.
Vila das Pombas: dagtocht door Val de Paúl of rustdag. Looptijd +/- 3,5 uur. Stijgen +/-685m, dalen +/- 385m.
Vlucht Amsterdam – Mindelo op het eiland Sao Vicente
Dag 1Vanaf Amsterdam vliegen we naar het vliegveld van Sao Vicente in Kaapverdië. Na een korte transfer naar ons hotel hebben we de rest van de dag ter vrije besteding. Met ruim 70.000 inwoners is Mindelo de één na grootste stad van Kaapverdië, na de hoofdstad Praia op het eiland Santiago met ongeveer 140.000 inwoners. Deze kosmopolitisch ingestelde stad ligt aan de mooiste havenbocht van de hele Kaapverdische archipel. Vrolijke, pastelkleurige gebouwen in het stadscentrum herinneren aan de koloniale tijd, die werd gedomineerd door Portugezen en Engelsen. Palmen langs de kust en elders in de stad benadrukken de tropische ligging van de stad. Alle bezienswaardigheden, die ertoe doen, liggen op loopafstand van het hotel. De vismarkt – met de naastgelegen Torre de Belem en directe omgeving – bij de haven is wellicht de meest karakteristieke plek van de stad; maar deze kan het beste bezocht worden op dag 15, omdat de markt ’s ochtends de meeste activiteit kent. Andere plekken, die zeker de moeite van een bezoek waard zijn, zijn: de Mercado Municipal (overdekte stadsmarkt), de Pracinha d’Igreja, het kerkplein met de Nossa Senhora da Luz en stadhuis, het voormalige gouverneurspaleis (Palacio; alleen van buitenaf te bezichtigen), diverse andere plekken in de stad met karakteristieke koloniale gebouwen en natuurlijk het stadstrand annex haven, die direct aansluiten op het centrum.
Veerboot Mindelo naar Porto Novo op eiland Santo Antao. Looptijd 6 uur. Dalen +/- 1800m, stijgen +/- 350m.
Dag 2Aan het begin van de ochtend varen we met de veerboot van Mindelo naar Porto Novo op het naburige eiland Santo Antao, waar we het grootste deel van deze reis zullen doorbrengen. De overtocht duurt ongeveer vijf kwartier. Van daaraf volgt een transfer in minder dan een uur naar het gehucht Pico da Cruz op 1500 meter. Dit gehucht ligt op een bergkam, die het droge zuidelijke deel van het eiland scheidt van de noordoostkant van het eiland. Voor we aan de echte wandeling beginnen maken we een korte stop bij de imposante Covo-krater: de kraterwanden zijn bebost, maar op de vruchtbare bodem wordt van alles verbouwd, waaronder mais, groentes en aardappelen. Dan begint de lange en pittige afdaling naar de vallei van Paúl via een weinig gebruikte route. We duiken een dichtbegroeid bos in, maar belanden al snel op een punt met een prachtig uitzicht op het groene dal en de oceaan beneden ons. De afdaling is regelmatig behoorlijk steil, maar goed te doen. Soms is het even zoeken als het pad samenvalt met de bedding van een rivier, al dan niet met water gevuld. Na een rivierdoorsteek – waarbij soms sandalen nodig zijn – komen we op een smalle verharde weg. Van hieruit is het nog een kilometer lopen naar ons hotel in Vila das Pombas. Dit kleine plaatsje met een aantrekkelijk kerkpleintje ligt direct aan de oceaan. We verblijven hier twee nachten. Het avondeten vindt plaats bij een eetgelegenheid in de buurt.
Op voorgaande reizen is gebleken dat deze eerste dag als behoorlijk zwaar ervaren wordt vanwege de lange en – regelmatig – steile afdaling. Wie liever wat rustiger begint kan vanaf Pico da Cruz met de bagage bus mee naar Vila das Pombas en zich in en om het stadje vermaken met b.v een wandeling langs de boulevard of naar het monument van Santo António, dat mooi uitzicht geeft over het stadje en de oceaan.
Vila das Pombas: dagtocht door Val de Paúl of rustdag. Looptijd +/- 3,5 uur. Stijgen +/-685m, dalen +/- 385m.
Dag 3Na een korte transfer worden we afgezet op het startpunt van vandaag dat op +/- 120m ligt. We beginnen meteen te stijgen, een gestage klim langs akkertjes, verspreid liggende huizen en gehuchtjes. Vervolgens loopt het pad langs grillige bergwanden met hier en daar levada’s. Deze kunstmatige irrigatiekanalen zijn van groot belang voor de boeren om hun land te bevloeien. We zien echter dat deze hier en daar vervangen gaan worden door polyethyleen buizen. We klimmen boven de bomen en akkers uit naar de graat die naar de Pico António (+/- 700m) voert vanwaar we prachtig uitzicht hebben over de vallei en de oceaan. Op de graat wat huisjes waar we op een terrasje van een ijskoude cola kunnen genieten. Dan een, af en toe, steile afdaling van ongeveer 300m voor we de weg bereiken. Bij O’Curral, een gezellig restaurantje met een Duitse eigenares, worden we weer opgehaald door de bus en naar ons hotel gebracht. Omdat we vast op veel plekken wat uitgebreider rondkijken zal deze tocht in de praktijk langer duren dan de 3,5 uur, die er qua effectieve looptijd voor staat.
Ribeira de Torre (440 m) - Agua das Caldeiras (1380m) Looptijd +/- 4,5 uur. Stijgen +/-1320m, dalen +/- 120m
Agua das Caldeiras (1380 m) – Caibros (350 m) – Ponta do Sol (20m) Looptijd +/- 5,5 uur. Stijgen +/- 350m, dalen +/- 1350m
Ponta do Sol – Cha d’Igreja (110 m) Lopen 5,5 uur. Stijgen +/-1000m , dalen +/-900 m.
Ribeira de Torre (440 m) - Agua das Caldeiras (1380m) Looptijd +/- 4,5 uur. Stijgen +/-1320m, dalen +/- 120m
Dag 4Na een transfer van een half uur worden we afgezet in het dal ten noordwesten van de Val de Paul, in de Ribera de Torre (‘ribera’ betekent ‘dal’). Het startpunt Oxo ligt op +/-200 meter. De klim naar Agua das Caldeiras is met name aan het begin en tijdens het middenstuk steil, maar vlakt naar boven toe uiteindelijk tijdelijk af, tot vlak onder het laatste pittige klimmetje naar het bos van oude naaldbomen, die in staat zijn om met hun naalden vocht te onttrekken aan de regelmatig opdoemende – maar vaak ook weer oplossende – nevelwolken. Het hoogste punt ligt op +/- 1470 meter en we bevinden ons nu aan de andere kant van de Covo krater. Kort daarna bereiken we een verharde weg met niet veel verkeer, die we even volgen tot we via een klein paadje bij onze volgende overnachtingsplek arriveren. Er is hier geen stromend water en we behelpen ons met een grote ton en een emmertje. We slapen, eventueel in een tentje, op het dak van het gebouwtje of in een paar ruimtes die ons ter beschikking worden gesteld. Een mooie plek in een bijzondere omgeving.
Agua das Caldeiras (1380 m) – Caibros (350 m) – Ponta do Sol (20m) Looptijd +/- 5,5 uur. Stijgen +/- 350m, dalen +/- 1350m
Dag 5Voor de verandering voert het eerste deel van deze tocht over een, hier en daar, bestraat stuk weg waar een enkele keer een auto langs komt. Het loopt ontspannen door een golvend heuvellandschap en de route gaat maar beperkt op en neer. We lopen zo hoog dat op open plekken het ruige kustgebergte mooi afsteekt tegen het strakke blauw van de oceaan erachter. Dan bereiken we een prachtig uitzichtpunt. Steile canyons en een graat met een spectaculaire rotsbrug gaan over in een langgerekt dal diep beneden ons. Een oud muilezelpad zigzagt op de ene plek steil naar beneden, elders traverseert het geleidelijk dalend langs bergwanden met speklagen van bruin-geel-paarse afzettingen. Terrasvormige akkertjes kondigen de komst van het dorp Caibros aan. Hier worden we opgehaald door de bus en naar Ponta do Sol gebracht, waar we overnachten.
Ponta do Sol – Cha d’Igreja (110 m) Lopen 5,5 uur. Stijgen +/-1000m , dalen +/-900 m.
Dag 6Vanaf ons hotel in Ponta do Sol begint onze spectaculaire wandeling langs de woeste kust. De golven van de oceaan beuken op de rotsen en spatten met veel schuim uit elkaar . Het eerste uur is de weg nog berijdbaar maar er is weinig of geen verkeer. Bij het dorp Fontainhas, dat wat meer landinwaarts deels hoog tegen de klippen is gebouwd, houdt de weg op en wordt het een muilezelpad. Tijdens het eerste deel van de route gaat het behoorlijk op en neer met een hoogste punt op 210 meter, maar daarna wordt de route vlakker. Onderweg passeren we voorlopig nog een enkel gehucht, maar verder zitten we middenin de wilde natuur. Cruzinha da Garca is een klein dorp aan de kust dat zich na een uur of vier aandient. Iets verder slaan we linksaf naar de eindbestemming Cha d’Igreja, waar we overnachten in een eenvoudig hotelletje (residencial) middenin het kleine plaatsje.
Cha d’Igreja: rustdag of dagwandeling
Cha d’Igreja (110 m) –Figueiras (380 m) Lopen +/-7 uur. Stijgen +/-1200m, dalen +/- 900m.
Figueiras (380 m) – Ribeira da Cruz (310 m) Lopen +/- 5 uur. Stijgen +/- 720m, dalen +/- 800m.
Cha d’Igreja: rustdag of dagwandeling
Dag 7Dit is een goed moment in de reis om een rustdag te nemen of om het een dagje wat rustiger aan te doen. Van hieruit zijn er diverse korte uitstapjes en wandelingen mogelijk, die meestal eindigen aan de kust op een kilometer afstand van het hotelletje. In Cha d’Igreja zijn een paar kleine winkeltjes en wellicht is er ’s avonds een terrasje o.i.d. open. Wie wat meer wil kan een dagtocht maken vanuit Boca de Ambas . Deze tocht is optioneel en de transportkosten naar Boca de Ambas ( Totaal +/- 2500 Esc. = € 23) zijn voor rekening van de deelnemers. Het is een mooie wandeling van 3,5 à 4 uur met +/- 580m stijgen en +/- 680m dalen.
Cha d’Igreja (110 m) –Figueiras (380 m) Lopen +/-7 uur. Stijgen +/-1200m, dalen +/- 900m.
Dag 8Vandaag is er een pittig programma met heel veel stijgwerk en ook het nodige dalen. De komende twee dagen maken we de doorsteek door het ruige gebergte, dat het noorden van het eiland rigoureus afscheidt van de rest van het eiland. We dalen af naar zeeniveau en lopen over de smalle strook keien, tussen aan de ene kant het hoog oprijzende kustgebergte links en de aan- en afrollende oceaangolven rechts. Daarna gaan we landinwaarts omhoog naar een prachtig uitzichtpunt op 570 m hoogte. De hele route vandaag is spectaculair, mede omdat enkele steile passages relatief dicht bij de oceaan zijn. Er zijn echter in dit traject geen gevaarlijke stukken. Tot besluit steken we een laatste bergrug over van 500 m en dalen dan nog 100 m af naar het dorpje Figueiras, dat in een diepe maar vruchtbare canyon is gelegen. Hier overnachten we op matrassen in een of meerdere klaslokalen van een lagere school.
Let op: deze nacht hebben we geen toegang tot de hoofdbagage. Dat betekent dat je vandaag en morgen wat meer met je mee zult dragen. Tenminste een slaapzak, slaapmat en toiletartikelen..
Figueiras (380 m) – Ribeira da Cruz (310 m) Lopen +/- 5 uur. Stijgen +/- 720m, dalen +/- 800m.
Dag 9Het patroon van gisteren met het nodige stijgen en dalen zet zich voort, maar nu op een lagere hoogte. Gaandeweg wordt het landschap ook droger en kaler. Na een uur of drie daalt de trail helemaal af naar zeeniveau. Als het tij meezit valt er een zandstrandje vrij en is dit een mooie plek om wat langere tijd op een plek met ook schaduw aan zee te zitten en te genieten van het komen en gaan van de golven. Zwemmen is door de sterke stroming meestal te gevaarlijk en verder dan even met je vermoeide voeten in het koele water moet je beslist niet gaan. Wel een heerlijke plek om te picknicken natuurlijk. Vanaf de picknickplek is het nog ongeveer 1,5 uur naar de overnachtingsplek in Ribeira da Cruz. Het omvangrijke dal van la Cruz is weer verrassend groen overigens en op de achtergrond bepalen grillig gevormde bergen de horizon.
Ribeira da Cruz (310 m) - Norte (1080 m) Lopen +/-4,5 uur. Stijgen +/- 1050m, dalen+/- 280m.
Dagtocht Norte naar Tope de Coreo of rustdag. Lopen +/- 6 uur. Stijgen +/- 750m, dalen +/- 950m
Afdaling Norte (1080 m) naar Monte Trigo (50m) Lopen +/- 6 uur. Stijgen +/- 550m, dalen +/- 1560m
Ribeira da Cruz (310 m) - Norte (1080 m) Lopen +/-4,5 uur. Stijgen +/- 1050m, dalen+/- 280m.
Dag 10Het eerste uur wordt er langzaam gestegen op een weinig bereden zandweg. Hierna wordt het iets steiler met tussendoor enkele afdalingen, waarbij we een flinke canyon doorkruisen. Het middendeel van de route wordt weinig gebruikt en delen van de route zijn dan ook vervallen. Na het passeren van een kleine nederzetting bereiken we een plateau. De omgeving wordt gedomineerd door de vulkaan Tope de Coreo. We komen bij een eenvoudig blauw kerkje en zijn dan vrijwel aangekomen bij onze overnachtingsplek. Deze afgelegen accommodatie is weer heel eenvoudig. Er is geen stromend water: toilet moet met een emmer worden doorgespoeld en er is één geïmproviseerde douchemogelijkheid aanwezig. De elektriciteit wordt op deze plek alleen ’s avonds verzorgd via een bescheiden ronkende dieselgenerator. We blijven hier twee nachten.
Dagtocht Norte naar Tope de Coreo of rustdag. Lopen +/- 6 uur. Stijgen +/- 750m, dalen +/- 950m
Dag 11Via een korte transfer komen we op het startpunt op +/-1270 meter. Het hoogste punt vandaag ligt op 1982 m. De klim verloopt gestaag ook al moeten er flink hoogtemeters gemaakt worden. De top zelf is alleen direct aan het begin en kort voor het bereiken ervan te zien. Onderweg krijgen we een paar kleinere vulkanen in de omgeving in het vizier en passeren we enkele mooi geërodeerde berghellingen. In feite zijn er wel vier toppen, die qua hoogte heel erg dicht bij elkaar liggen. De Topo de Coreo is de één na hoogste, maar met z’n prachtig gave vulkaanvorm en hellingen met intrigerende begroeiingspatronen is het wel veruit de mooiste. Bij goed weer hebben we prachtig uitzicht op de deels woest gekartelde contouren van het hele zuidelijke deel van het eiland en de omringende oceaan. De terugweg verloopt redelijk vlot, maar op enkele steilere passages, al dan niet voorzien van rolsteentjes, is het soms even oppassen geblazen. Via een brede canyon komen we bij het dorpje Cha de Feijoal waar een kleine supermarkt is en we water, frisdrank, bier en snacks kunnen kopen. Daarna lopen we terug naar onze overnachtingsplaats.
Afdaling Norte (1080 m) naar Monte Trigo (50m) Lopen +/- 6 uur. Stijgen +/- 550m, dalen +/- 1560m
Dag 12De eerste uren van deze tocht traverseren we de noord- en zuidkant van de vulkaan op een hoogte van rond de 1000 meter, waarbij er weer een licht patroon van stijgen en dalen optreedt. Pas daarna begint de echte afdaling. Bij helder weer hebben we de hele tocht een imposant uitzicht op de hellingen van de vulkaan en de oceaan rondom. Gaandeweg worden de contouren van de westkust duidelijker en ruim een half uur voor aankomst in Monte Trigo staan we opeens op een hoog punt met uitzicht op het dorp beneden. Na aankomst is er ruim de tijd om even door het dorp te lopen, een duik in zee te nemen en op een klein terrasje aan het strand bij te komen van de inspanningen. Er zijn ook enkele miniwinkeltjes, waar heel basale zaken te koop zijn.
Let op: deze nacht hebben we vanwege de zeer geïsoleerde ligging van het dorp geen toegang tot de hoofdbagage. Dus ook vandaag en morgen draag je je slaapzak, matje en wat toiletartikelen met je mee.
Ochtend: Kustwandeling Monte Trigo (50m) - Tarrafal (50m) Lopen +/-3 uur. Stijgen +/- 550m, dalen +/-550m.
Tarrafal – Porto Novo - veerboot naar Mindelo (Sao Vicente)
Mindelo - Amsterdam
Ochtend: Kustwandeling Monte Trigo (50m) - Tarrafal (50m) Lopen +/-3 uur. Stijgen +/- 550m, dalen +/-550m.
Dag 13We vertrekken vroeg om de hitte van de dag voor te zijn, want onderweg is er amper schaduw van bomen. Wel biedt de schaduw van een kustgebergte in dit opzicht tijdelijk soelaas. Moeilijk is de tocht niet; wel moet er weer regelmatig tussendoor gestegen en gedaald worden. We lopen steeds zo dicht bij de kust dat het geluid van de branding voortdurend aanwezig is met tussendoor mooie uitzichten op de flanken van de vulkaan. Na ruim drie uur lopen bereiken we het plaatsje Tarrafal. Van oudsher is Tarrafal wel gezegend met een permanent functionerende waterbron hogerop in het gebergte, zodat hier naast visserij ook landbouw mogelijk is. In het westelijke deel van de plaats staan veel bomen, zodat je deze plek als een weldadige oase zult ervaren. Hier gaan we ook lunchen. De rest van de dag kunnen we deze kleine plaats verder verkennen, lekker relaxen in zon of schaduw en natuurlijk kan er gezwommen worden in het warme water van de oceaan vanaf het lange en brede strand met zwart zand. Kortom, een heerlijke plek om alle inspanningen van de afgelopen tocht van je af te laten glijden en alle indrukken een plaatsje te geven. Het diner is vanavond voor eigen rekening en restaurant Mar Tranquilidade van Suzi & Frank is met afstand de beste keuze. Wel vroegtijdig reserveren want het is erg in trek.
Tarrafal – Porto Novo - veerboot naar Mindelo (Sao Vicente)
Dag 14De rit naar Porto Novo is ongeveer 2 à 2,5 uur. Met de veerboot is het vervolgens een uur naar Mindelo. Rond half zeven zijn we terug in het hotel waar we bij aankomst geslapen hebben. De avond is ter vrije besteding. Diner is ook vanavond voor eigen rekening. Een aanrader is restaurant Chez Loutcha
Mindelo - Amsterdam
Dag 15De ochtend en eerste deel van de middag kunnen – afhankelijk van het vluchtschema – nog naar eigen invulling worden doorgebracht in Mindelo. Zie voor suggesties, waaronder bezoek aan vismarkt, de beschrijving van dag 1. In de middag vlucht naar Amsterdam met waarschijnlijk een korte tussenstop op Sal.
Kaapverdië | Santo Antao Rond Prijzen/Data
Bij 6 en 7 deelnemers wordt de reis begeleid door een Engels sprekende lokale gids.
Vanaf 8 deelnemers gaat er een Nederlandse reisleider mee.
Bij 4 en 5 deelnemers kan de reis ook doorgaan. De toeslag is dan € 150,- p.p.
Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).
Maatwerk
Inclusief/exclusief
- transfers van- en naar de luchthaven
- alle groepsvervoer zoals in het programma vermeld
- 14 overnachtingen op basis van logies ontbijt
- 12 x lunch (waarvan 11x lunchbox) en 11 diners
- begeleiding door Engelssprekende lokale gids
- Nederlandse begeleiding (vanaf 8 deelnemers)
- ferrytickets Sao Vicente - Santo Antao vice versa
- bagagetransport (max. 20 kg p.p.)
- Co2 compensatie gehele reis! Dus zowel incl vlucht als landarrangement.
- Reserveringskosten
- Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
- Bijdrage Calamiteitenfonds
- Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Optioneel
- Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
- toeslag 1-persoonskamer € 145,- (is niet in alle overnachtings accommodaties mogelijk)
- Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
- Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
- Vervoer naar en van Schiphol
- Luchthavenbelasting Kaapverdië € 35
- Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
- Vaccinaties
Kaapverdië | Santo Antao Rond files en detail
documenten & informatie
Visum
Er is geen visum nodig, alleen een paspoort wat nog 6mnd geldig wanneer je weer vertrekt uit Kaaprverdië.
Reisinformatie
volgt