Zwaarte reizen & deskundig advies

Van onze reizen staat de uitgebreide dag-tot-dag-beschrijvingen op de site. Hierna volgt meestal een periode van informatie inwinnen en vragen stellen. Dit kan plaatsvinden via de telefoon, per mail, of in een persoonlijk gesprek op kantoor (op afspraak).

Wellicht zelfs dat wij je meer vragen stellen, dan omgekeerd. Onze ervaring leert dat wij er alleen op deze manier voor kunnen zorgen dat jouw wensen optimaal vervuld zullen worden op reis en dat de door jou gekozen trektocht ook daadwerkelijk zal brengen wat je je ervan hebt voorgesteld. Het komt geregeld voor dat mensen na een persoonlijk gesprek voor een andere trektocht kiezen dan de trektocht waarop zij in eerste instantie hadden willen inschrijven. Om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat, sturen we na boeking een uitgebreid informatiepakket toe met tips over de uitrusting, gezondheid en veiligheid, toegespitst op het land dat je bezoekt en de reis die je maakt.


Alleen voor topsporters?
Een vaak gehoord misverstand is dat trektochten in de Himalaya, Centraal-Azië, Afrika en de Andes alleen geschikt zouden zijn voor jonge mensen met een superconditie. Veelal wordt gevraagd naar de leeftijd van onze deelnemers. Het verrassende antwoord is – met uitzonderingen natuurlijk – tussen de 20+ en 70+ jaar. Er zijn zoveel trektochten, allen verschillend in lengte, hoogte en zwaarte, dat er voor vrijwel iedereen een tocht te kiezen is die voldoet aan de verwachtingen. Hieruit moet je vooral niet concluderen dat slechts jongere mensen aan de zwaarste tochten deelnemen en ouderen aan de lichte! Maar onderschat een trektocht door het hoogste gebergte ter wereld ook alsjeblieft niet! Wel moet iedereen in een goede gezondheid zijn en bergwandelen in veelal hoogalpien terrein met uitdagende omstandigheden een plezier vinden.


Goede fysieke voorbereiding: trainen om maximaal te genieten!

Alle trektochten die wij organiseren gaan veelal lang en hoog door de Himalaya! Hier beleef je optimaal plezier aan als je fit bent en niet teveel ‘in het rood’ hoeft te gaan. Fitheid is een rekbaar begrip, maar voor ons betekent fitheid voor trektochten iets anders dan regelmatig de sportschool bezoeken. In de bergen ben je constant blootgesteld aan de elementen en daarnaast is duurconditie van groot belang.

Om een gevoel te krijgen dat je klaar bent (voor een 2 tot 3-weekse trektocht door het hooggebergte) zou je door heuvelachtig / geaccidenteerd terrein 6-7 uur moeten kunnen lopen met een gevulde dagrugzak van 10kg (ook in slecht weer, ook in kou, ook in hitte).

Nog geen ervaren wandelaar? Geen probleem! Begin dan rustig en tijdig met trainen. Start bijvoorbeeld een half jaar voor de reis één of twee uur te wandelen per week. Na een maand voer je de intensiteit per week op: voeg een wandeling van 3 uur en een rugzak van 10kg toe. Meer simuleren dat je in Nepal bent? Loop dan onverhard en/of door heuvelachtig terrein. Uiteindelijk wil je ook je uithoudingsvermogen testen door een lange wandeling de volgende dag te herhalen. Als dat comfortabel gaat, ben je klaar voor de Nepal trektocht. Dan nog zal je merken dat je in Nepal anders loopt (iedere stap ongelijk) wat de eerste dagen altijd wat spierpijn kan veroorzaken. Toch ook al regelmatig in de sportschool aanwezig? Vraag je instructeur naar waar jij kan verbeteren. Een tip: vergeet niet de bovenbenen te trainen (voor het afdalen) door ‘lunges, squats en step-ups’.

Sportkeuring of Sportmedisch onderzoek
We adviseren deelnemers op Alpiene trektochten en expedities (naast bovenstaande fitheid) een sportkeuring of sportmedisch onderzoek te laten doen. Dit advies geldt ook voor mensen die een uitdagende trektocht gaan ondernemen en geen eerdere ervaring hebben met lange en zware trektochten.

Doe dit alsjeblieft tijdig, want het geeft rust als alles OK is. Mocht er ruimte voor verbetering zijn, dan heb je daar ook nog voldoende tijd voor.


Informatiedagen, extra openingstijden en kennismakingsbijeenkomsten
Op afspraak en beurzen kan je je globaal oriënteren op onze bestemmingen en ons persoonlijk leren kennen.
Extra openingstijden en data/locatie van beurzen publiceren we op deze website.

Voor de deelnemers aan onze wandeltochten en expedities organiseren we ongeveer 6 weken voor vertrek een kennismakingsbijeenkomst, waarbij je jouw reisgenoten kan ontmoeten en nader geïnformeerd wordt over de reis. Wij beschouwen dit als een essentieel onderdeel van de voorbereidingen op jouw reis.


Hoogte
Veel van onze (lange) trektochten gaan naar behoorlijke hoogte. De trektochten gaan tot zo’n 5500m maximaal en de klimtochten en expedities soms nog aanzienlijk veel hoger. Vanzelfsprekend houden we terdege rekening met de acclimatisatie en onderschatten we de invloed van hoogte nooit. Onze reisschema’s zijn relatief lang om onze klanten maximaal de kans te geven zich aan de grotere hoogte aan te passen. Dit vergroot tegelijkertijd de flexibiliteit in het reisschema zodat bijvoorbeeld een dag slecht weer voor de pas niet rechtsomkeert hoeft te betekenen.
Mocht u meer informatie wensen, neem dan gerust contact met ons op. Hieronder nog drie interessante linkjes:
DOWNLOAD hier de Lake Louise ACUTE MOUNTAIN SICKNESS vragenlijst.
DOWNLOAD hier het UIAA boek ‘Reizen op grote Hoogte’ (oa. geschikt voor I-Pad!)
Website Hoogteziekte (door Han Willems, auteur van het boek ‘Hoe blijf ik gezond in de hoogte’)

In 2013 is op initiatief van de Werkgroep Hoogtefysiologie Nederland (WHFN) in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging een nationale database opgericht (NHDB) waar personen die een hoogte gerelateerd probleem hebben ervaren zich kunnen melden. Met behulp van deze meldingen kan inzicht verkregen worden in waar, op welke hoogte en wanneer de problemen zich voordoen en of ze voorkomen kunnen worden.

Om een beter inzicht te krijgen in de hoogte gerelateerde problemen werken wij graag mee aan dit initiatief! Mocht u toch hoogtegerelateerde problemen gehad hebben, dan willen we u graag attenderen op de database: http://www.hoogtegeneeskunde.nl/page21/index.html

Bij veel van onze reizen naar de Himalaya, Centraal Azië, Afrika en de Andes kan het voorkomen dat je regelmatig boven de 3000 m verblijft. Alle trektochten die Snow Leopard Adventures organiseert zijn zeer zorgvuldig gepland en zodanig opgebouwd dat er voldoende tijd is om goed aan de hoogte te wennen. Mocht iemand onverhoopt toch last van de hoogte krijgen dan wordt er adequaat gereageerd door de ervaren staf en word je (als afdalen de enige optie is) tijdens de terugtocht te allen tijde begeleid.


Hoe zwaar zijn de Expedities en Trektochten?
We hebben geprobeerd het niveau van onze reizen zo helder mogelijk weer te geven.
Mocht je vragen hebben over een bepaalde reis, bel dan gerust met ons kantoor voor nadere informatie.

Om een indicatie te geven hoe zwaar een tocht kan zijn onder goede omstandigheden, hebben we onze tochten ingedeeld in de volgende categorieën:

Zwaar – Klimmer


Zeer uitdagende (klim)trektochten in veelal afgelegen gebieden. Vaak worden hoge, vergletsjerde passen overgestoken en/of een top beklommen waarbij touwen en stijgijzers gebruikt moeten worden. Veel van onze alpiene trektochten zijn op dit niveau. Naast een goede conditie is basiskennis van alpiene technieken noodzakelijk. Omdat de ene berg de andere niet is, en vereiste klimvaardigheden enorm kunnen verschillen, hebben we ook nog een technische zwaarte toegevoegd om het onderscheid tussen de klimreizen duidelijker te maken. Medische (sport) keuring wordt geadviseerd.

 

Uitdagend – Sporter


Als niveau 3 maar heftiger en inspannender: op gedeelten van de tocht is het hoogalpien terrein moeilijker begaanbaar en vaak voert de tocht over een pas met sneeuw en ijs. Bovendien wordt er meerdere opeenvolgende dagen op grote hoogte gelopen. Lange vermoeiende dagen van meer dan 7 loopuren (veelal op hoogte en in mogelijk zeer variabele omstandigheden) kunnen voorkomen. Duurconditie en kunnen omgaan met alles wat extreem hooggebergte je kan voorschotelen is gewenst als je lol wilt beleven aan uitdagende tochten. Indien een tocht specifieke eigenschappen heeft die onderscheidend zijn, kunnen we ook nog een technische zwaarte toevoegen.

Gemiddeld – Trekker


Deze trektochten zijn langer en uitdagender. Goede paden worden afgewisseld met steile en ruigere stukken waar je bij iedere stap goed op moet letten. Zo nu en dan grote stijgingen en afdalingen. Onregelmatig verspreide overnachtingplaatsen zorgen voor soms lange loopdagen. Mensen met een goede conditie en een flexibele instelling kunnen veel plezier aan een tocht van dit niveau beleven. Voor de Himalaya trektochten geldt dat het hoogste punt van deze (tot 3 weken) lange trektochten vaak boven de 5000 meter ligt.

Licht – Wandelaar


Eenvoudige trektochten op goede, maar soms steile paden in heuvelachtig of bergachtig terrein. Wat meer stijgen en dalen (gewoonlijk niet meer dan 700 meter stijgen per dagdeel). De dagetappes zijn wat langer en de paden soms wat lastiger begaanbaar. Voor de Himalya trektochten geldt dat deze tochten meestal niet boven de 3500 meter komen.

Makkelijk – Actieve reiziger


Eenvoudige dagwandelingen of korte meerdaagse trektochten op goede paden en op niet al te grote hoogte. Geschikt voor iedereen met een goede gezondheid die van wandelen houdt (en 5 uur op een dag kan lopen). De stijgingen/dalingen vallen mee. Ook de (actieve) rondreizen vallen hieronder, op deze reizen zijn eventuele wandeling optioneel.

 


Vergis je niet!

Bovenstaande indicatie van zwaarte wordt wezenlijk anders wanneer er onverhoopt sprake is van slechte omstandigheden. Langdurige regen maakt alle paden glibberig en/of modderig. Op hoogte kan sneeuw voor extreme kou zorgen en kan het lopen veel spannender worden dan iemand wellicht vooraf heeft gedacht. En hou ook rekening met het feit dat het realistisch is dat je je niet altijd even goed voelt en ook anders eet dan je gewend bent. Je bent echt buiten je ‘comfort zone’.

Ben je een ervaren bergwandelaar en heb je eerder lange afgelegen trektochten gemaakt, dan kun je bovenstaande zwaarte prima als uitgangspunt nemen. Heb je echter het gevoel dat je niet enorm ervaren bent en dat je met een keuze van een ‘uitdagende’ tocht wellicht tegen jouw max zit, dan is het slim om een niveau lager te selecteren. We hebben liever dat iemand vroeger het kamp bereikt dan dat je loopt met het gevoel dat je het kamp wellicht niet bereikt. Uiteindelijk kan afsplitsen van de groep en omdraaien het enige verstandige en soms onafwendbare besluit zijn.

Je bent er zelf niet bij gebaat een tocht te ondernemen die boven je macht ligt, dan ben je uiteindelijk meer echt aan het afzien dan dat je kan genieten. Wij zijn er als reisorganisatie niet bij gebaat want de kans is groot dat je niet voldaan terugkijkt op jouw reis.

Nepal en de bergen van de Himalaya lopen niet weg en je zal niet de eerste zijn die vaker terug zal gaan. Maar ga je één keer naar Nepal, maak dan een weloverwogen en realistische keuze zodat je echt ook kan genieten, zelfs als de omstandigheden niet optimaal zijn (wat in de bergen kan en zal voorkomen). We organiseren deze tochten alleen in de meest optimale periode, maar ook dat betekent niet dat je niet verrast kan worden door weer/hoogte of andere onvoorziene omstandigheden die een tocht voor wat betreft zwaarte in een totaal ander daglicht kunnen stellen. Dus kies bewust en neem contact op en vraag ons wanneer je twijfelt!

We willen allemaal dat de bijzondere reis voldoet aan je verwachtingen en het kiezen van juiste type tocht en/of zwaarte is een wezenlijk onderdeel van het slagen van jouw droomreis.
Overschat jezelf niet en onderschat niet wat de onvoorziene omstandigheden in bergen met je kunnen doen en voor de ervaring kunnen betekenen.

 

 


Een dag op trek

Om een idee te geven hoe ’een dag op trek’ er uit kan zien, hieronder een voorbeeld uit Nepal:

06.00    Wakker worden met een kop thee of koffie, geserveerd in de eigen tent. Daarna wordt een wasbakje met warm water voor de tent gezet.
We pakken onze persoonlijke spullen in en de tenten worden opgeruimd door de staf.
06.45  Ons ontbijt bestaat uit pap, muesli, eieren, pannenkoek en brood of chapati met boter, jam en honing, thee of koffie.
08.00  Rustig aan op pad.
11.30  Een warme lunch wordt geserveerd. De lunch bestaat uit bijvoorbeeld rijst met linzen, gebakken aardappelen, vlees, groenten en fruit en natuurlijk thee!
13.00  Weer op pad.
15.30  Meestal bereiken we tussen 3 en 4 uur ’s-middags het kamp.
Thee en koffie met koekjes worden geserveerd en we hebben tijd om uit te rusten of om de omgeving te verkennen.
18.00  Eettafels staan klaar in de eettent, verlicht door een kerosine- of gaslamp.
Een veelal overvloedige maaltijd met thee en koffie na, beëindigt de dag.
20.30  
Vroeg naar bed na een lange dag in de buitenlucht.


Aanmelden Nieuwsbrief!

Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe reizen, bijzondere projecten en bijv. extra vertrekdata? We verspreiden met enige regelmaat een digitale nieuwsbrief.
Meld je hieronder dan eenvoudig aan!