Bhutan | Lingshi-Laya trektocht

Niveau

Gemiddeld
Reisduur
21 dagen
Hoogste punt
5003m
Aantal loopdagen
13 dagen
vanaf € 6650,-
inclusief 13-daagse trektocht

Deze reis is voor diegene die zoekt naar een complete Bhutan reis zonder direct aan de ultieme Snowmantrek te denken. Naast de 13-daagse trektocht langs de Bhutanese Himalayaketen kom je ook in aanraking met andere schitterende bezienswaardigheden.

Tigers` Nest en festivals
Iedereen kent het hoog tegen de rotsen aangebouwde “Tigers Nest” bij Paro. De wandeling er naar toe gebruiken we als acclimatisatietocht voorafgaand aan de treks. In de reizen hebben we steeds een kloosterfestival opgenomen die worden gehouden in Thimpu, Paro of in een klooster in de Bumthangvallei meer oostwaarts. Bij de dag tot dag beschrijving staat precies welk festival je bij welke reis bezoekt.

De trektocht
Op de trektocht steek je 3 maal een pas over van tussen de 4500 en 5000 meter en je loopt langs 6 van de hoogste en mooiste toppen van het land: de Chomolhari I en II, de Jichu Drake, de Tserim Kang, the Great Tiger Mountain en de Masagang. Bhutan is slecht heel dun bevolkt en je kunt je er echt laven aan de unieke en grote onaangeroerde natuur: uitgestrekte wouden, bergweiden, watervallen en vergezichten. Onderweg passeer je ook nog een 4-tal grotere en kleinere dorpen waar je het leven van alledag van dichtbij kunt meebeleven. Natuurlijk ontbreken de steden Paro en Thimpu niet.

  • 3 hoge passen!
  • uitzicht op 6 van de hoogste en mooiste toppen
  • onaangeroerde natuur: uitgestrekte wouden, bergweiden, watervallen en vergezichten.

Bhutan | Lingshi-Laya trektocht dag tot dag


Een opmerking vooraf
Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen. Hoewel het verblijf in Bhutan een prijzige aangelegenheid is, geeft dat geen garantie omtrent weersomstandigheden of andere zaken zoals aardverschuivingen of weggeslagen wegen of paden die de tocht mogelijk anders doen verlopen. Mocht het zo zijn dat je door vertraging van de Druk Air vlucht je een dag in Bhutan mist, dan wordt die dag vergoed.

Zowel in het voorjaar als in het najaar bezoeken we een festival in de vallei van Bumthang, vaak genoemd als het hart van de Bhutanese cultuur. Je hebt dan ook de gelegenheid om de prachtige Dzongs van Punakha en Trongsa te bezoeken. We hebben de reizen zo gepland dat de kans op mooi weer tijdens de trek optimaal is.


Op de reizen met alle vertrekdata kun je een kloosterfestival meemaken. Bij de voorjaarsreis gaat het om het kloosterfestival van Paro. Tijdens de najaarsreis kun je meegenieten van de festivals Jambay Lakhang en Prakhar Duchoed.
De reis in het najaar is 2 dagen langer en duurder.

Beide reizen laten je kennis maken met de vele landschappelijke en culturele aspecten van wat Bhutan te bieden heeft. Je hebt tijdens de najaarsreis ook nog de gelegenheid om de prachtige Dzongs van Punakha en Trongsa te bezoeken. We hebben de reizen zo gepland dat de kans op mooi weer tijdens de trek optimaal is.

Onderstaande is de beschrijving van de voorjaarsreis.
Omdat we in het najaar aan het eind van de reis kloosterfestivals in Bumthang bezoeken duurt die reis 2 dagen langer, heeft ook een hogere prijs en het eind van die reis verloopt iets anders.

afloop reis in het najaar.

Hieronder vind je de afwijkende laatste dagen van de najaarsreis, met inbegrip van het stuk naar de Bumthangvallei.

dag 16 Ghasa-Trongsa (dag 17 in de voorjaarsreis, maar dag 3 Paro Tsechu vervalt in het najaar).

Dit is een lange maar mooie rit over de kronkelende wegen van centraal Bhutan. Je steekt verschillende passen over met -als het weer het toestaat- mooie uitzichten op de Himalaya in het noorden. Onderweg komen we door verschillende kleinere en grotere plaatsen en bezienswaardigheden zoals het stadje Wangdi Phodrang en de grote chörten bij Chendebji. In Trongsa, een klein stadje op een strategische plek, ligt een schitterende Dzong. Overnachting in een wat eenvoudiger hotel.

dag 17 Trongsa naar de Bumthang vallei

’s Morgens bezoeken we de Dzong met zijn vele binnenpleintjes en heilige gebouwen en tempels . Mooi uitzicht ook over het groene omringende landschap en de rivier in de diepe canyon beneden. Nog een paar pasjes verder liggen de valleien van Bumthang. We nemen onze intrek in een karakteristiek hotel tegen de bergwand met uitzicht op het stadje Jakar. Als er ’s avond een openingsritueel is van het festival dan gaan we daar uiteraard naar toe.

dag 18 en 19 Bumthang sightseeing en festival

In het voorjaar bezoeken we het Domkhar Tsechu festival en/of het Ura Yakchoe festival. De datum van dat laatste festival kan nog wel eens verschuiven zodat dat niet helemaal zeker is. In het najaar is er het grote kloosterfestival van Jambay Lakhang. De liefhebber kan hier 2 dagen lang zich vergapen aan al het moois dat zo’n festival biedt. De mensen kleden zich feestelijk en iedereen is vrolijk. Er zijn rijdansen van vrouwen, maskerdansen van monniken en op het buitenterrein is er een soort kermis met kraampjes en vermaak. Wie iets verder wil kijken kan mee langs verschillende bijzondere tempels en kloosters in deze prachtige vallei. We kunnen ook een uitstapje maken naar het festival van Prakhar Duchoed dat wat intiemer is qua grootte.

dag 20 Bumthang naar Punakha

Over dezelfde weg die we heen hebben gereden rijden we terug richting Thimpu. We overnachten bij Punakha zodat we morgenochtend de Dzong kunnen bekijken. We overnachten in het ietsje vergane glorie Zangdopelri Hotel of een vergelijkbaar hotel.

dag 21 Punakha naar Thimpu

De Dzong van Punakha is 1 van de 3 mooiste van Bhutan. Het is de winterresidentie van de regering. Over en brede overkapte brug kom je op het voorterrein. Daarna leidt een steile trap je naar de eerste binnentuin. Overal wandschilderingen en hoge muren van tempels en regeringsgebouwen. Door gangen, over trappen en door tuinen ga je steeds verder het gebouw binnen. Aan het eind is er een grote tempel met metershoge afbeeldingen die het leven van Boeddha voorstellen.
’s Middags rijden we over de pas naar Thimpu waar we de laatste nacht in Bhutan doorbrengen.

dag 22 Thimpu-Paro-Delhi

’s Morgens bij tijds op. De bus staat klaar om je in ongeveer 1 uur naar het vliegveld in Paro te rijden. De geplande vertrek tijd is ‘s morgens. Na het opstijgen glijden de Himalayareuzen van Bhutan en Oost Nepal weer aan je voorbij. Je laat nu de Himalaya achter je en de trektocht in Bhutan wordt weer een droom waar je nog vaak aan zal terugdenken. In Delhi is het dan nog lang wachten voordat je kunt instappen op de vlucht naar Amsterdam.

dag 23 Delhi-Amsterdam

Net na middernacht stijg je op en 8-9 uur later land je op Schiphol, waar het dan net dag begint te worden.

 

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3

Amsterdam-Delhi

Dag 1

’s Morgens vertrek vanaf Schiphol, aankomst in Delhi ’s avonds laat. In principe vertrekt de vlucht naar Paro, al dan niet via Kathmandu heel vroeg in de ochtend. Maak `t jezelf zo gemakkelijk mogelijk op Delhi Airport. Er is een mogelijkheid om een zgn sleepingpod te huren waar je even kunt liggen in een afgesloten ruimte.

2270M

Delhi naar Paro

Dag 2

`s Ochtends checken we in voor de Druk Air vlucht naar Paro. Het laatste deel van de vlucht is bijzonder spectaculair. De hoge toppen van Oost Nepal glijden, als het tenminste niet teveel bewolkt is, links van je voorbij: Mt. Everest, Makalu en Kanchenjunga zijn bij helder weer goed te zien en schuin voor je uit zie je de Bhutanese toppen waaronder o.a. Chomolhari en Tserim Kang. Dan zwenkt het toestel al dalend een aantal keren naar links en naar rechts over bosrijke bergkammen tot in de vallei van Paro. Ineens zie je meer huizen en landerijen en voor je uit de grote Dzong en het Museum van Paro.
We hebben even tijd nodig om echt te landen en te beseffen waar we zijn. Het valt je meteen op dat de huizen groot zijn en goed gebouwd en de meeste zijn mooi versierd met schilderingen, een beetje zoals in Oostenrijk en Zwitserland.
In welk hotel we worden ondergebracht hangt een beetje af van de beschikbaarheid van kamers maar in wezen bestaat zoiets als een slecht hotel niet in Bhutan. Het een is wat eenvoudiger maar ligt in het centrum terwijl het andere misschien wat luxer is maar wat verder buiten het stadje. ’s Middags maken we kennis met wat cultuur: we bezoeken het nationale museum dat is gevestigd in het de oude wachttoren boven de Dzong. De Dzong bekijken we daarna. Het is een overheidsgebouw dat staat in alle districten van Bhutan. Een belangrijk deel ervan is het religieuze centrum met monniken en gebedsruimtes. Andere delen huisvesten de ruimtes voor de meer wereldlijk georiënteerde bestuurders. Paro ligt op 2350 meter waardoor het wennen aan de hoogte ook meteen kan beginnen.

2270M

Paro Tsechu

Dag 3

Tijdens de voorjaarsreis wordt het kloosterfestival in Paro gehouden (deze dag vervalt in de najaarsreis!). Deze dagen kun je genieten van voorstellingen o.a. van gemaskerd dansende monniken. Zij beelden de strijd uit tussen goed en kwaad met dieren, mensen en goden. In grote getale is de bevolking uitgelopen om dit geweldige schouwspel gade te slaan. Om de Dzong heen is er een soort kermis met marktkramen en goktenten.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6
3110M

Tiger’s Nest

Dag 4

Vandaag gaan we voor ’t eerst lekker op stap. Eerst een stukje rijden en dan lopen we over een breed pad gestaag omhoog door het bos. Af en toe passeren we een heiligdommetje en we zien op uitzichtpunten het Taktsang klooster al liggen. Het is aangeplakt tegen een steile rotswand zo’n 1000 meter boven de dalbodem. Vanaf de parkeerplaats voor de bus is het voor ons een klim van ongeveer 600 meter, heerlijk om even de benen los te schudden. Vlak voor je bij het klooster bent sta je op een punt waarbij je er bovenop kijkt. Om helemaal bij het klooster te komen moet je langs een steile trap afdalen tot voorbij een waterval en dan weer iets omhoog tot de poort van het gebouw. Naast een aantal mooie ruimtes met beelden, thanka’s andere relieken wordt je gewezen op de plaats waar de mythische tijger op de uitkijk lag terwijl Guru Rinpoche in de grot aan het mediteren was. Afhankelijk van de tijd die we besteden in Tigers Nest zullen we halverwege de afdaling in het restaurantje lunchen. We overnachten weer in Paro.

3250M

Paro via Drugyel Dzong en Shana naar Thongo Samba (4-5 uur lopen)

Dag 5

Vandaag beginnen we met de eigenlijke trektocht. Eerst per busje naar het eind van de weg bij het vervallen Drugyel Dzong. Dan is het nog ongeveer 15 km verder tot het dorpje Shana. Hier wachten de paarden en de paardenmannen. Alles wordt opgeladen en we gaan lopen. Voor de middag is de vallei open en we passeren dorpjes en landerijen. Na de lunch wordt het wat minder bewoond met nog maar hier en daar een eenzame boerderij. De paden worden nu smaller en over boomstronken en langs de rivier kronkelt het pad omhoog en omlaag. Het zonlicht wordt prachtig gefilterd door het veelkleurige (in de herfst) bladerdak. Nu en dan steken we de rivier over, over een brug. Als het heeft geregend veranderen de paden in ware modderpoelen. Ik moet er niet aan denken hier in het regenseizoen te moeten lopen. We slapen vanavond op een opengekapte plek midden in het bos. Het is wat werk om een goede plek te vinden voor de tenten. Wel een mooie plek voor een kampvuurtje. Het wordt nu we boven de 3000 meter zijn gekomen ’s avonds al wel koud.

3750M

Thongo Samba naar Heysi Thanka (4 uur lopen)

Dag 6

De ups en downs worden nu wat hoger en de wanden langs de rivier wat steiler. Het bos is prachtig en oer. Mossen, varens, omgevallen boomstammen, watervallen, rotsblokken, grotten, lianen en zwarte poelen. Daar waar de rivier een grote bocht maakt naar het noorden staat er op een stukje open veld een boeddhistisch bouwwerkje: een stupa. Het is de verbeelding van de kosmos met vierkanten en cirkels in verschillende lagen met allen hun eigen symboliek. Van hier heb je ook een mooie blik op de Chomolhari. Aan het eind van de wandeldag stijg je nog wel een paar honderd meter. Je passeert een legerkamp en een gebruikelijke kampeerplaats maar wij kiezen voor een iets hogere zodat de overgang naar 4000 meter morgen wat makkelijker is. We kamperen op een grote open plek waar je goed om je heen kunt kijken. Het blijkt dat de omringende bergen al veel hoger zijn dan waar je gisteren stond.

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9
4094M

Heysi Thanka naar Jangothang (3 - 4 uur lopen)

Dag 7

We doen het rustig aan. Hier steeds hogerop in de vallei is wat meer bewoning. We komen door het kleine dorp Soe. Hier en daar wordt een huis gebouwd en er is ook al een klein schooltje waar we van harte welkom zijn om rond te kijken en foto`s te maken. De mensen zijn in de weer met yaks die hier in grote getale aanwezig zijn. Het pad loopt heel geleidelijk omhoog maar de hoogte ga je vandaag goed voelen. Het kamp is op de plaats bij de ruïne van een oude Dzong en bij een chörten (stupa). Je bent vlakbij de oostwand van de Chomolhari I die met z’n 7300 meter een dikke 3000 meter boven je uittorent. Hier wordt het ’s nachts al echt koud en zeker in het najaar moet je rekening houden met temperaturen van ver onder het vriespunt (-10ºC).

4094M

Jangothang rustdag/acclimatiseren/excursie(s)

Dag 8

Vandaag wordt het kiezen: luieren in het kamp: boekje lezen, de was doen en een beetje rondkruipen of een tocht in de omgeving maken. We kunnen er 2 aanbevelen. De eerste leidt je aan de overkant van de rivier naar 2 meren waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op de witte toppen van de Himalayaketen westelijk van je. De tweede tocht gaat naar een uitzichtpunt van misschien wel de spectaculairste berg in de omgeving: de Jichu Drake. Beide tochten duren ongeveer 4 uur en brengen je op een hoogte van ongeveer 4400 meter, een mooie extra acclimatisatie impuls.

4005M

Jangothang-Lingshi over de Nyele La (over 4831 meter, 6 u lopen)

Dag 9

Je zou kunnen zeggen dat tot hier de trek nog enigszins beschaafde trekken had: de kampeerplaatsen zijn goed verzorgd, de paden vertonen tekenen van onderhoud en er is enig verkeer. Je kunt zien dat er meer toeristen komen. Wanneer we Jangothang achter ons laten heb je het gevoel van de gebaande paden af te gaan. Het is ook een dag waarop we voor ’t eerst op deze reis een echte pas oversteken. Na 20 minuten steken we de brug over en begint een steile stijging van een 150-200 meter naar de volgende vallei. De wereld ligt er verlaten bij. Hier komen we in het gebied waar de blauwschapen zich thuis voelen. We zien vast een of meerdere kuddes grazen tegen een bergwand. Het landschap wordt dramatischer met verre valleien en grazige en droge vlaktes beneden je. De rivier meandert door de valleibodem en het is her en der drassig. Na een tijdje heel geleidelijk omhoog te zijn gelopen zien we de pas voor ons opdoemen. Het is nog een flink stuk omhoog zigzaggend over zanderige paden. De kuddes yaks die hier soms naar beneden denderen zullen ongetwijfeld grote stofwolken veroorzaken. Op de top van de pas kan het hard waaien. Het is een trekgat waar de gebedsvlaggen van de stokken waaien. Als je terug kijkt zie je een fantastisch bergpanorama: op de voorgrond de Tserim Kang met direct daarachter de Jichu Drake en de twee toppen van de Chomolhari. De grens met Tibet is hier heel dichtbij, op een zeker punt niet meer dan 4 kilometer. Het brede pad slingert langs de kale bergwanden rustig naar beneden. Na een paar uur zie je de Dzong van Lingshi boven op een heuveltop. Lingshi is een behoorlijk dorp met een regiofunctie: er is een school en een hospitaaltje en er kan worden getelefoneerd. Wij kamperen ruim voor het dorp op een rustige plek aan de rivier met alleen maar mooie natuur om ons heen.

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12
3868M

Lingshi naar Chebisa (4 uur lopen)

Dag 10

Dit is in principe niet een dag met grote hoogteverschillen. Dan eens een paar honderd meter omhoog en daarna weer omlaag. Qua conditie stelt het allemaal niet zoveel voor maar het is een heel interessante dag met name omdat we ook langs twee kleine maar hele authentieke dorpjes komen. Temidden van de uitgestrektheid van de prachtige bergwereld liggen verscholen in 2 afzonderlijke kleine zijvalleien de dorpjes Goyok en Chebisa. In dat laatste dorpje slaan we ons kamp op zodat we echt goed kunnen kennismaken met het dagelijks leven hier in deze uithoek van de wereld. De mensen zijn heel vriendelijk en open en je mag gewoon overal aan meedoen. Het is een paradijselijke plek zo lekker in de zon uit de wind en een glasheldere zilveren stroom slingert dwars door het dorp zo rechtstreeks van onder de waterval vandaan.

4184M

Chebisa naar Shakyapasang (4 - 5 uur lopen)

Dag 11

Als we Chebisa hebben verlaten beginnen we aan het meest verlaten deel van de trek. Het is nu 4 dagen lopen naar het eerst volgende dorp namelijk Laya. De natuur is overweldigend vooral doordat je bijna nergens ingrijpen van de mens ziet. Eindeloze valleien en zijvalleien. In de dalen bedekt met oerbossen en hogerop zie je de glinsterende stroompjes naar beneden slingeren, soms onderbroken door een rechte streep van een waterval. Zigzag omhoog gaat het naar een hooggelegen pad dat uiteindelijk op het hoogste punt de Gombu La over een kam leidt. Geleidelijk aan dalen we weer af in de grote vallei met aan het eind sneeuwtoppen en zwarte rotswanden waar de watervallen vanaf springen.

4150M

Shakyapasang via Jare La naar Robluthang (over 4705m, 6 uur lopen)

Dag 12

Vanaf de lage kampeerplaats in het dal met de meanderende rivier klimmen we weer een paar honderd meter omhoog. Vervolgens contouren we over plateautjes en langs rotswanden in een paar uur naar de volgende pas, de Jare La. Vanaf de Jare La zie je dat de achterliggende bergen als Jichu Drake steeds verder weg raken terwijl nieuwe hoge toppen dichterbij komen. De meest opvallende zijn de Great Tiger Mountain en de Masagang. Na de Jare La dalen we trapsgewijs weer af tot aan de rivier. Hier staan soms nog wat geïmproviseerde tenten van nomaden voor wie het een goed gebied is om de yaks te laten grazen. Onze kampeerplaats ligt op een mooi uitzichtpunt tussen de rotsen iets verder en weer wat hoger aan de overkant van de rivier. Dat maakt het makkelijker voor morgen als we de hoogste pas op het traject oversteken.

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15
4139M

Robluthang naar Limithang (pas: 5003m, 6 uur lopen)

Dag 13

Dit is een echte topdag op deze trektocht. Het gebied is hoog en verlaten en de kans op het zien van blauwschapen is groot. De dalbodem is bedekt met natte grasbobbels terwijl de flanken van de bergen vrij droog zijn met weinig vegetatie. Hier en daar verwijdt het dal zich zodat er grote vlakke plaatsen ontstaan met prachtige rotsformaties en watervallen. Het laatste stuk naar de pas is vrij steil zoals gewoonlijk maar nergens is het echt moeilijk of technisch. Lange stuken loop je nu op hoogte met steeds die overweldigende uitzichten op de Himalaya die zich links en voor je uitstrekt tot aan de verre horizon. Als je ergens een gevoel van ruimte wil beleven dan is het hier wel. Langzaam maar zeker dalen we weer af in de volgende vallei en we kamperen op een spectaculair mooie plek dichtbij de voet van de Great Tiger Mountain, daar waar de bossen weer beginnen.

3819M

Limithang naar Laya (3-4 uur lopen)

Dag 14

Vandaag lopen we door prachtige bossen naar het grote dorp Laya. Eigenlijk is het een verzameling van klein kernen van 5 tot 20 huizen. Het pad gaat omhoog en omlaag en we kamperen uiteindelijk ergens midden in de bewoning achter een boerderij. We maken kamp voor de lunch zodat je de hele middag in het dorp kunt ronddwalen om het kloostertje te bekijken of het schooltje of zomaar wat mensen te ontmoeten en te kijken hoe het leven zich hier afspeelt. Overal lopen yaks rond en de mensen zijn erg toegankelijk en open en ze laten zich graag fotograferen.
Laya is een bewoond gebied met een aantal dorpskernen. Er is een schooltje en een klooster en er zijn prachtige middagwandelingen te maken. Maar het leukst is het om het gewone dorpsleven eens rustig te bekijken. Het contact met de mooie open mensen is makkelijk en direct. Wat hebben zij een andere kijk op de wereld dan wij (letterlijk).

3257M

Laya naar Koina (4 - 5 uur lopen)

Dag 15

Vandaag begint het laatste traject van onze trek. De yaks worden weer vervangen door paarden en na het ontbijt vertrekken we uit dit toch wel bijzondere dorp. Nadat we zijn afgedaald naar de dalbodem komen we op een 3-sprong. Linksaf gaat het pad naar de Masagang. Wij slaan rechtsaf richting bewoonde wereld. Hier is ook een politie/legerpost die de trekkingdocumenten controleert. Het pad voert je nu door een zeer smal maar bosrijk stuk van de vallei met hoge wanden, net naast de rivier. Een half uur verderop zie je de afslag naar de “snowmantrek” naar het oosten en omhoog. Na een paar uur kom je bij de plaats Koina. Kamperen is hier onmogelijk vanwege een dikke laag permanente modder. Gelukkig is er een huis waar we een primitief onderkomen vinden. Mochten er nu meer groepen onderweg zijn dan kunnen we er ook voor kiezen ongeveer een uur voor Koina te gaan kamperen aan de steile oevers van de rivier.

+
Dag 16
+
Dag 17
+
Dag 18
2756M

Koina via Bale La naar Ghasa (over 3800m, 6 uur lopen)

Dag 16

Een groot deel van de dag lopen we langs de rivier in een vrij smal dal. De steile hellingen zijn begroeid met dichte gemengde bossen. Het pad is vaak modderig maar veelal wat verbeterd door het aanbrengen van overdwars gelegde palen. De Bale La bestaat uit een aantal overschrijdingen van de schouders van de berg. Het is niet moeilijk maar wel veel stijgen en dalen door de mooie wouden met hier en daar mooie doorkijkjes naar de besneeuwde toppen. Het laatste uur daal je af in de vallei van Ghasa. Van bovenaf zie je de opvallende Dzong mooi afgetekend tegen een witte bergtop. Ghasa is het bestuurlijke centrum van het hele noordelijke gebied en de Dzong is het enige in Bhutan dat nog niet met een weg verbonden is met de rest van het land. We kamperen midden in het dorp en er zijn winkeltjes. Je bent nu echt weer in de bewoonde wereld.

1242M

Ghasa naar Punakha

Dag 17

De laatste dag is het afdalen en uitlopen naar de weg. Daar worden we opgehaald door een busje dat je wegbrengt naar het hotel in Punakha. Punakha is de winterresidentie van de regering. Het ligt een stuk lager dan Thimpu en het is er veel warmer.

Punakha ligt aan de samenstroming van de Mo en Po Chu, ofwel de moeder- en vaderrivier. Vlakbij dit punt light het imposante Dzong van Punakha. We hebben ruim tijd om dit mooie klosster-fort te bezoeken. Binnenpleinen, hoge traditionele gebouwen met prachtige Tibetaans Boeddhistische muurschilderingen.

2334M

Punakha naar Thimpu

Dag 18

In de ochtend rijden we naar Thimpu waar we vroeg in de middag aankomen. Je hebt dan nog de hele midag om deze stad beter te leren kennen. Thimpu is een charmante hoofdstad. Het verkeer is rustig en de rivier die er doorheen stroomt is bijzonder schoon met helder doorzichtig water. Je kunt met de gids mee om een aantal bezienswaardigheden te bezoeken of natuurlijk ook op eigen gelegenheid de stad ingaan. Je kunt de grote Dzong bekijken, naar een Tibetaans Medisch centrum, er is een leuke markt en ook de bedrijfjes die de prachtig gekleurde doeken maken zijn leuk om te bezoeken.

De Dzong van Punakha is 1 van de 3 mooiste van Bhutan. Het is de winterresidentie van de regering. Over en brede overkapte brug kom je op het voorterrein. Daarna leidt een steile trap je naar de eerste binnentuin. Overal wandschilderingen en hoge muren van tempels en regeringsgebouwen. Door gangen, over trappen en door tuinen ga je steeds verder het gebouw binnen. Aan het eind is er een grote tempel met metershoge afbeeldingen die het leven van Boeddha voorstellen.
’s Middags rijden we over de pas naar Thimpu waar we de laatste nacht in Bhutan doorbrengen.

+
Dag 19
+
Dag 20
+
Dag 21
2334M

Thimpu verblijf

Dag 19

Vandaag nemen we de tijd om deze kleine hoofdstad eens goed te bekijken. `s Morgens nemen we je mee langs de belangrijkste “highlights” van Thimpu. `s Middags kun je dan op eigen gelegenheid nog eens rustig verder kijken en je voorbereiden op de reis naar huis.
Tijdens de reis in het najaar vindt hier op deze dag het Chomolhari Mountainfestival plaats, wat ook leuk is om bij te wonen.

Thimpu-Paro-Delhi

Dag 20

’s Morgens bij tijds op. De bus staat klaar om je in ongeveer 1 uur naar het vliegveld in Paro te rijden. De geplande vertrek tijd is ‘s morgens. Na het opstijgen glijden de Himalayareuzen van Bhutan en Oost Nepal weer aan je voorbij. Je laat nu de Himalaya achter je en de trektocht in Bhutan wordt weer een droom waar je nog vaak aan zal terugdenken. In Delhi is het dan nog lang wachten voordat je kunt instappen op de vlucht naar Amsterdam.

Delhi naar Amsterdam

Dag 21

Net na middernacht stijg je op en 7-8 uur later land je op Schiphol, waar het dan net dag begint te worden.

Bhutan | Lingshi-Laya trektocht Prijzen/Data


Zekerheden in Bhutan
Hoewel door de hoge dagprijs de verwachtingen hoog zijn gespannen en wellicht de suggestie wordt gewekt dat er niets fout kan gaan in Bhutan, willen wij  toch ook hetvolgende onder jullie aandacht brengen, om de realiteit niet uit het oog te verliezen. Natuurlijk zijn de hotels, de aandacht en verzorging fantastisch en bovengemiddeld naar Himalaya maatstaven maar er zijn ook een aantal aandachtspunten, aangezien je toch in een ontwikkelingsland bent ergens midden in de Himalaya.

1) de kloosterfestivals: Dromche’s en Tsechu’s.
Ongeveer 1 jaar van te voren wordt er door de ABTO (Association of Bhutanese Tour Operators) een lijst opgesteld van data van kloosterfestivals. Deze data worden gegarandeerd voorzover het festivals betreft die door de overheid worden georganiseerd. Voorbeelden daarvan zijn de festivals in Paro en Thimpu. Festivals in verder afgelegen plaatsen worden georganiseerd oor lokale authoriteiten. De data van deze festivals zijn nog wel eens onderhevig aan veranderingen zodat je in een enkel geval voor de onaangename verrassing komt te staan dat een festival ineens niet plaatsvindt. In dat geval zal de lokale touroperator de tourist compenseren door het aanbieden van een dans- en muziekvoorstelling die speciaal voor die groep wordt georganiseerd.

2) DRUK AIR, de Bhutanese luchtvaartmaatschappij, die de vluchten verzorgd naar en van Paro, Bhutan, heeft soms door slechte weersomstandigheden en de moeilijke aanvliegroute nog wel eens vertraging. Mocht een deelnemer daardoor een dag in Bhutan missen, dan wordt deze dag door de Bhutanese authoriteiten terugbetaald. Wij, als Snowleopard houden in de programma’s ook rekening met mogelijke vertragingen, zodat in ieder geval de trekking niet in gevaar hoeft te komen.

3) paarden, yaks
In Bhutan wordt de bagage steeds gedragen door paarden of yaks. Op de Snowman trek moet op verschillende plaatsen van dieren worden gewisseld. Dat komt door terrein omstandigheden maar ook doordat in sommige valleien door de lokale bewoners moeilijk wordt gedaan als paarden- of yakdrijvers uit andere valleien door hun gebied willen trekken. In een enkel geval kan dat aanleiding geven tot het volgen van een andere route dan van te voren aangegeven. Snowleopard, de lokale touroperator en de lokale horse/yakcontractor zullen er alles aan doen om alles zo veel mogelijk volgens planning te laten verlopen en als dat niet kan om een zo goed mogelijk alternatief aan te bieden. Andere redenen waardoor een trek soms anders verloopt dan verwacht zijn weersomstandigheden, sneeuwomstandigheden, aardverschuivingen en het al dan niet weggeslagen zijn van een brug op het moment dat wij daar aankomen.

Alle vermeende schade voortkomend uit bovenstaande kan niet op Snowleopard worden verhaald omdat dit hoort bij de aard van het land en omdat we er met deze publicatie vanuit gaan dat mensen die een reis naar Bhutan boeken met deze omstandigheden rekening houden.


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


  • Alle hotelovernachtingen in Bhutan op basis van tweepersoonskamers
  • Alle maaltijden in Bhutan
  • Alle transfers en verder binnenlands vervoer
  • Engelssprekende lokale gids
  • Visumkosten Bhutan
  • Nederlandse reisbegeleider vanaf 11 deelnemers (bij 4 t/m 10 deelnemers wordt de groep begeleid door een Engelssprekende Bhutanese gids)
  • Voorbereidingsbijeenkomst
  • Visum Bhutan
  • Co2-compensatie gehele reis
  • Reserveringskosten
  • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
  • Bijdrage Calamiteitenfonds
  • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
  • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
  • Overnachtingen in tweepersoonstenten
  • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
  • Eettent, tafels & stoelen.
  • Kok, keukenjongens
  • Paarden (voor bagagevervoer trektocht: max 12 kg per persoon)
  • Algemene medicijn- / EHBO-kit
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
  • Retourvlucht Schiphol via Kathmandu of Delhi naar Paro v.v. (uiteraard boekbaar via ons)
  • Evt. toeslag eenpersoonstent € 60
  • Evt. overnachting op de luchthaven van Delhi: extra kosten € 85,-- p.p.p.n. op basis van tweepersoonskamer.
  • Evt. toeslag eenpersoonskamer €250
  • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
  • Alle entrees in Bhutan
  • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
  • Vervoer naar en van Schiphol
  • Fooien begeleidingsploeg afhankelijk van de groepsgrootte € 85 - € 100 p.p.
  • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
  • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
  • Vaccinaties

Bhutan | Lingshi-Laya trektocht files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

Uw visum wordt voor je geregeld.



Algemene reisinformatie
Algemene reisinformatie

Volgt





Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!