Everest Marathon (lodge)

Everest Marathon Lodge Tenzing Hillary Nepal | Snow Leopard
Niveau

Uitdagend
Technisch
Reisduur
22 dagen
Hoogste punt
5357m
Aantal loopdagen
15 dagen
Overnachting in
lodges
vanaf € 2795,-
Tenzing Hillary Everest Marathon (lodge)

Wij organiseren jaarlijks de ultieme runner’s high voor hardlopers!
Op 29 mei wordt elk jaar de Tenzing Hillary Everest Marathon (en halve marathon) gelopen vanuit het Mt. Everest Basiskamp op 5357 meter hoogte naar Namche Bazar op 3450 meter.
Op deze datum in 1953 stonden Tenzing Norgay en Sir Edmund Hillary voor het eerst op de top van de hoogste berg ter wereld. Sinds het 50 jarig jubileum in 2003 wordt deze marathon elk jaar georganiseerd.

Tijdens de trektocht naar het Everest Basiskamp, startpunt van deze marathon, wordt er overnacht in lodges (behalve in het Everest basiskamp, omdat er daar geen lodges zijn) 
Wil je tijdens de trektocht kamperen en dus overnachten in tenten, zie dan de andere pagina (let op: deze heeft ook een andere vertrekdatum en reissom)

  • Trektocht naar Mt. Everest basiskamp
  • Uniek decor om een Marathon of halve Marathon te lopen
  • Ook niet hardlopers kunnen mee! (vraag naar reisschema)
  • Marathon start in Everest Basiskamp op 5357 m hoogte!
  • Jaarlijks gegarandeerd vertrek!

Reis in beeld

Everest Marathon (lodge) dag tot dag


Reisschema (voor hele marathon, kamperen)
01. Vlucht A’dam – Kathmandu (Evt. eerder vertrek mogelijk)
02. Aankomst in Kathmandu, transfer naar hotel
03. wedstrijd meeting, rijden naar Ramechap
04. Vlucht Ramechap – Lukla, lopen naar Phakding 2-3 uur (2866 m)
05. naar Namche Bazar 6uur (3450 m)
06. acclimatisatie/rustdag Namche Bazar (3450 m)
07. lopen naar Khumjung (ca. 2 uur m 3970 m)
08. via Thyangboche naar Deboche 4-6 uur (3800 m)
09. Deboche naar Dingboche 5-7 uur (4410 m)
10. acclimatisatie/rustdag Dingboche (4410 m)
11. Dingboche naar Lobuche 5-6 uur (4950 m)
12. Lobuche naar Gorak Shep 3  uur (5150 m)
13. vanuit Gorak Shep mogelijkheid van beklimming van Kala Pattar 2-3 uur (5545 m), doorlopen naar Everest Basiskamp (ca. 2 uur, 5357 m)
14. Rustdag in Everest Basiskamp
15. MARATHON van Everest BC naar Namche Bazar
16. Namche Bazar naar Monjo (of Phakding) 2 uur (2900 m)
17. Monjo naar Lukla 5 uur (2750 m)
18. Vlucht van Lukla naar Kathmandu
19. Reservedag voor terugvlucht/vrije dag in Kathmandu
20. Vlucht Kathmandu naar Nederland (later vertrek is aan te bevelen!)
21. Aankomst in Nederland

Dag tot dag beschrijving (Voor de hele marathon & lodge!)

14 mei: Amsterdam – Kathmandu
U vertrekt vanuit Nederland of België naar Kathmandu. Wegens het tijdverschil komt u daar de volgende dag aan.

15 mei: Kathmandu
Aankomst Kathmandu en transfer naar het Shanker hotel.

16 mei: Kathmandu
Wedstrijd meeting. Tevens kan op deze dag de bagage, die niet mee gaat op de trekking, in de locker room van het hotel worden gebracht. Hierna vertrekken we naar Ramechap

17 mei: Ramechap – Lukla – Phakding
Vanuit Ramechap vliegen we naar Solu Khumbu, het Everest-gebied. De toppen van de Langtang, Jugal en Rolwaling Himal trekken aan het oog voorbij en na ongeveer 45 minuten landen we op de spannende landingsbaan van Lukla.

Het pad naar het ‘Dak van de Wereld’ begint met een afdaling naar de Dudh Kosi (= Melkrivier). Onderweg passeren we gebedsmolens, gebedsmuren en rotsblokken die kleurig versierd zijn met spreuken en gebedsvlaggen. We kamperen in Phakding, met zijn eerste lange hangbrug over de rivier. (3 uur, 2650 m)

18 mei: Phakding – Namche Bazar
Het pad langs de Dudh Kosi loopt ‘Nepali flat’ en voert over verschillende hangbruggen. Bij Jorsale is het toegangshek van het Sagarmatha National Park, dat beroemd is vanwege zijn flora en fauna. Bij de checkpost wordt de permit gecontroleerd en betaalt de Sirdar de national park fee. Hoog boven het dal uit torenen de eerste sneeuwbergen (Kusum Kanguru en de Tamserku) op. Direct na de laatste hangbrug begint de steile klim van 600 meter naar Namche Bazar.

Bij helder weer hebben we op een hoekje van dit schitterende bospad misschien een eerste blik op de verre Mount Everest! Na de vele haarspeldbochten toch nog onverwacht bereiken we het drukke, maar gezellige marktplaatsje Namche Bazar. (6 uur, 3450 m)

19 mei: Namche Bazar
Vandaag hebben we een acclimatisatiedag in Namche Bazar. In en rondom Namche Bazar is voldoende te bezichtigen, zoals: de Tibetaanse (zaterdag)markt bij de stupa, souvenirwinkels, bakkerijen, het Sherpa-museum (met expositie over de klimgeschiedenis van de Mount Everest) en het National Park Headoffice (met expositie). Wie de Mount Everest en het verdere verloop van de tocht wil zien zonder ver te stijgen, maakt een kans bij het National Park Headoffice (achter het legerkamp).
Natuurlijk bestuderen we in Namche het finish terrein alvast.

20 mei: korte wandeldag naar Khumjung, ong 3 uur (3.740 m)

21 mei: Namche Bazar – Thyangboche – Deboche
In de ochtend kan er vanaf het brede, gemakkelijke pad volop genoten worden van de uitzichten op de Ama Dablam en de kolossale Nuptse-Lhotse-wand waar de top van de Mount Everest nog net bovenuit steekt. Ook de kam waarop het Thyangboche-klooster ligt, is al van veraf zichtbaar. Het pad duikt weer in de diepe, beboste kloof van de Dudh Kosi. Na de lunch wacht ons nog de twee uur durende klim naar het Thyangboche-klooster door prachtige bossen. We kamperen hier of bij het minder bekende vrouwenklooster van Deboche, dat niet op vijf, maar op zes uur lopen ligt. (6 uur, 3800m)

22 mei: Deboche – Dingboche
Het bospad daalt af naar de rivier, die zich door een smalle kloof perst. Over een spannende hangbrug lopen we naar de overkant. De Ama Dablam wordt steeds dominanter. We stijgen daarna geleidelijk boven de boomgrens uit. De lunch zal genuttigd worden in Pangboche. In het klooster van dit Sherpa-dorp werd een heuse yetiscalp bewaard, maar deze is helaas gestolen.
In het kale landschap voorbij Pangboche wonen nog maar weinig mensen permanent. In de zomer grazen er yaks. Pheriche is een klein dorp met enkele lodges en de kliniek van de Himalayan Rescue. We kamperen in Pheriche of het nabijgelegen Dingboche (7 uur, 4410 m)

23 mei: Dingboche
Deze dag is te gebruiken als een rustdag en/of acclimatisatiedag. Wie zich goed voelt kan een schitterende wandeling maken richting Chhukhung in de Imja-vallei, om de hoek van Ama Dablam. Dit dal is omsloten door prachtige ijswanden en met helder weer is het uitzicht op Lhotse en Makalu vanuit dit dal fantastisch! De route loopt onderlangs de kolossale Lhotse-Nuptsewand (4-5 uur heen en weer).

24 mei: Dingboche – Lobuche
De dag begint adembenemend mooi. De vlakte die we oversteken wordt omringd door hoge bergen en de struiken zijn bedekt met een laagje rijp. Uiteindelijk gaat het pad omhoog en loopt verder over de morenen van de Khumbu-gletsjer. De omgeving is ruig en ontzagwekkend; een mens in deze omgeving is een nietig wezen en het is een bijzondere gewaarwording om dat te ontdekken. We overnachten in het koude Lobuche, op de zijmorene van de Khumbu-gletsjer. (5-6 uur, 4950 m)

25 mei: Lobuche – Gorak Shep
Vanuit het kamp steken we eerst een zijarm van de Khumbugletsjer over. Na twee uur lopen wordt Gorak Shep (5150 m) bereikt, waar Kala Pattar goed te zien is. Het lijkt een makkelijk te beklimmen heuvel, maar schijn bedriegt want op 5000 meter hoogte is geen enkele klim meer makkelijk! (3 uur, 5150 m).

26 mei: Gorak Shep (Kala Pattar)
Voor de goed-geacclimatiseerden staat vandaag het hoog(s)te punt van deze tocht op het programma: de Kala Pattar, 5545 m.
Uiteindelijk na ongeveer 1,5 à 2 uur klimmen wordt de top bereikt. Deze beproeving wordt dubbel en dwars beloond met een magnifiek en overweldigend uitzicht van 360 graden. Natuurlijk wordt de blik het eerst getrokken naar de Mount Everest en de Khumbu-ijsval met daarnaast de Nuptse. Maar ook fraaie bergen als de Pumori en de Ama Dablam blijven de aandacht opeisen.
Wie liever lekker wil uitrusten en energie wil besparen voor de marathon, kan ook vanuit het kamp genieten van de prachtige uitzichten op de Mt. Everest, Nuptse, Pumori en de vele andere sneeuwreuzen.

27 mei: Gorak Shep – Everest basecamp
Over morenen en langs ijstorens lopen we naar het basiskamp. Het pad is niet altijd even duidelijk meer. De top van de Mount Everest is vanuit het basiskamp niet te zien, maar de formaties van de Khumbu-ijsval zijn bijzonder indrukwekkend. (2-3 uur, 5357 m)
Niet-lopers keren vandaag terug naar het lager gelegen Somara.

28 mei: Everest Basecamp
Rustdag in het Everest Basecamp. Niet-lopers keren vandaag terug in Namche Bazar.

29 mei: Everest Basecamp – Namche Bazar
TENZING HILLARY EVEREST MARATHON

Om 7 uur start de race. Via vier checkpoints (Gorak Shep, Pheriche, Phunge Thanga en Namche Bazar) lopen we naar de finish in Namche Bazar. Aansluitend zal er deze avond een feestelijk diner zijn met prijsuitreiking.

30 mei: Namche Bazar – Monjo
’s Ochtends doen we lekker rustig aan, omdat de loop van eergisteren nog goed in de benen zit. Na de lunch maken we ons klaar voor de afdaling naar Monjo (ca. 2 uur, 2900 m)

31 mei: Monjo – Lukla
Over het hoofdpad van de Everesttrektocht dalen we weer helemaal af naar Lukla. Het pad is bekend van de heenweg, maar het oog vangt weer andere details op, dan op de heenweg. (5 uur, 2800m)

1 juni: Lukla – Kathmandu
Terugvlucht naar Kathmandu.

2 juni: Kathmandu
Vrije dag in Kathmandu. Shanker Hotel. Deze dag kan ook noodzakelijk zijn voor de terugvlucht van Lukla naar Kathmandu. (let op: er wordt op zicht gevlogen, bij zware bewolking kan het dus voorkomen dat men tijdelijk niet kan vliegen. houdt hier dus rekening mee met het plannen van uw intercontinentale terugvlucht!)

3 juni: Kathmandu – Amsterdam
Terugvlucht naar Nederland.

4 juni: Aankomst in Amsterdam

 

Everest Marathon (lodge) Prijzen/Data


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

14 mei t/m 04 jun 2025
Everest Marathon (lodge)
€ 2795,-

Inclusief/exclusief


  • Transfers bij aankomst+vertrek intercontinentale vlucht
  • Transfers bij aankomst+vertrek binnenlandse vlucht
  • Groepsvervoer conform programma
  • Binnenlandse vlucht(-en) incl tax
  • Hotel middenklasse obv 2-pers kamer incl ontbijt
  • Lokale briefing op bestemming
  • Reserveringskosten
  • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
  • Bijdrage Calamiteitenfonds
  • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
  • 3 maaltijden per dag
  • ALLEEN in Everest Basiskamp overnachtingen in tweepersoonstenten (incl. slaapmatje)
  • ALLEEN in Everest Basiskamp gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
  • ALLEEN in Everest Basiskamp eettent, tafels & stoelen.
  • TREKTOCHT naar Everest Basiskamp: Overnachtingen in lodges (incl maaltijden)
  • Engelssprekende Nepalese gids(en)
  • Kok, keukenjongens
  • Dragers (voor bagagevervoer trektocht: max 14 kg per persoon)
  • Alle benodigde peak en/of trekking permits, entree Conservation Area, TIMS (Tourist Information Management System)
  • Algemene medicijn- / EHBO-kit
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
  • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
  • Greenseat (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
  • Evt. toeslag eenpersoonstent
  • Evt. toeslag eenpersoonskamer
  • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas)
  • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
  • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
  • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
  • Vervoer naar en van Schiphol
  • Fooien begeleidingsploeg
  • Visum
  • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
  • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
  • Vaccinaties
  • Entree voor sights in Kathmandu zoals bijv. Durbar Square, musea en tempels (€ 1,-- tot € 5,--, Bhaktapur € 15,--)

Everest Marathon (lodge) files en detail


documenten & informatie


Visum
Visum

Alle info voor het aanvragen van een visum  https://nepal.nl/.



Algemene informatie
Algemene informatie

Download hier de achtergrondinformatie Nepal.



Download


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!