Meru & Kilimanjaro

Kilimanjaro (Northern Circuit)
Niveau

Uitdagend
Technisch
Reisduur
15 dagen
Hoogste punt
5895m
Aantal loopdagen
11 dagen
Overnachtingen op Mt Meru
hutten
Overnachtingen op Kili
tenten
vanaf € 3695,-
4 Dagen Meru & 7 dagen Kilimanjaro: Het best geacclimatiseerd naar de top!

Voor een optimale acclimatisatie en een grotere kans op het succesvol ’toppen’ van de bijna 6000 meter hoge Kilimanjaro, beklimmen we tijdens deze reis eerst de 4565 meter hoge Mount Meru.
We beginnen de reis in Arusha vanwaar we eerst richting Mount Meru* reizen, een prachtige 4-daagse trektocht. Op de top kun je in de krater kolkend lava en zwaveltorens zien!

Vervolgens maken we ons op voor het letterlijke hoogtepunt van de reis; de Kilimanjaro (Uhuru Peak: 5895m). We volgen de 7-daagse Machame route waardoor je nog beter kunt acclimatiseren en de kans vergroot dat je de top ook echt bereikt! We combineren op deze reis het kamperen op Kilimanjaro met verblijf in uitstekende hotels in de steden en hutten op Mount Meru. Mocht je na deze reis nog niet genoeg van het land hebben, dan kunnen we ook een verlenging naar Serengeti/Ngorongoro en/of bijvoorbeeld Zanzibar met haar prachtige stranden en koraalriffen organiseren.

  • Acclimatisatie tijdens 4dgs trektocht Mount Meru
  • Beklim het Dak van Afrika
  • 7dgs trektocht Kilimanjaro, rustige Machame Route
  • Zeer ervaren en succesvolle lokale staff
  • Groepen van alleen onze eigen NL/BE klanten, geen internationaal samengevoegd reisgezelschap!

Meru & Kilimanjaro dag tot dag


Een avontuurlijke reis naar een land als Tanzania kan nooit van minuut tot minuut worden gepland. Het ‘nieuwe en onbekende’ (en daarmee ook het onverwachte) zal voor ons altijd een belangrijk element blijven. Deze routebeschrijving is daarom slechts een leidraad, waarvan onderweg kan worden afgeweken.

De lokale gids beslist hoe lang de looptrajecten zijn en waar de kampen worden opgezet; indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden, zoals het weer, de dragers en de beschikbaarheid van stromend water.

Reisschema
1 Vlucht Amsterdam-Arusha, aankomst, transfer, Hotel
2 Arusha, vrije dag, Hotel
3 (Mt Meru 1) naar Miriakamba Hut 3 uur (2514 m)
4 (Mt Meru 2) naar Saddle Hut 4-5 uur (3570 m)
5 (Mt Meru 3) naar top (4566 m) – Saddle Hut – Miriakamba Hut 10 uur (2514 m)
6 (Mt Meru 4) naar Momella Gate 2-3 uur (1500 m), Hotel
7 Arusha, vrije dag, Hotel
8 (Kili 1 Machame) Machame Gate (1800 m) naar Machame Camp (3000 m), 6 uur
9 (Kili 2 Machame) Machame Camp (3000 m) naar Shira Camp (3840 m), 6 uur
10 (Kili 3 Machame) Shira Camp (3840 m) via Lava Tower (4600 m) naar Barranco Camp (3950 m), 7 uur
11 (Kili 4 Machame) Barranco Camp (3950 m) naar Karranga Camp (4000 m), 3 uur
12 (Kili 5 Machame) Karranga Camp (4000 m) naar Barafu Camp (4600 m), 6 uur
13 (Kili 6 Machame) Barafu Camp (4600 m) naar Uhuru Peak (5895 m) naar Mweka Camp (3000 m), 11+3 uur
14 (Kili 7 Machame) Mweka Camp (3000 m) naar Mweka Gate (1800 m), 3 uur. retour naar vliegveld, terugvlucht.
15 Aankomst Amsterdam

+
Dag 1
+
Dag 2
+
Dag 3
1400M

Vlucht

Dag 1

Vlucht naar Tanzania, aankomst in Arusha ’s avonds. Transfer naar hotel.

1400 M

Arusha

Dag 2

Vrije dag Arusha, waarin de stad verkend kan worden. Genieten van het zwembad bij het hotel is natuurlijk ook mogelijk. Ook is er vandaag een briefing over de vierdaagse trektocht naar Mount Meru.

2600M

Mount Meru dag 1: Miriakamba Hut

Dag 3

Mount Meru wordt vaak over het hoofd gezien (soms letterlijk vanaf de Kilimanjaro) door reizigers en klimmers omdat het ‘maar’ de vierde berg van Afrika is. Toch is de berg een beklimming meer dan waard en biedt deze een prima acclimatisatietocht voor zijn grotere broer!

 

Vroeg in de morgen ontbijt. Samen met de staf vertrekken we naar de hellingen van Mt. Meru. Een ranger en een aantal dragers zullen ons ontmoeten bij de rivier. Vanaf hier is het een relatief rustige 3 uur durende klim naar Miriakamba Hut (2600m).
Onderweg passeren we goed ontwikkelde beboste stukken. Let op de boomtoppen want je hebt kans dat je een troep van zwarte en witte Colobus-aapjes kunt zien.
Op een hoogte van 2000 meter begint de bos-zone. Als de tijd het toelaat, kan de ranger een omweg maken van 30 minuten naar een waterval die 15 minuten van het hoofdpad afligt. Hier doorkruisen we een bergstroom waar we kunnen uitrusten, vogels bekijken en wat kunnen eten. Na het passeren van deze stroom loopt het pad over in dichtbegroeid bos waar veel bloemen groeien.
We klimmen verder door het bos totdat we een enorme rots bereiken waar we weer een pauze kunnen nemen en tevens kunnen lunchen.
Na de lunch gaan we verder door het bos totdat we aankomen bij de Miriakamba Hut. In de middag hebben we ruim de tijd om de Meru-krater te verkennen. De 1500 m hoge klif rijzende naar Meru Peak overschaduwt de krater. De 3667 meter hoge aspilaar in de krater bevindt zich een uur van de Mariakamba Hut en kan alleen worden beklommen met speciale vergunning.

+
Dag 4
+
Dag 5
+
Dag 6
3570M

Mount Meru dag 2: Saddle Hut

Dag 4

De tocht van Miriakamba naar het zadel waar de Saddle Hut staat, is een relatieve korte maar steile klim door bos en moerassig terrein. Na het ontbijt laten we Miriakamba achter ons en lopen we kort over een vlakte voordat we het bos ingaan. Hier beginnen we aan de steile klim tussen met mos begroeide bomen en wilde bloemen. Kijk uit waar je loopt tijdens deze klim want er liggen buffeluitwerpselsen en naast het spoor staan soms pilaren van bijtende legermieren.
We bereiken een kleine open plek in het bos en komen aan op een bergkam die de Elephant Ridge wordt genoemd. Op een heldere dag is er hier schitterend uitzicht over de omgeving. We houden een korte pauze voordat we verder gaan met de klim door drassige bosjes en heide struiken. Hogerop wordt de bodem zandiger en droger en lopen we in een heel andere vegetatiezone. We bereiken de Saddle Hut voor de lunch en kunnen ‘s middags een paar uur relaxen in de zon. Degenen met extra energie kunnen naar de top van de Kleine Meru (3820 m) wandelen voor wederom een adembenemend uitzicht. Op een heldere dag kun je uitkijken over de Rift Vallei, de bossen van Arusha National Park en de Kilimanjaro! De rondtocht neemt 1 á 2 uur in beslag en is prachtig om voor zonsondergang te ondernemen.

4565M

Mount Meru dag 3: TOP, Saddle/Miriakambu Hut

Dag 5

Na het vroege ontbijt beginnen we met de beklimming van Mt. Meru, waarvan de hoofdtop de naam Socialist Peak draagt. De tocht begint met een steile klim naar Rhino Point (3800 m), dat we rond zonsopgang bereiken. We dalen iets af en na een klein stenen bruggetje lopen we een tijdje op en neer over een mix van steen- en zandpaden.
Soms zal je op het pad over grote stenen moeten klauteren. We bereiken het midden van de bergkam. Dit deel van de beklimming zal een probleem opleveren voor mensen met hoogtevrees. Er zijn steile afgronden aan beide kanten van het pad en je moet blijven uitkijken waar je loopt.
Uiteindelijk bereiken we de rand van de krater en we klimmen over de kraterrand naar Socialist Peak, de hoofdtop van Meru. De tocht naar de top gaat langzaam vanwege het zandpad, maar ook de hoogte zal zich laten gelden. Het uitzicht vanaf de top maakt veel goed! De krater, aspilaren, Kilimanjaro, de wolkenformaties en het omliggende bos van het National Park strekken zich voor ons uit. Na de fotosessie is het tijd om wat te eten en te drinken alvorens aan de afdaling te beginnen. We dalen af naar de Saddle Hut of nog verder naar de Miriakamba Hut.

1400M

Mount Meru dag 4

Dag 6

We dalen af naar Momella Gate vanaf de Saddle of de Miriakamba Hut. De afdaling
gaat snel, al moeten we op het vochtige pad alert blijven. We passeren eerst het drassige gebied, daarna het bos en uiteindelijk bereiken we het open grasland. Hier is de kans groot dat we wilde dieren zien.
Bij Momella Gate aangekomen, ontvangen we een certificaat voor het bereiken van de top van Mount Meru bij de incheckbalie van het park. Het transport zal klaar staan voor de transfer naar het hotel. In het hotel kunnen we nagenieten van de beklimming van Mount Meru en vooruitkijken naar de volgende beklimming: de Kilimanjaro!

+
Dag 7
+
Dag 8
+
Dag 9
1400M

Moshi vrije dag, briefing Kili

Dag 7

Ontspannen in het hotel. Ook krijgen we vandaag de briefing over de Kilimanjaro beklimming.

3000M

Kilimanjaro Machame dag 1: Machame camp

Dag 8

We zullen de Kilimanjaro beklimmen via de Machame-route. Er staan geen hutten langs de Machame-route, dus we overnachten in tenten. Deze route is fysiek wel iets (maar niet veel) lastiger. Het voordeel is echter dat je door een veel mooier en meer gevarieerd landschap wandelt; en er minder mensen zijn dan op de Marangu en Rongai routes.
’s Avonds worden we voorgesteld aan onze gids, die ons een korte uitleg geeft over de route die we gaan volgen. Nadat we onze rugzak hebben klaargemaakt gaan we slapen. Onderweg naar Moshi zien we de volgende morgen Kilimanjaro steeds dichterbij komen.

Van Machame gate (1800 m) naar Machame kamp (3000 m).

Vanuit Arusha vertrekken we vroeg richting Machame Gate. Aan de gate staan de dragers, gidsen en koks al te wachten. Twee van onze gidsen lopen steeds respectievelijk aan de kop en staart van onze groep. Het landschap is spectaculair en je zou zelfs apen en kleine vogels kunnen zien. Geleidelijk evolueert dit naar echt regenwoud: hoge bomen met mos begroeid en veel boomvarens. De bodem kan nogal modderig zijn. Na een goede 6 uur lopen bereiken we de Machame hut op 3000 meter hoogte. Die hut is een gebouw waar de gids en jezelf worden geregistreerd; Slapen wordt in tenten gedaan (die intussen reeds door onze dragers zijn opgezet).
Bij aankomst was het nog zo’n 10°C, maar het wordt snel frisser. Als vieruurtje krijgen we van onze koks koffie, thee en warme choco met vers gepofte popcorn aangeboden, als avonddiner krijgen we zelfs een maaltijd met frietjes! Bij helder zicht kun je in de nacht de eerste glimp van de Klilimanjaro opvangen.

3840M

Kilimanjaro Machame dag 2: Shira camp

Dag 9

Bij het ontwaken was het nog tamelijk fris (zo’n 5°C), maar in de loop van de dag wordt het aangenaam warm en zonnig (19°C). Rond half negen beginnen we aan onze tocht, eerst door heide, later door een meer schaars begroeid landschap waarbij we de eerste heidebomen ontdekken. Afhankelijk van de tijd van het jaar, staan hier diverse bloemen in bloei. De Kameleon is zelfs te spotten. Op mooie uitzichtsrotsen kan het indrukwekkende landschap met daarachter de Kilimanjaro bekeken worden. Na 6 uur wandelen bereikten we de Shira campsite op 3840 meter hoogte, waar we een prachtig zicht hebben op de Kibo peak. Die Kibo Peak, met als top Uhuru Peak (5895 m), is de hoogste van de 3 kraters van de Kilimanjaro (de twee andere kraters zijn Shira Plateau (3840 m) waar we ons op dat moment bevinden en Mawenzi Peak (5149 m)). Doordat het na zonsondergang zeer snel kouder wordt, kropen we al voor 20.00 uur in onze slaapzak.

+
Dag 10
+
Dag 11
+
Dag 12
3950M

Kilimanjaro Machame dag 3: via Lava Tower 4600m Barranco camp

Dag 10

Net als de vorige dag vertrekken we rond 08.30 uur. We maken een omtrekkende beweging rond Kibo Peak vanuit het zuidwesten naar het zuidoosten. Dit wordt een echte acclimatisatiedag(van 3840 meter tot 4600 meter en terug dalen tot 3950 meter) .
De route gaat opnieuw door een indrukwekkend steppe landschap met mooie vergezichten.
Op een aangegeven splitsing kiezen we de Arrow-route, die voert over de Lava Tower.
De dragers en de kok nemen de lagere Barranco-route. Beide routes komen opnieuw samen in de afdaling richting de Barranco camping site.
Op 4600 m aangekomen kun je uitrusten en eten tussen Lavatower en de Kilimanjaro. Voor de liefhebbers met nog wat adem over: de Lavatower is te beklimmen. De tower is een echte ash cone of as pit. Op dit rustpunt kun je de loop van de alpine technische Western Reach variation bekijken die via de kibo krater naar de top van de Uhuru leidt. Hierna volgt een korte afdaling en klim, waarna er tussen de twee soorten reuzenlobelia’s (“Senecio Kilimanjaro”) door naar de campsite wordt afgedaald. (7 uur).

4000M

Kilimanjaro Machame dag 4: Karanga camp

Dag 11

Doordat er op het Barafu kamp (4600m) geen water aanwezig is lopen we vandaag in 3 tot 4 uur over de flanken van de Kilimanjaro naar Karanga, de laatste water tap plaats.
Onmiddellijk na het vertrek wacht een zware taak: de beklimming van de Barranco Wall.
Tot je boven bent kun je beter de loopstokken aan je rugzak vast maken. Bijna loodrecht wordt er 250 meter gestegen, maar de klim is minder moeilijk dan hij er van een afstand uitziet. Tegen de middag wordt opnieuw gedaald tot aan de Karanga valei (4000 m), Onderweg passeren nog enkele rotsblokken, waarbij we de handen en voeten nodig hebben. Na een afdaling klimmen we omhoog naar de campsite. Hier lunchen we. Degene die zich goed voelen kunnen hier nog een stuk richting Barafu kamp wandelen. ( 3 uur heen en 1,5 uur terug.) Dat is goed voor de acclimatisatie.

4600M

Kilimanjaro Machame dag 5: Barafu camp

Dag 12

Nu zien we veel dragers als waterdragers richting Barafu kamp en Barafu high (4800 m) Camp lopen.
Na een kleine klim traverseren we langzaam omhoog richting een de laatste klim van vandaag, het steile pad voor het Barafu kamp. Ook hier zien we de flanken van de Kilimanjaro met aan de linkerhand een natuurlijk venster. Laat in de ochtend arriveren we op de vaak drukke kamp plaats en aanschouwen van de Kibo Peak en een gedeelte van de route die ons komende nacht te wachten staat. We rusten wat en met de gids je de laatste zaken door voor de komende nacht. Na de avondmaaltijd kruipen we in onze slaapzakken.

+
Dag 13
+
Dag 14
+
Dag 15
3000M

TOP Uhuru Peak 5895m, Mweka camp

Dag 13

Om 23.00 uur worden we al wakker gemaakt en na een kop thee met enkele koekjes.
(Tip: neem zelf iets te eten mee voor dan en onderweg. Repen en koekjes die je lekker vindt). We beginnen we om kwart voor twaalf met de finale klim. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het hier extreem koud zijn, en hopelijk schijnt de maan je bij terwijl het daglicht nog op zich laat wachten. Je koplamp hoeft niet voortdurend aan bij maanlicht.

De meeste dragers blijven in onze tenten achter, en samen met een aantal gidsen slepen we ons voetje voor voetje (pole pole) vooruit. Na enkele uren beginnen we aan het zwaarste stuk: de klim tot aan de kraterrand. Dit is vooral lastig omdat de bodem bestaat uit zand met losse kiezelsteentjes waarin je voortdurend wegschuift. Uitgeput sta je dan tegen 6.15 uur, net op tijd om de indrukwekkende zonsopgang te bewonderen, boven aan Stella Point (5745 m.), waar je een prachtig zicht hebt op de Rebman Glacier, de Kersten Glacier en de krater en de Mawenzi Peak. Later ook op de Mt. Meru..
Vervolgens gaan we door tot Uhuru Peak, waar we rond een uur of zeven arriveren. Het doel is bereikt, je staat 5895 meter boven de zeespiegel op het hoogste punt van Afrika!

De afdaling is lastig, wegzakkend in de kiezelstenen moet je je naar beneden laten glijden. Nu krijg je een goede indruk, wat je de afgelopen nacht gestegen en gepresteerd hebt. Mooi uitzicht op de Kibo hut in het zadel tussen de Mawenzi en de Kraterrand. Na een uur of drie ben je terug bij de tenten waar je na een uurtje rust wat soep krijgt. Hierna is het tijd om de tent op te ruimen en de spullen in te pakken. Rond 12.00 uur gaan we verder naar beneden.

In drie uur dalen we af. Vanaf nu wordt er afgeweken van de Machame-route (die enkel voor beklimmingen wordt gebruikt) en wordt de Mweka-route gevolgd (die enkel voor afdalingen mag worden gebruikt). In de late namiddag kom je aan bij de Mweka kampsite (3000 m) en dan zit je alweer in het regenwoud. Hier kan het pad glad en modderig zijn. De gamaschen zijn ook hier weer een uitkomst.

1800M

Kilimanjaro Machame dag 7: Mweka Gate

Dag 14

Het laatste gedeelte van een Kilimanjaro-tocht is een afdaling van bijna vier uur waarbij je weer modder tegen kan komen. Aan de Mweka Gate wachtte de bekroning: een fris biertje.
Nadat je het meeste vuil van je schoenen en broek hebt afgewassen krijg je een certificaat overhandigd waarop staat dat je de top hebt bereikt. Na het afscheid van onze dragers keer je met een busje terug naar het hotel in Arusha, waar je een heerlijke douche kan nemen. Dan door naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Nederland.

0M

Aankomt NL

Dag 15

Aankomst in Nederland.

Meru & Kilimanjaro Prijzen/Data


Voor de INCLUSIEF / EXCLUSIEF: scroll verder naar beneden (onder de foto).

Maatwerk

Inclusief/exclusief


  • Airport transfers bij aankomst/vertrek
  • Groepsvervoer naar start trektocht/expeditie v.v.
  • Hotelovernachting(-en) middenklasse obv 2-pers (logies+ontbijt) kamer gedurende reis
  • Lokale briefing op bestemming
  • Co2 compensatie gehele reis! Dus zowel incl vlucht als gehele landarrangement.
  • Reserveringskosten
  • Bijdrage SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden)
  • Bijdrage Calamiteitenfonds
  • Deze reis valt onder de voorwaarden en garanties van ANVR+SGR+Calamiteitenfonds
Op trek
  • Engelssprekende lokale gids(en)
  • Overnachtingen in hutten op Mt Meru incl maaltijden
  • Overnachtingen in tweepersoonstenten (incl. slaapmatje) op Kili
  • 3 maaltijden per dag (op de kampeerdagen wanneer de keukenploeg de maaltijden verzorgt)
  • Gebruik van keukenmateriaal, borden, mokken, bestek etc.
  • Eettent, tafels & stoelen.
  • Kok, keukenjongens
  • Dragers (voor bagagevervoer trektocht: max 12 kg per persoon)
  • Alle benodigde peak en/of trekking permits
  • Algemene medicijn- / EHBO-kit
Boek nu

ANVR
SGR
calamiteitenfonds
Optioneel
  • Retourvlucht Schiphol naar uw bestemming (uiteraard boekbaar via ons)
  • Co2 compensatie (incl indien ticket via Snow Leopard geboekt)
  • Evt. toeslag eenpersoonstent
  • Evt. toeslag eenpersoonskamer
  • Evt. kosten huurmaterialen (bijv. slaapzak, donsjas)
  • Evt. wijzigingskosten (alleen bij wijzigingen ná boeking) € 35
Niet bij de reissom inbegrepen
  • Lunch + diner bij hotelovernachtingen
  • Persoonlijke uitgaven (o.a. souvenirs, wasserij, (fris)dranken)
  • Vervoer naar en van Schiphol
  • Fooien begeleidingsploeg (USD 30pp per wandeldag)
  • Visum
  • Reisverzekering (verplicht), annuleringsverz (aanbevolen)
  • Evt. extra kosten i.g.v. een calamiteit
  • Vaccinaties

Meru & Kilimanjaro files en detail


documenten & informatie


Visumformulier
Visumformulier

Download hier het visumformulier voor de reis naar Tanzania.



Download
Algemene reisinformatie
Algemene reisinformatie

Hier kan je de algemene reisinformatie downloaden incl paklijst.



Download
Routebeschrijving
Routebeschrijving

Download hier de routebeschrijving van de Meru & Kili beklimming.



Download
Seizoenen
Seizoenen
Month
Temperature
Precipitation
Cloudiness
Crowds
January Warm Medium Low High
February Warm Medium Low High
March Moderate High Medium Low
April Moderate High High Low
May Moderate High High Low
June Cold Medium Medium Medium
July Cold Medium Low High
August Cold Low Low High
September Moderate Low Low High
October Moderate Low Medium Medium
November Moderate High Medium Low
December Moderate Medium Medium Medium
Recommended
Good
OK
Not Recommended




Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!